Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ще отпадне ли етикетът със срок на годност на храните?

Ключови думи: етикет, храна, срок, годност

Има храни, при които много трудно бихме могли да се ориентираме, че вече са негодни за консумация. Дори в случаи, когато няма промяна в цвета или аромата им, те вече може да са заселени с опасни бактерии и техните токсини в количества, в които те бързо биха предизвикали инфекция или хранително натравяне.

Точно периодът, в който храната още не дава видими белези, че е развалена, и когато най-лесно бихме се подвели, че е още свежа, ще можем да установяваме с помощта на ново устройство, разработвано от учени в Канада. Екип от унивеститета МакМастър разработва лепенка, която може бързо да отчита наличието на опасни бактерии по храната и да предупреждава, че тя не е годна за консумация.

Иновативното устройство е чувствително към наличие на най-разпространените бактерии, развиващи се върху храната и водещи до хранителни натравяния. Това са бактериите от род Salmonella и род Escherichia, и най-вече E.coli. Отчитайки наличието на дори малък брой от тези бактерии върху храната, устройството изпраща сигнал към смартфон или други цифрово устройство като предупредителна мярка.

На разработването на подобно устройство се гледа с много добро око в няколко аспекта. То ще може да се поставя фабрично върху опаковката на всеки тип процесирана храна. Данните, които то дава, са в реално време и може да се считат за абсолютно достоверни за моментното състояние на всеки един продукт, подготвен за консумация.

Тенденцията е този тип лепенки да променят сегашния стандарт за определяне годността на хранителните продукти. Очаква се новите устройства да премахнат необходимостта от отбелязване срока на годност на храната върху опаковката. Факте е, че това е много субективна мярка, която често заблюждава потребителите за качеството на храната и не дава реална оценка за това дали тя е годна за безопасна консумация.

Всяка година средно 1 на 10 души по света става жертва на някакъв тип хранително натравяне. Последствията са различни по тежест, а в някои случаи изискват продължително лечение, особено в детска възраст. Основна причина за хранителните интоксикации са патогенните бактерии, с които е била заразена храната и невъзможността да се отчете наличието им преди консумация.

В някои случаи токсините, които тези бактерии са отделили в храната, са в толкова големи количества, че симптомите на хранително натравяне са факт само няколко минути след консумация на замърсената храна. Според учените от канадския екип рискът от интоксикации след консумация на замърсена и негодна храна скоро ще бъде сведен до минимум.

Учените отбелязват още една потенциална полза от иновативните устройства, които разработват. Те ще помогнат за това храни, които се изхвърлят единствено поради съмнение за годността им за консумация, да се запазват, ако новите устройства покажат, че те всъщност не са замърсени с опасни бактерии. Така ще може да се намали тежестта на непрекъснато разрастващия се проблем с разхищението на храна в световен мащаб.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тръмп шокира света с идеите си за Газа. Какво предвиждат те? САЩ да поемат контрола над ивицата Газа, палестинците да бъдат преселени в Египет и Йордания, а Саудитска Арабия да помага - такъв план начерта Тръмп В ДГ „Слънце“-Слънчев бряг децата учат и се забавляват, преобразени като приказни герои В успешното изпълнение на проявата се включиха и родителите с изработването на маски за децата
Изкуствен интелект разкри мрачното бъдеще, което ни чака до 2100 г., милиони ще умрат от... Планетата ни ще бъде съсипана от наводнения, мръсен въздух и екстремно време, твърдят учени Била по-богата от гаджето си и нямала проблем да го издържам Близки до двойката признават, че Светломиров не може да се похвали със стабилни доходи, камо ли дебел портфейл
Нумеролог посочи къде имате най-голяма сила и власт според датата ви на раждане Нумерологът Надежда Смирнова споделя тайни за местата на енергия въз основа на датата ви на раждане Водещи български онколози преглеждат айтозлии ежемесечно и напълно безплатно Целта на прегледите е да се открият заболявания в ранен етап, да се предотвратят последващи усложнения и да се повиши осведомеността сред населението
Любимите соленки на щерките "2 и 200" - стават бързо, а още по-експресно изчезват от масата Чудно за следобедна закуска Грешки при приготвянето на месо, които го правят жилаво, твърдо и безвкусно И ето как да ги избегнете
Оттегля ли се от България веригата бeнзинocтaнции Gаzрrоm Cpъбcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa гpyпa NІЅ обмисля закриване на бизнеса у нас и в Румъния заради "пpeдизвиĸaтeлcтвa на пазара" Както спестяваме и управляваме днес, така ще живеем утре Интервю на Мария Кузманова с Ангел Терзиев, изпълнителен директор на „ПОД ДаллБогг: Живот и Здраве“
Това ще се случи с тялото ни, ако спим върху смачкани чаршафи Спазвайте едно правило за по-добър и качествен сън Маги Халваджиян най-накрая го заведе на Малдивите Малко преди новия сезон на Капките Рачков и семейство Халваджиян разпускат на топло