Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Дни преди Великден лъсна истината с какво са бъкани козунаците и колко са опасни за здравето ни

Ключови думи:
В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители. Това показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци.

Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин).

В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "женския" пазар в София през месец март 2018г.

Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас, че качеството на продуктите се влошава. От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, изтъкват от "Активни потребители".

Резултатите показват, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител. Във всяка марка са вложени средно по 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера, пояснява асоциацията. Това са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

При 10 от 16 марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала, заключават от "Активни потребители". 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Бургазлийка остава в „Живот на Кантар“ след порой от сълзи  Фотографката Вили Пефтичева свали 1,5 килограма от теглото си за седмица, но заради имунитета на Йорданка, отиде на елиминации и ги спечели Остави малко на въображението Певицата показа отлична кондиция
Има огромна цел Илиана Раева разкри важни неща за родната художествена гимнастика Показа тяло за милиони Ратайковски е в отлична кондиция
Шашна всички Говори с извънземни и смята, че има хора, които се хранят "само със слънце" Знае 3 чужди езика Петко Панайотов от ЦСКА е талантлив не само във футбола
Вижте как ученици от Люляково едва не разплакаха от радост класната си Подариха й разкошен букет и я развълнуваха с покана за бал, на която нямаше как да отговори, освен с „разбира се“ 111-годишна посочи, че е в добра форма, защото... "Не пие алкохол, не пуши, чете книги и похапва шоколад"
Стана леля Страхотна новина за Крисия Уточниха дали е имало жесток бой в съблекалнята От "Левски" категорично отрекоха 
Земетресение от 4,8 по Рихтер близо до България Гръцки остров се люшна Дете със спешна нужда от трансплантация летя до Германия със "Спартан" На борда с малкия пациент са били неговите родители, медицински екип от СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и медицинска реанимационна сестра от ВМА