Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Сезонът за познавачите на юг от Бургас започна! Излезе паламуд и чернокоп

Чернокопчетата са маломерни – по 10 см, но паламудът над 400 гр парчето
Ключови думи: паламуд, чернокоп, сезон, рибари, даляни, риба, черноморие, Бургас, Созопол, Резово, деликатеси, Флагман
От вчера времето и морето край Бургас буквално се възродиха. Напук на метеоролозите, които предвиждат краткотрайни валежи и заоблачаване, времето се стабилизира около приятните 27 – 28 градуса, а морето е гладко като тава.

Курортистите намаляха наполовина, но за тези които са все още край брега от Обзор до Резово, както и за тези които сега ще пристигнат, се заформят сигурни прекрасни 7 дни. Слънцето ще грее непрекъснато, морската вода е с температура 24 градуса, но най-важното е с какво се завръщат рибарите сутрин.

Дългоочакваният паламуд вече се появи, при това не е циганка, която старите морски вълци изхвърлят при улова и изобщо не го допускат в ресторанти, а си излизат пораснали парчета от 400 до 500-600 гр. Такъв паламуд сме ви снимали и в кадъра, направен край Даляна на Гамартата. Освен пораснал паламуд, втори ден рибарите вадят и маломерни чернокопчета с дължина 10-12 см, които са недостижими като вкус, в сравнение с каквато и да е риба, уловена в Световния океан. Те се наричат тенекийки и се пържат. Морето ври и от едър сафрид.

Най-щастливи са ресторантьорите и продавачите на едро от големите хладилни складове.

„Столичани изядоха замразения паламуд и чернокопа, които им предлагахме като пресни, защото не подозираха, че цяло лято тези риби няма как да излязат. Зареждаме хладилниците с прясна риба и каним всички, които разбират от море, да ни гостуват оттук нататък“, шегуват се край пристанището на Созопол и даляните.

Поради присъствието на огромни пасажи от цаца, която е естествената храна за чернокопа, до 3-4 дни маломерните рибки ще станат стандартни, а към 20-ти септември на скарите ще сложим и първият лефер, в който ще се е превърнал чернокопът.
11
Коментара по темата
11.
Ротшилд
09.09.2018 07:29:43
Добре, че са "разбирачите", които търсят посред лято пресен паламуд, чернокоп и лефер, за да не застиява рибата. Лятото се яде сафрид и калкан, цацата не е риба за мен, но се лови целогодишно. Който разбира търси и съответно яде паламуд, чернокоп и лефер края на септември. Паламуда в момента не става за ядене, защото водата е много топла все още и вкуса му е много различен от този, който ще се лови от тук нататък.
10.
до 8
09.09.2018 04:50:34
От винаги. Чернокопът е дребен лефер. Откога се пише слято, а подлогът в изречението се членува с пълен член - чернокопът.
9.
До 8
09.09.2018 04:47:47
Винаги,после става гофус
8.
Фанта-Бамбуча
09.09.2018 00:23:14
От кога чернокопа става лефер?
7.
agent 007
08.09.2018 20:36:38
това са циганки ,и дори да хванат паламуд той е МЕК и не става за веене и пр.- може само да се пържи ,но старите рибари казват ,че Мекия паламуд е вреден !!!
Купете си паламуд чак като водата изстине до към 14-15 градуса ,а и същата температура на въздуха.Тогава го вейте и сушете.
На Краснодар продават или е внос от Турция или е размразен стар от миналата година или е овалян в калиев сорбат и нитритна сол-затова ако си купете ще ви сладни на вкус защото търговците са го наръсиле с консерванти който дават сладък вкус.
Така правят и с чернокопа и сафрида - винаги го торят с калиев сорбат и нитритна сол на Краснодар!
6.
Да ми ядете У- абв-Я
08.09.2018 19:50:49
Я, ям телешко и домуско, а вие си яжте паламидата, говеждото си е говедо, вино му дават вода пие!
5.
Рибарин
08.09.2018 18:43:56
Абе тъпани, какъв паламуд 400-600 грама бе некадърници
4.
Zapoznat
08.09.2018 18:33:34
В Созопол се базикат ама ако не беше туризма щяха да ослепеят от ядене на риба .. гладни та гладни
3.
Ко Не
08.09.2018 18:13:15
Ко ми са прайти ве.
Яжти си вия скапания паламуд
Бургазлии набиват само чернокоп и пържен сафрид
2.
До 1
08.09.2018 18:12:29
И аз така виках на шопите Юли месец. Пресен, пресен.
1.
1
08.09.2018 18:07:47
да ми ядете паламуда ,пуска и специален сос черноморско болонезе
  Добави Коментар
Стана инвалид, минах през всички кръгове на ада Жени Калканджиева разказва за трудностите Губи майка си на 14 години и се налага да пее в заведения, за да изкарва прехраната си Обучава се две години в школата към драматичен театър "Стоян Бъчваров“ в родния си град
Почина известен бизнесмен Опелото ще бъде на 19 април, в 13.00 часа в параклиса "Архангел Михаил", а погребението - в 14.00 часа . bTV намериха заместничка на бременната Натали Трифонова Заради бременността мюзикълът на Пловдивската опера "Продуцентите“, в който Натали има главна роля, падна преждевременно от афиша броени дни след премиерата в края на март
"Чат Джи Пи Ти" постави точната диагноза на дете с рядко заболяване, 17 лекари не успяха Кортни – майката на четиригодишния Алекс – търсила причината за постоянните оплаквания на сина й в продължение на повече от три години Влиза в любимо шоу Гледаме обичания актьор Зомбори тази неделя по Би Ти Ви
Рождената дата показва кога и в какво настъпва повратната точка Ето как Невиждани цени на горивата от 3 години заради митата на Тръмп Очаква се те да тръгнат нагоре, прогнозира Димитър Хаджидимитров
Иска да се върне във футбола, а е на 71 г. Феликс Магат е бивш треньор на Красимир Балъков Най-мрънкащите зодии Те постоянно се оплакват
Бивш депутат от ГЕРБ се сгоди за новата си изгора Актьорът Евгени Будинов отново слага брачния хомот Въпрос от "Стани богат" за 200 лв. препъна мениджърка два пъти Милена Петрова се подхлъзна жестоко, но Ники Кънчев й подсказа