Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Сезонът за познавачите на юг от Бургас започна! Излезе паламуд и чернокоп

Чернокопчетата са маломерни – по 10 см, но паламудът над 400 гр парчето
Ключови думи: паламуд, чернокоп, сезон, рибари, даляни, риба, черноморие, Бургас, Созопол, Резово, деликатеси, Флагман
От вчера времето и морето край Бургас буквално се възродиха. Напук на метеоролозите, които предвиждат краткотрайни валежи и заоблачаване, времето се стабилизира около приятните 27 – 28 градуса, а морето е гладко като тава.

Курортистите намаляха наполовина, но за тези които са все още край брега от Обзор до Резово, както и за тези които сега ще пристигнат, се заформят сигурни прекрасни 7 дни. Слънцето ще грее непрекъснато, морската вода е с температура 24 градуса, но най-важното е с какво се завръщат рибарите сутрин.

Дългоочакваният паламуд вече се появи, при това не е циганка, която старите морски вълци изхвърлят при улова и изобщо не го допускат в ресторанти, а си излизат пораснали парчета от 400 до 500-600 гр. Такъв паламуд сме ви снимали и в кадъра, направен край Даляна на Гамартата. Освен пораснал паламуд, втори ден рибарите вадят и маломерни чернокопчета с дължина 10-12 см, които са недостижими като вкус, в сравнение с каквато и да е риба, уловена в Световния океан. Те се наричат тенекийки и се пържат. Морето ври и от едър сафрид.

Най-щастливи са ресторантьорите и продавачите на едро от големите хладилни складове.

„Столичани изядоха замразения паламуд и чернокопа, които им предлагахме като пресни, защото не подозираха, че цяло лято тези риби няма как да излязат. Зареждаме хладилниците с прясна риба и каним всички, които разбират от море, да ни гостуват оттук нататък“, шегуват се край пристанището на Созопол и даляните.

Поради присъствието на огромни пасажи от цаца, която е естествената храна за чернокопа, до 3-4 дни маломерните рибки ще станат стандартни, а към 20-ти септември на скарите ще сложим и първият лефер, в който ще се е превърнал чернокопът.
11
Коментара по темата
11.
Ротшилд
09.09.2018 07:29:43
Добре, че са "разбирачите", които търсят посред лято пресен паламуд, чернокоп и лефер, за да не застиява рибата. Лятото се яде сафрид и калкан, цацата не е риба за мен, но се лови целогодишно. Който разбира търси и съответно яде паламуд, чернокоп и лефер края на септември. Паламуда в момента не става за ядене, защото водата е много топла все още и вкуса му е много различен от този, който ще се лови от тук нататък.
10.
до 8
09.09.2018 04:50:34
От винаги. Чернокопът е дребен лефер. Откога се пише слято, а подлогът в изречението се членува с пълен член - чернокопът.
9.
До 8
09.09.2018 04:47:47
Винаги,после става гофус
8.
Фанта-Бамбуча
09.09.2018 00:23:14
От кога чернокопа става лефер?
7.
agent 007
08.09.2018 20:36:38
това са циганки ,и дори да хванат паламуд той е МЕК и не става за веене и пр.- може само да се пържи ,но старите рибари казват ,че Мекия паламуд е вреден !!!
Купете си паламуд чак като водата изстине до към 14-15 градуса ,а и същата температура на въздуха.Тогава го вейте и сушете.
На Краснодар продават или е внос от Турция или е размразен стар от миналата година или е овалян в калиев сорбат и нитритна сол-затова ако си купете ще ви сладни на вкус защото търговците са го наръсиле с консерванти който дават сладък вкус.
Така правят и с чернокопа и сафрида - винаги го торят с калиев сорбат и нитритна сол на Краснодар!
6.
Да ми ядете У- абв-Я
08.09.2018 19:50:49
Я, ям телешко и домуско, а вие си яжте паламидата, говеждото си е говедо, вино му дават вода пие!
5.
Рибарин
08.09.2018 18:43:56
Абе тъпани, какъв паламуд 400-600 грама бе некадърници
4.
Zapoznat
08.09.2018 18:33:34
В Созопол се базикат ама ако не беше туризма щяха да ослепеят от ядене на риба .. гладни та гладни
3.
Ко Не
08.09.2018 18:13:15
Ко ми са прайти ве.
Яжти си вия скапания паламуд
Бургазлии набиват само чернокоп и пържен сафрид
2.
До 1
08.09.2018 18:12:29
И аз така виках на шопите Юли месец. Пресен, пресен.
1.
1
08.09.2018 18:07:47
да ми ядете паламуда ,пуска и специален сос черноморско болонезе
  Добави Коментар
Гаджето на Гого проговори По време на последния лайф бе намекнато за любовни трепети между Ванеса и бизнесмена Трагедия! Внезапно почина знакова личност И известен почитател на "сините"
Не изхвърляйте сока от киселите краставички Има много живот в него Съдът разреши издаване на Европейска заповед за арест на Стоян Мавродиев Според него има голяма вероятност подсъдимият да се укрие
Алея на народните будители е създадена в несебърското училище Идеята е на преподавателите от образователното заведение 40% от участниците във Vivacom Техническа Академия остават на постоянна работа или платен стаж в компанията Студентите ще имат възможност да посетят наземната сателитна станция Плана – най-голямата на Балканите
Ипотечните кредити растат въпреки мерките на БНБ Ръстът на заемите през октомври е по-голям от тези през предните месеци4  Мама ме научи: Вече не купувам масло. Свинската мас винаги е в хладилника ми Вижте как да си я приготвите вкъщи
Хотелиери с групови дела срещу Booking Платформата ги лишава от право да продават на желани от тях цени Намереният мъртъв в Огоста Весимир Илиянов е бил убит На този етап няма повече информация около хода на разследването
Тати носи, мама меси: БГ младежите най-мързеливи в ЕС Официално само 6,5 на сто от учещите се хващат да бачкат "Капките" се завръщат! Геро ще води шоуто