Боите за яйца на пазара са пълни с Е-та и алергени
За получаването на по-тъмното жълто към оранжево се влага Е-110 (сънсет жълто FCS, оранжево-жълт S). Е-110 представлява синтетичен оцветител, който се използва за оцветяване на бонбони, конфитюри, напитки и други хранителни продукти.
За получаването на червен цвят в боите за яйца се влага Е-122 (азорубин). Това е оцветител, който доказано предизвиква алергии и обриви. Азорубинът вече е забранен за употреба в много страни, сред които Австрия, Норвегия, Швеция, като властите в го причисляват към групата на алергените, опасни за хората, страдащи от астма.
Производителите на великденските бои за яйца използват Е-133 (брилянтно синьо FCF) за направата на син цвят. Това отново е оцветител със синтетичен произход, който се получава от въглищен катран. Този оцветител се абсорбира слабо от стомашно-чревния тракт и може да предизвика астматични пристъпи при хора с астма и алергични реакции. Този риск се засилва особено за хора, които са чувствителни към аспирин. И този оцветител е забранен в редица държави - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Швеция и Швейцария, но не и в България.
Във всички случай един оцветител е забранен за употреба заради рисковете, които носи върху човешкото здраве. Е-128 (Червен 2G) представлява синтетичен оцветител, които се причислява към забранените вещества. Той е забранен за използване в хранителната промишленост. Причислява се към забранените вещества, защото съдържа анилин, което е токсично вещество, действащо неблагоприятно върху нервната система на хората. Този оцветител може да доведе до нарушения на паметта или да предизвика кислороден глад. Добави Коментар