Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Отглеждат есетрови риби и японска пъстърва в бетонни басейни край Малко Търново (ВИДЕО)

Рибарникът край Малко Търново засега е единственият в Югоизточна България, но с амбициите в близките 5-6 години да се разрасне
Ключови думи: есетра, черен хайвер, рибарник, Странджа, риби, Владимир Тодоров,

Черен хайвер се добива в рибарник край Малко Търново. В бетонните басейни се отглежда и японска пъстърва. Есетрите в Странджа се чувстват като у дома си, каза пред камерата на БНТ рибовъдът Владимир Тодоров.
България е един от големите производители на черен хайвер от есетрови риби на Балканите, а в Европа се нарежда на 5-6 място.
Рибарникът край Малко Търново е построен през 70-те години на миналия век. Работи известно време, след което е изоставен. След 2000-та е ремонтиран и отново зарибен. Разположен е върху площ от около 10 декара. Владимир Тодоров работи в Рибарника повече от 10 години и ни обяснява за какво служат различните басейни.
„Има значение при есетрите, които след петата година могат да се определят на мъжки и женски, тъй като мъжките риби не се използват повече освен за консумация, а женските след 8-9 година започва залагане на черен хайвер, които предстои да организираме едно малко производство, защото 80% от женските вече са узрели и са в отделен басейн. Ваденето на хайвера по принцип трябва да започне през март, защото в природата април - май есетрата си хвърля хайвера. Тука имаме не повече от 3 тона зрели женски“, заяви Тодоров.
Това дали ще презрее тази година или не няма никакво значение, защото тя на следващата година залага есетрата хайвер с по-високо качество, добави той.
Най-екзотичните риби в рибарника, които сега се опитват да приспособят към българския климат са чига и сьомга. Интерес предизвиква и пъстървата, която е бяло-жълта на цвят.
„Това е японска пъстърва, която е правена с генно инженерство. По-издържлива е на болести. Има и недостатък, че расте малко по- бавно. В момента имаме 40 000 пъстърви зарибителен материал, които са една част вече са за консумация. Това е един процес, който продължава между 12 и 18 месеца, говоря за дъговата пъстърва“, уточни Владимир Тодоров.
„При дъговата пъстърва след две-три години при дъговата пъстърва имаме намерение да направим хибрид между сьомга и нея - тя се казва сиджуц, която е много издържлива на болести. За мен е много важно, защото тук не ползваме никакви медикаменти“, добави той.
Рибарникът край Малко Търново засега е единственият в Югоизточна България, но с амбициите в близките 5-6 години да се разрасне. Покрай новото производство и Странджа да живне, надяват се хора от региона.

2
Коментара по темата
2.
ж фс
30.03.2018 21:14:35
и отново хора в пред пенсионна възраст работят там,така требва, никакви пенсии да нема
1.
jg
29.03.2018 09:41:14
Вие сте голями шегобийци, защо не сте сложили заглавието в кавички?
  Добави Коментар
Защо Николета Лозанова си крие лицето? Плеймейтката се омъжила тайно за Ники Михайлов бременна в 5-ия месец Проговори за Ивка Бейбе Евгени Генчев с ласкави думи за инфлуенсърката 
Стана 108 кила "Джоуи" е в тежка депресия Майката на Атижа прогони Петър Родителката на брадърката нахока бившия съквартирант на щерка си
61-годишна жена роди първото си бебе Майката и бебчето са в общо стабилно състояние, хубавата вест идва от Скопие, РСМ  "Увеличете помощта за Украйна" Зове Рюте
Meteo Balkans: Снежна виелица блокира половин България, метър сняг ще натрупа до часове Около обяд в петък от запад на изток облачността да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи "Казармата е загуба на време" Твърди известният актьор Станимир Гъмов
БАБХ: Има фалшив зехтин по българските магазини Към този момент гръцките компетентни власти не са отбелязали България като страна, която е канал за разпространение на фалшив зехтин Най-честите езикови бариери в комуникацията между пациенти и медицински персонал бяха дискутирани в Бургаския държавен университет Проектът се осъществява от Департамента по езиково и подготвително обучение, като главна роля в него заема доц. д-р Милен Тодоров, който е и ръководител на департамента
Остана без виза заради секс маратони Бони Блу искаше да организира оргия с абитуриенти, на властите я порязаха Дружба между ЦСКА и Манчестър Сити "Армейците" с важен гост