Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Козунакът за Великден без изкуствени оцветители, но с много добавки (ВИДЕО)

Д-р Снежана Янакиева сподели, че не се вманичава да чета непрекъснато Е-тата, но в един от козунаците преброи цели 10 и се закани сама да си ги меси
Ключови думи: Галина Вълчева, Козунак, Снежана Янакиева,

Козунак, цуреки, чорек, панетоне – както и да го наречем, великденският сладкиш си остава традиционен за трапезата ни.
Екипът на рубриката „Чети етикета” тества в лаборатория пет различни вида козунак на българския пазар. Изследването показа, че в тях няма изкуствени оцветители и опасни или забранени Е-та, съобщава бТВ. Резултатите обаче сочат, че оригиналната рецепта е подменена и в козунаците се влагат много добавки и консерванти.
Според анкетата ни във „Фейсбук” по темата 63% казват, че ще сложат на трапезата си домашен козунак, а 37% ще предпочетат такъв от магазина.
Д-р Снежана Янакиева сподели, че не се вманичава да чета непрекъснато Е-тата. Не смятам, че е чак толкова показателно, но повече от 3 Е-та идват малко в повече, а тук са над 10”, изтъква тя.
В анализа се включват и вълнени конци, които най-добре разкриват изкуствените оцветители. На етикетите на някои от продуктите пише, че има само естествени оцветители от групата на бетакаротините.
Галина Вълчева, началник отдел „Безопасност на храни и химични вещества” към СРЗИ, обяснява, че те нормално се съдържат в жълто-оранжеви плодове и зеленчуци.
Първата проба показа, че вълнените конци са абсолютно бели, което означава, че козунакът не съдържа изкуствени оцветители.
През последните години опасни или забранени Е-та и оцветители не са откривани както в козунаците, така и в боите за яйца.
Д-р Кремена Стоева от Агенцията по безопасност на храните обясни, че става дума за технологични добавки и се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях са с естествен произход. Традиционната рецепта се състои от няколко основни продукта, но при нея козунакът се приготвя в домашни условия и се консумира в кратък срок, изтъкна тя.
По думите ѝ повечето производители използват мляко на прах и яйчен меланж заради безопасността и осигуряването на по-дълго съхранение. Дали тези продукти са полезни или неполезни, решава всеки един потребител, четейки етикета и правейки своя информиран избор, посочи д-р Стоева. Тя лично смята да сложи на трапезата си за Великден козунак от магазина.
От „Активни потребители” също са изследвали 16 вида козунак, като тестовете са показали, че в тях също няма синтетични оцветители. „Сега масово се използва каротен, който е с натурален произход, но го няма в традиционната рецепта. Всички тези добавки служат за поевтиняване на цената, удължаване на трайността и по-добър външен вид”, коментира Богомил Николов от „Активни потребители”.
Стремежът към високо качество най-много зависи от даването на приоритет на натуралните съставки, подчерта той.
Качеството върви надолу, това е трайна тенденция, на която ние трябва да се противопоставим, най-добре със законови средства, допълни Николов.
След като научи какви са резултатите от изследването, д-р Снежана Янакиева вече е убедена, че тази година за първи път лично ще опита да направи козунак у дома. „Може би няма да е толкова блестящ и красив, но във всички случаи ще бъде с по-малко Е-та и изкуствени неща и си заслужава труда”, категорична беше тя.
Според нея е възможно консервантите и добавките да са вредни за нашето здраве.  „Това, което мога да споделя от личен опит, е невероятно увеличаване на алергичните реакции напоследък. Аз не обвинявам веднага и директно Е-тата, вероятно е комбинация от много фактори, но има много алергии, дерматити, нервно-психологични реакции, агресия, затлъстяване, хипертонични кризи, виждаме заболявания на щитовидната жлеза, които са в пъти повече от началото на моята кариера. Явно Е-тата, дали отбелязани с цифри, или изписани като наименования, ни атакуват отвсякъде”, обобщи тя, като призова потребителите винаги да четат етикетите на храните.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Организира мащабна среща Ганчев иска да е начело на борбата Русия започна важни преговори с... УЕФА
България с впечатляващо представяне на най-големия форум за туризъм в Германия Мирослав Боршош откри най-мащабния български щанд досега в Берлин Спешен ход в "Ергенът" Виктор май не остави шансове на Мартин с една от най-интересните дами
Сръбският Слави Трифонов почина, точно така, както Ванга му предрече Легендата Саша Попович умря в съня си Развитие по казуса с кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер заяви, че ще обсъди със семейството си дали да обжалва...
Почина голямо медицинско светило Напусна ни проф. д-р Милан Миланов Божанов се отказа от депутатския си имунитет Той му беше поискан от и. ф. главен прокурор 
Забравих за торти и кексове: Крем Магнолия по турска рецепта е новият ми хит Леко, ефирно и божествено на вкус Григор Димитров заработи около 100 000 лв. за 100 минути на корта Тенисистът игра общо само час и половина в последните си две срещи в Доха и Дубай
Предложиха Тръмп да бъде номиниран за Нобелова награда за мир Идеята е на конгресмен от Републиканската партия Продал апартамента си заради ресторанта Семейството на шеф Ангелов го подкрепяло изцяло в амбициите му