17 лв. за агнешко на Гергьовден
Според тях обаче ще има по-малко вносно месо на нашия пазар, защото цената на гръцкото или румънското е колкото тази на българското месо или по-висока. Животновъдите обясняват, че прекупвачи изкупуват агнетата от тях на 5 лева за килограм, което не може да покрие дори разходите им по отглеждане, а в магазините месото вече се продава на цена между 13 и 16 лева. От Министерството на земеделието и храните обясняват, че е нормално производителите да са недоволни, но няма какво да се направи, защото това са търговски отношения. Експертите по храните призовават да си купим месото за празничната трапеза няколко дни по-рано, защото търговците разчитат на пазаруването в последния момент, което обикновено ни излиза прескъпо. По техни думи най-добре е да си вземем агнешко директно от ферма, което не е никак невъзможно, защото според статистиката в момента у нас се отглеждат над 1 милион овце.
При закупуване на неопаковано месо потребителите да внимават за здравната маркировка на агнешкото трупче. Тя показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото. По външни признаци можем да разберем, че едно месо е прясно, ако е със суха повърхност, без ослузявания, приятно бледорозов цвят, мазнините - светли, бели, до леко кремави. Добави Коментар