Най-добрите крафт бири идват за бирения фест в Бургас
Какво е крафт бира и защо да я опитате? Отговорът е много лесен. Ако сте заклет фен на бирата и сте убедени, че това е вашата напитка, то задължително трябва да опитате крафт бира - заради безкрайните възможности от различни вкусове и аромати. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%), а в някои бири дори и по-висок.
Всъщност т.нар. крафт или занаятчийски пивоварни се появяват през 90-те години в САЩ. Обикновено са частни, малки и произвеждат ограничено количество бира. Пивоварите обаче не залагат толкова на количеството, колкото на качеството и вкусовете на бирата.
Вълната постепенно се пренася и в Европа, а от няколко години и в България. В България вече има няколко занаятчийски пивоварни с уникално производство на крафт бира. Крафт бирите нахлуха с голяма бързина в полезрението на българските любители в последните две-три години.
При направата на крафт бира голяма част от процеса се извършва ръчно от тесен кръг хора в малка пивоварна. В контраст с масовите бири на пазара е и крафт пивото, в което потребителите намират много по-широка гама от вкусове, аромати, както и разнообразие в цвят, плътност, алкохолно съдържание.
Крафт-пивоварните представляват „малки, независими и традиционни“ предприятия за производство на нетрадиционна бира.
Ето и някои от най-интересните крафт бири, които може да опитате по време на фестивала.
Гладна мечка хоро не играе, но с „Диво пиво” е като е като Дженифър Лопес. Мечката е на етикета на бирата и човек не може да я сбърка. Изцяло български продукт, произведен в първата българска микропивоварна, която бутилира бира за пазара. Става въпрос за Пивоварна „359” разположена в софийското село Мрамор, от което е и водата за продукцията им. Нефилтриран, светло-кехлибарен ейл с немски малц Weyermann, американски сортове хмелове, произведени в България и мая от Белгия. „Диво пиво” е плод на три годишна разработка и е леко побългарен вариант на блонд ейл - пивка, с леко битър и сух завършек. Нефилтрирана, с вторична ферментация в бутилката.
Опитайте „Red Ale”. Може би най-странната за сега бира от червен ейл с мента и мурсалски чай. И двете съставки са доста осезаеми като на моменти дори надвишават малца и хмела в бирата.
„Гларус” е светла бира направена по технологията на "ейла". Популярна във Великобритания и САЩ сред любителите на крафт бира, заради многобройните възможни комбинации от хмел и малц, които водят до много интересни резултати. В този вариант са използвани aмерикански и словенски хмел, които се допълват отлично и придават свежо усещане на цитрус. Малцът изпъква с леко бисквитена и карамелена нотка.
„Бял Щърк” е бутикова бира, създадена в България.”Компанията и бирата носят името на Белия щъркел, който е способен да прелети 12 000 км, за да намери точната локация и така ние се доближаваме до намирането на нашите почитатели.”- споделя управителя Карел Роел. Бирата е горно ферментирал ейл с вторична ферментация в бутилката. Оригинална рецепта, която е един деликатен баланс между следните съставки: три различни баварски сорта малц, два американски вида хмел - Каскада и Нъгет, белгийска мая. Рецептата на White Storck е тайна, a изпълнението й отнема около месец.
За феновете на рок музиката пивоварна „Металхед” залага на здрав рок и здрава бира за здрави хора. Опитайте Pale Ale, New England IPA, Space Lord India Pale Lager, разкошни летни бири, които носят много емоции.
„Black pine” е крафт бира създадена от млади ентусиасти, превърнали се в майстори пивовари професионалисти и представяйки.
Beer Bastards представя бири с емоции – свежи, цветни и приятни за споделяне, което личи и от техните имена – „Опасен чар” , „Баси кефа” и „ По – полека”, а изненадите предстоят.
„Veritas” е българска жива бира, която се вари в пивоварна в Бургас. Марката Veritas и бирата са създадени през Mай 2015 година. „Veritas” е жива бира - не е филтрирана, нито пастьоризирана. Слабо-газирана, свежа и ароматна. „Veritas” е истинската бургаска бира!
„Айляк” е бира предразполагаща за почивка. Той предизвиква сетивата с характерен цитрусов аромат, вкус и солидна горчивина. Прави впечатление, че на етикета е отбелязано, че това е сесийна IPA, което предполага да е до 5% алк., но всъщност е 6%. Алкохолът обаче по никакъв начин не се усеща за сметка на интензивния цитрусов аромат и вкус.
„Malmö Brewing” идва в Бургас за първи път, единствено и само по време на „101 Beer Fest” Burgas 2018.
Очакваме Ви на 19 и 20 юли от 16.00 до 22.00 ч. и на 21 юли от 12.00 до 22.00 ч.
И не забравяйте – на 20 юли от 19.00ч. – концерт на група „Обратен ефект” и…много бира!