Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Лекуват 4-има обгорели от гръмнали казани

Ключови думи:
Гръмнал казан за ракия обгори 50-годишен мъж по лицето и ръцете. Той е опериран във вторник. Това съобщи за „Монитор“ доц. Мая Аргирова – завеждаща Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“, където пострадалият е настанен.

С него пострадалите по време на домашно варене на ракия от началото на септември до момента са общо четирима, допълни доц. Аргирова.

По думите на лекарката инцидентите от кипнали джибри и гръмнали компоти със зимнина тепърва започват. Тя поясни, че те имат сезонен характер. Но в началото на лятото са по-малко, тъй като и материалът за ракия и зимнина е по-скромен по количество.

Лекарската практика на доц. Аргирова и колегите й сочи, че най-тежки от битовите изгаряния са тези от избухнали компоти и доматени пюрета, както и от кипналите джибри, защото раните, дори да са на малък периметър, са дълбоки.

Затова при такова изгаряне, дори привидно то да е малко, трябва да се търси компетентна лекарска помощ и в никакъв случай човек да не опитва да лекува изгореното сам по народни рецепти, съветва шефката на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. Първата помощ, която могат да окажат близките на пострадалия преди той да бъде закаран на лекар, е да направят превръзка с охлаждащ гел, какъвто се продава и в аптеките. Препоръчва се хората, които имат намерение да варят ракия или да правят зимнина, да се снабдят с този медикамент, защото може и да им потрябва. Ако няма гел, изгореното място се слага под струята на чешмата, като водата не бива да е студена, а хладка с температура между 8 и 23 градуса. Като под струята не трябва да стои повече от 10 – 15 минути. Охлаждането с вода може да се повтори едва след 30 минути. Цялата процедура може да продължи най-много 3 часа. Лед върху изгорено да не се слага в никакъв случай, защото може да се стигне до по-тежки поражения, подчерта доц. Мая Аргирова. Много често хората опитва да се лекуват сами неправилно в продължение на няколко дни и идват в кабинета, когато раните се задълбочат и дори се получат инфекции, включително и тежък сепсис, допълни тя и поясни, че обикновено до такива вторични увреждания се стига при по-възрастните хора, чийто имунитет е отслабнал.

Домашната ракия е хубава, но само при условие, че не пием първата, която изтича от казана. Тя може да причини сериозни увреждания на организма и дори да доведе до смърт, предупреждават токсиколози.

Така наречения „първак” не само, че е отровен за пиене, но е вреден дори за разтривки. Отровата му прониква дори през кожата.

Между пиенето и смъртта минават не по-малко от два часа, понякога тя настъпва и след десет. През това време проявите са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома. Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, и като капак да не си направи труда да изчисти кайсиите и сливите от костилките. При ферментацията костилките отделят смъртоносната циановодородна киселина. Отровата блокира дишането. Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове. Домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която масимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия. Точно затова ферментирали плодове, стара зимнина и костилки не бива да се слагат.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт. Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат. Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.
1
Коментара по темата
1.
Проверете ги
13.09.2018 12:44:17
Да ти гръмнат компотите не е фатално,
защото казана е открит, но да гръмне казан за ракия е кофти, Той е като тенджера под налягане, но пълна с от 30л до 150л концентрат. Проверете ги въпросните
дали не варят за контрабанда
  Добави Коментар
Невиждани цени на горивата от 3 години заради митата на Тръмп Очаква се те да тръгнат нагоре, прогнозира Димитър Хаджидимитров Иска да се върне във футбола, а е на 71 г. Феликс Магат е бивш треньор на Красимир Балъков
Най-мрънкащите зодии Те постоянно се оплакват Бивш депутат от ГЕРБ се сгоди за новата си изгора Актьорът Евгени Будинов отново слага брачния хомот
Въпрос от "Стани богат" за 200 лв. препъна мениджърка два пъти Милена Петрова се подхлъзна жестоко, но Ники Кънчев й подсказа Затварят за ремонт ул. „Георги Шагунов“ в Бургас, ето кога Причната е ремонти дейности на ВиК мрежата
Зодиите, с които е най-трудно да се поддържа връзка Ето кои са те От днес: Един ден във Венеция - 10 евро такса Сумата е двойно по-висока от миналогодишната
Патриарх Даниил: Кръстът не е краят, кръстът е сила Да си спомним какво Бог е претърпял и да си дадем сметка къде сме, призова духовникът Засилват контрола по пътищата за почивните дни: Цивилни полицейски коли ще следят за нарушители Очаква се днес да е много по-спокойно с оглед на това, че в четвъртък беше натоварено движението по пътищата
С този вит козунак с течен шоколад ще оберете точките на Великден Ето я рецептата Хотелите по Северното Черноморие били пълни с румънци по Великден Немалко са и българските туристи за празника