Поне 50% месо в кренвиршите иска министерството на земеделието
Новите норми ще определят със сигурност минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренвиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо. Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще се изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималната съдържание на месо ще е по-висока - вероятно поне 70-80%.
За млечните производения пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко.
Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни.
Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа. Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок. Поради това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок.
В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт “Стара планина”, в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също не е задължителен.
Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано. Добави Коментар