Кокосовото масло e "чиста отрова", според професор от Харвард
От ационалната здравна служда в Обединеното кралство заявяват, че консумирането на храни, които съдържат наситени мастни киселини, може да увеличи риска от развитие на коронарна болест на сърцето, поради повишаване на количеството лош холестерол в кръвта. Освен кокосово масло, други храни, които са с високо съдържание на наситени мазнини, са краве масло, твърдо сирене, гхи, колбаси и тлъсти меса. От друга страна храни с високо съдържание на ненаситени мазнини включват мазна риба, ядки, семена, растителни масла и авокадо. Речта на д-р Мичълс относно вредното въздействие на кокосово масло предизвиква силен отзвук - хиляди интересуващи се от здравето си хора я коментират онлайн, оставяйки близо 800 000 мнения в YouTube. Въпреки това, докато д-р Мичълс очевидно вярва силно в отрицателните последици от кокосовото масло, здравните препоръки за това дали да се изключат изцяло наситените мазнини от вашата диета са по-малко категорични. Дали да се намали приемът на мазнини като част от здравословното хранене е източник на спорове от доста време, според проучване, публикувано в The Lancet миналата година, в което се посочва, че след диета с ниско съдържание на мазнини може да се увеличи рискът от ранна смърт.
Британската фондация за сърдечно-съдови заболявания заявява, че са необходими повече изследвания за различните видове мастни киселини, независимо от факта, че препоръките понастоящем са да се заменят наситените мазнини с ненаситени, когато това е възможно. Някои хора вярват, че кокосово масло може да се използва за лечение на болестта на Алцхаймер, въпреки че от Alzheimer's Society заявяват, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на тези твърдения. "Напоследък всички във Великобритания са полудели по кокосовото масло, поради имуностимулиращите му свойства, помагащи при лечението на болестта на Алцхаймер", казва Лили Сутър, водещ диетолог в Лондон, пред The Independent. "Но трябва да помним, че кокосовото масло съдържа почти изцяло наситени мазнини и ако се консумира в съчетание с други храни с подобен състав, това може да доведе до превишаване на препоръчителната дневна доза, която е 20 грама дневно за жените и 30 грама дневно за мъжете. Въпреки това Сутър заявява, че няма нищо лошо в консумирането на кокосово масло, когато се прави умерено. "Твърдението, че даден хранителен продукт е отрова, може да бъде опасно, тъй като вдъхва страх около храната. Важно е да запомните, че никоя храна не е по своята същност „добра или лоша“, обяснява тя. Много хора, включително известни личности като Гуинет Полтроу, използват кокосовото масло, за да предотвратят проблеми със зъбите и устната кухина чрез техника, която включва жабурене на кокосово масло по 20 минути на ден.
Добави Коментар