Опитвали ли сте качамак с трюфели? В новото меню на ресторант „Розе“ ще откриете невероятни ястия (СНИМКИ)
След близо десетилетие усъвършенстване в кулинарни техники и постигането на върхове в приготвянето на шедьоври от френската, италианската и средиземноморската кухня, екипът на ресторант „Розе“ си поставя най-трудната задача досега. Целта на отбора професионалисти е да издигне националната ни кухня на световно ниво. Без съмнение, реализирането на амбициозния проект ще отвори нова страница в кулинарната история на България.
Докато мнозина си мислеха, че заведението е затворено завинаги, в кухнята на "Розе" се е подготвяло нещо невиждано досега.
През изминалата половин година са се задвижили процеси, които поставят началото на най-мащабния кулинарен проект в Бургас. Пред Флагман.бг екипът на ресторант „Розе“ разкри тайни за начинанието, обединяващо изкуство, фолклор, традиции и новаторски подход.
„След дългогодишния натрупан опит достигнахме върхова точка, събрахме всичките си умения, мобилизирахме всичките си сили и така настъпи най-важното прозрение за нас, че колкото и път да извървим напред, България е тази, към която се връщаме! Страна, богата на история и културно наследство с необятни красоти и възможности! Да съхраним традициите означава да запазим своята памет за миналото и ние избрахме - Да възродим българското, както най-добре умеем“ обявиха от престижния ресторант.
Най-отговорната задача в амбициозния проект на ресторант "Розе" е поверена на Chef Георги Бойковски. Той е от новата вълна талантливи български готвачи. Има впечатляващо кулинарно образование, преподавали са му най-добрите майстори в кухнята като Жоан Рока, Кармен Роскайеда, Феран Адриа и Жан Лук Фигерас. Професионалния му път включва работа в някои от най-добрите ресторанти в света.
Рецептата за черноморски миди с домашен петрохан е изцяло авторска и е изпълнена с продукти от местни производители. Друг кулинарен шедьовър на Chef Бойковски е качамак с трюфели.
Дизайнът за новото меню е вдъхновен от мотивите на народните носии. Житен клас, листа на лоза, биволски рога и неразцъфнал цвят оформят композицията „Плодовете на живота“, която е характерен мотив от бродерията върху женския ръкав на носиите от Дупнишкия край. Проектът на креативния дизайн е дело на бранда Везба - марка за облекла и аксесоари, базирана на българските фолклорни мотиви.
Енотеката на ресторанта също е съобразена с новото меню. Вината в “Розе“ са истински находки. Всички предложения от винения лист са с адрес България и представят традиционни сортове, характерни за Тракийския и Дунавски тероар – „Гергана“, “Тамянка“, „Мавруд“, „Гъмза“, „Траминер“ и др.
Финалният щрих в проекта е обновеният интериор на ресторант "Розе". Тук идеята за унаследяването е интерпретирана чрез портретите на българските царе. Платната са дело на художника Георги Андонов и доскоро бяха изложени пред погледите на министри и депутати в Народното събрание. В допълнение към тях са подбрани мебели с антикварна стойност и ръчно тъкан килим.