Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Дни преди Великден лъсна истината с какво са бъкани козунаците и колко са опасни за здравето ни

Ключови думи:
В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители. Това показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци.

Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин).

В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "женския" пазар в София през месец март 2018г.

Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас, че качеството на продуктите се влошава. От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, изтъкват от "Активни потребители".

Резултатите показват, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител. Във всяка марка са вложени средно по 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера, пояснява асоциацията. Това са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

При 10 от 16 марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала, заключават от "Активни потребители". 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тя обвини звезда в изнасилване, но след това... Едва отърва затвора Изключително му върви И в киното, и в щастието да има много деца
Успехът на мечето Падингтън се крие в... Историята му е много човешка Направи скандални разкрития Ноле твърди, че е тровен
Той е на над 1 милион години Става въпрос за антарктически лед Тази напитка е много полезна Ето как да я приготвите
В Турция са категорични, че Мъри е... Голям спортсмен Петима родни баровци с коли за по 1 милион лева Цената може и да е дори по-висока
Шеф в Левски и бургазлия със сходни показатели в... Голмайсторските умения на малки вратички Мъжът ѝ е президент, а тя води сватби Президентшата се изложи с тотален кич на безизвестни парвенюта
Сашо Кадиев "взриви" ефира Ето какво каза синът на Катерина Евро Нафтата лети за Купата Тимът е на 2 победи от трофея