Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Козунакът за Великден без изкуствени оцветители, но с много добавки (ВИДЕО)

Д-р Снежана Янакиева сподели, че не се вманичава да чета непрекъснато Е-тата, но в един от козунаците преброи цели 10 и се закани сама да си ги меси
Ключови думи: Галина Вълчева, Козунак, Снежана Янакиева,

Козунак, цуреки, чорек, панетоне – както и да го наречем, великденският сладкиш си остава традиционен за трапезата ни.
Екипът на рубриката „Чети етикета” тества в лаборатория пет различни вида козунак на българския пазар. Изследването показа, че в тях няма изкуствени оцветители и опасни или забранени Е-та, съобщава бТВ. Резултатите обаче сочат, че оригиналната рецепта е подменена и в козунаците се влагат много добавки и консерванти.
Според анкетата ни във „Фейсбук” по темата 63% казват, че ще сложат на трапезата си домашен козунак, а 37% ще предпочетат такъв от магазина.
Д-р Снежана Янакиева сподели, че не се вманичава да чета непрекъснато Е-тата. Не смятам, че е чак толкова показателно, но повече от 3 Е-та идват малко в повече, а тук са над 10”, изтъква тя.
В анализа се включват и вълнени конци, които най-добре разкриват изкуствените оцветители. На етикетите на някои от продуктите пише, че има само естествени оцветители от групата на бетакаротините.
Галина Вълчева, началник отдел „Безопасност на храни и химични вещества” към СРЗИ, обяснява, че те нормално се съдържат в жълто-оранжеви плодове и зеленчуци.
Първата проба показа, че вълнените конци са абсолютно бели, което означава, че козунакът не съдържа изкуствени оцветители.
През последните години опасни или забранени Е-та и оцветители не са откривани както в козунаците, така и в боите за яйца.
Д-р Кремена Стоева от Агенцията по безопасност на храните обясни, че става дума за технологични добавки и се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях са с естествен произход. Традиционната рецепта се състои от няколко основни продукта, но при нея козунакът се приготвя в домашни условия и се консумира в кратък срок, изтъкна тя.
По думите ѝ повечето производители използват мляко на прах и яйчен меланж заради безопасността и осигуряването на по-дълго съхранение. Дали тези продукти са полезни или неполезни, решава всеки един потребител, четейки етикета и правейки своя информиран избор, посочи д-р Стоева. Тя лично смята да сложи на трапезата си за Великден козунак от магазина.
От „Активни потребители” също са изследвали 16 вида козунак, като тестовете са показали, че в тях също няма синтетични оцветители. „Сега масово се използва каротен, който е с натурален произход, но го няма в традиционната рецепта. Всички тези добавки служат за поевтиняване на цената, удължаване на трайността и по-добър външен вид”, коментира Богомил Николов от „Активни потребители”.
Стремежът към високо качество най-много зависи от даването на приоритет на натуралните съставки, подчерта той.
Качеството върви надолу, това е трайна тенденция, на която ние трябва да се противопоставим, най-добре със законови средства, допълни Николов.
След като научи какви са резултатите от изследването, д-р Снежана Янакиева вече е убедена, че тази година за първи път лично ще опита да направи козунак у дома. „Може би няма да е толкова блестящ и красив, но във всички случаи ще бъде с по-малко Е-та и изкуствени неща и си заслужава труда”, категорична беше тя.
Според нея е възможно консервантите и добавките да са вредни за нашето здраве.  „Това, което мога да споделя от личен опит, е невероятно увеличаване на алергичните реакции напоследък. Аз не обвинявам веднага и директно Е-тата, вероятно е комбинация от много фактори, но има много алергии, дерматити, нервно-психологични реакции, агресия, затлъстяване, хипертонични кризи, виждаме заболявания на щитовидната жлеза, които са в пъти повече от началото на моята кариера. Явно Е-тата, дали отбелязани с цифри, или изписани като наименования, ни атакуват отвсякъде”, обобщи тя, като призова потребителите винаги да четат етикетите на храните.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Шокиращо: Твърдят, че първата съпруга на Димо Алексиев го зарязала заради... Алексиев има тежки проблеми с алкохола и... дрогата? Предизвикан е на бой Любовната драма за Беба може да влезе в клетката за ММА, ако зависи от Велин...
"Взриви" телевизията Димо Алексиев произнесе присъда в Игрите, деликатна подробност е, че в момента той е зад решетките Вярно ли е, че хората във връзки всъщност са по-щастливи от необвързаните? Ето какво казват експертите
„За“ и „против“ прошката след изневяра Да останеш във връзка с някого, който е изневерил, понякога може да бъде нараняващо 4-те зодии, които ще намерят нова любов Вижте кои са те 
За бургазлии това е перфектното предястие - калмари с чуден чеснов сос Това е тайната рецепта на хората от морето  Президентският вот в Румъния: На първи тур води критик на НАТО, социолозите му даваха едва 5% Калин Джорджеску получи 22 на сто подкрепа 
7 нездравословни храни, които да избягвате Инстантни спагети са едни от тях Българските гори са едно от местата с най-голямо биоразнообразие в Европа
„Жени като Дебора Михайлова“: Урсула фон дер Лайен спомена българката на Деня срещу насилието над жени (ВИДЕО) Една на всеки три жени става жертва на насилие в някакъв момент от живота си Близо 5% от българите са пристрастени към спиртните напитки За 2024 г. страната ни се нарежда на осмо място по консумация