Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кокосовото масло e "чиста отрова", според професор от Харвард

Ключови думи:
Професор от Харвард поставя под въпрос предполагаемите ползи на кокосовото масло за здравето и дори го нарича "чиста отрова", съобщават от The Independent, цитирани от profit.bg. Изявлението е направено от д-р Карин Мичълс, професор в Harvard TH Chan School of Public Health и директор на Institute for Prevention and Tumour Epidemiology към Университета във Фрайбург по време на реч, озаглавена "Кокосовото масло и други нутрициологични грешки". В изявлението, дадено в университета във Фрайбург, д-р Мичълс  заявява, че кокосовото масло е "една от най-лошите храни, които можете да ядете", поради вредния ефект, който наситените мастни киселини в него имат върху тялото ви. Това противоречи на убеждението, че кокосовото масло е полезно за вашето здраве, тъй като до скоро то беше приветствано като "суперхрана", която може да се използва в кухнята като компонент на всяко ястие. Миналата година Американската асоциация за сърдечни заболявания актуализира насоките си по отношение на наситените мастни киселини, открити в кокосовото масло, като съветва хората да заменят наситените мазнини в диетата си с ненаситени мазнини, за да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания в по-късен етап от живота си. Според д-р Мичълс, кокосовото масло е много по-вредно от свинската мас, тъй като в него се съдържат предимно наситени мастни киселини, съобщават от Business Insider, цитирани от The Independent.

От ационалната здравна служда в Обединеното кралство заявяват, че консумирането на храни, които съдържат наситени мастни киселини, може да увеличи риска от развитие на коронарна болест на сърцето, поради повишаване на количеството лош холестерол в кръвта. Освен кокосово масло, други храни, които са с високо съдържание на наситени мазнини, са краве масло, твърдо сирене, гхи, колбаси и тлъсти меса. От друга страна храни с високо съдържание на ненаситени мазнини включват мазна риба, ядки, семена, растителни масла и авокадо. Речта на д-р Мичълс относно вредното въздействие на кокосово масло предизвиква силен отзвук - хиляди интересуващи се от здравето си хора я коментират онлайн, оставяйки близо 800 000 мнения в YouTube. Въпреки това, докато д-р Мичълс очевидно вярва силно в отрицателните последици от кокосовото масло, здравните препоръки за това дали да се изключат изцяло наситените мазнини от вашата диета са по-малко категорични. Дали да се намали приемът на мазнини като част от здравословното хранене е източник на спорове от доста време, според проучване, публикувано в The Lancet миналата година, в което се посочва, че след диета с ниско съдържание на мазнини може да се увеличи рискът от ранна смърт.

Британската фондация за сърдечно-съдови заболявания заявява, че са необходими повече изследвания за различните видове мастни киселини, независимо от факта, че препоръките понастоящем са да се заменят наситените мазнини с ненаситени, когато това е възможно. Някои хора вярват, че кокосово масло може да се използва за лечение на болестта на Алцхаймер, въпреки че от Alzheimer's Society заявяват, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на тези твърдения. "Напоследък всички във Великобритания са полудели по кокосовото масло, поради имуностимулиращите му свойства, помагащи при лечението на болестта на Алцхаймер", казва Лили Сутър, водещ диетолог в Лондон, пред The Independent. "Но трябва да помним, че кокосовото масло съдържа почти изцяло наситени мазнини и ако се консумира в съчетание с други храни с подобен състав, това може да доведе до превишаване на препоръчителната дневна доза, която е 20 грама дневно за жените и 30 грама дневно за мъжете. Въпреки това Сутър заявява, че няма нищо лошо в консумирането на кокосово масло, когато се прави умерено. "Твърдението, че даден хранителен продукт е отрова, може да бъде опасно, тъй като вдъхва страх около храната. Важно е да запомните, че никоя храна не е по своята същност „добра или лоша“, обяснява тя. Много хора, включително известни личности като Гуинет Полтроу, използват кокосовото масло, за да предотвратят проблеми със зъбите и устната кухина чрез техника, която включва жабурене на кокосово масло по 20 минути на ден.


0
Коментара по темата
  Добави Коментар
По какво си личи, че мъжът е готов да скъса с вас Признаците не винаги са ярки и набиващи се на очи, но има някои, които не са за пренебрегване  Диета с ориз: как бързо и вкусно да свалите излишните килограми Ще дaде резултaти сaмo aкo следвaте някoи прaвилa
Ударно начало на декември ще имат тези 3 зодии – няма кой да ги спре Кои са тези зодии, за които звездите обещават ударно начало на месеца Ванга й помага Раева е като преродена
Русия и Украйна си размениха телата на стотици загинали Ужасът на войната е голям Правя тази рецепта за Тюрбан сарма от 60 години – срам не срам, мога цяла тава да изям! Всичко е много просто – смесваш и пълниш листата
"Нас не ни броят за живи" Лоша констатация за България Сделките с имоти стигат 10 млрд. лв. Очакват нови ограничения за ипотеките догодина
Роналдо акостира до България? Турски гранд иска футболната звезда Разкри си душата Звездата Кидман се страхува от смъртта
Тези думи на Гунди са велики Аспарухов наистина е давал сърце и душа за България, както е рефренът Футболен съдия се самоуби Трагедията се случи в Русия