Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това са най-честите причинители на хранителни алергии

Ключови думи:
Не всички страдат от алергия в детска възраст, тя може да се отключи и в зряла възраст, а това се случва при около 4% от хората. Ето как да разпознаете кои продукти трябва да избягвате и защо.

Има хора, които приемат стомашното разстройство за непоносимост към определен продукт и спират да го консумират. Често приемат това и за алергия, дори без да са се консултирали със специалист и да са си направили нужните изследвания. Но има и случаи, в които проявите на истинската алергия се пренебрегват, въпреки че един силен пристъп може да бъде опасен за живота.

Как да разберем, че това е алергична реакция?

Най-честите симптоми на алергията са обриви, хрипове, тежка форма на гадене. Ако в организма попадне неподходящ продукт, имунната система произвежда имуноглобулини E антитела, които се сражават с “нашественика”. Те атакуват клетките на кожата, белите дробове и храносмилателния тракт, което предизвиква и съответната реакция.

При по- тежки случаи може да се развие анафилактичен шок, когато кръвното налягане скача, и човек не може да диша заради реакцията в белите дробове. Ако не получи своевременна помощ, може дори да умре. Най - често такава силна реакция предизвиква приемът на риба, морските дарове, фъстъците и черупковите плодове. Децата са алергични към яйца и мляко, но много успешно ги “израстват” в периода на юношеството.

Каква е причината за появата на хранителни алергии?

Специалистите нямат ясен, еднозначен отговор, въпреки че броят на възрастните с алергии се увеличава с всеки изминал ден. Ето няколко от причините.

Нова храна

Например, докато е бил дете, човек не е опитвал ядки или риба, а “запознаването” му с тях в зряла възраст води до факта, че организмът отхвърля непознатата му храна.

Липса на витамин D

Този дефицит засяга около 70% от възрастните, а е изключително важен за имунитета.

Лоши бактерии

Промени в микрофлората на организма също може да се отразят на развитието на алергии. Тези промени обикновено се провокират от антибиотици и диети.

Алергия или непоносимост? Това са различни неща, въпреки че мнозина дори не се досещат за това. Ето как да ги различаваме една от друга.

Хранителна алергия

От какво се предизвиква: риба, миди, фъстъци, ядки, яйца, соя, мляко, глутен.

Симптоми - различни признаци от страна на стомашно чревния тракт и най- често:

• зачервяване и обрив по кожата или в устата;

• затруднено дишане, хрипове;

• кашлица;

• затруднения при преглъщане;

• понижен пулс;

• замайване;

• спазми в корема;

• гадене, повръщане, диария.

Време: най - често реакцията се появява веднага след приемане на “забранения” продукт. Понякога симптомите може да се проявят след 2 часа, много рядко - след 6. Реакцията протича при всеки контакт с продукта.

Лечение: леките симптоми могат да се лекуват с антихистамини. Анафилактичният шок изисква въвеждането на хормона епинефрин или други лекарства (в никакъв случай не се самолекувайте!).

Хранителна непоносимост

Тя не изисква намеса на имунната система, всички симптоми са свързани с храносмилателния тракт. Проблемът е в липсата на необходимия ензим в организма за преработване на определен продукт.

От какво се предизвиква: кафе, пикантни подправки, праскови, лук, зеле, боб, глутен, млечни продукти, аромати.

Симптоми:

• спазми в стомаха;

• гадене, повръщане, диария;

• усещане за тежест.

Време: реакцията може да бъде незабавна или да се прояви в рамките на 2 - 24 часа. Зависи от дозата и може да не настъпи при всяко хранене.

Лечение: лекарства, които улесняват храносмилането.

Необходимо ли е да се изключат продуктите от рисковата група при липса на алергия или непоносимост? Не! Без глутена ще бъде по-трудно да си набавим фибри и витамини от група В, без млечни продукти - калций и витамин D. Някои смятат, че отказът от такива продукти спомага за поддържане на здравето и за отслабване, но диетолозите приемат това за вариант на плацебо ефект.
1
Коментара по темата
1.
Vaghy Vivien
03.09.2024 01:21:09
Ne
  Добави Коментар
БНБ предупреди да внимаваме с банкнотите от 20 лева Банкнотите от 20 лева изместиха столевките като най-фалшифицираните банкноти 5 стратегии, които всяка успешна маркетинг агенция използва през 2025 г.
Ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ посетиха Районната прокуратура Заедно с прокурор Маркова гостите бяха посрещнати и от държавните обвинители Гинка Чинова, Дилиян Царев и Валя Диамандиева Хулигани съблякоха 14-годишно момче и го потрошиха в подлез на метростанция в София Тийнейджърът е със счупена глава, синини и отоци по цялото тяло
4 зодии с най-висок коефициент на интелигентност Акo имaте приятел Вoдoлей, знaете, че те виждaт светa пo рaзличен нaчин Колко струват колите, внасяни от Китай в Украйна Заради ниските им цени някои купувачи намират китайските автомобили за относително привлекателни
Снимките ни в социалните мрежи ще обучават изкуствен интелект Киберексперт съобщи, че българи вече са завели дела относно безопасността онлайн Те правят от мухата слон - ето кои са царете на скандалите Вижте кои са тези 4 зодии
Продават рядка находка от Титаник за 50 хил. паунда Ханс Кристенсен Гивард е сред 1500-те загинали при сблъсъка на кораба с айсберг Носи дрехите на майка си в предаването Мацката с най-много рози в Ергенът жъне успех, след успех и по всичко личи, че се превръща в основна фаворитка на Васил
Ако това се случва с вашата пералня, значи се разваля Вижте важните признаци Почина успял българин Напусна ни Илия Пехливанов