Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Хлябът на трапезата ни – достъпен, но пък със съмнително качество

Ключови думи: хляб, състав, производство, брашно

"Българският хляб, който се предлага на доста достъпна цена, е с доста компрометирано качество", каза експертът по хранене Яна Данаилова pred Bulgaria ОN AIR. 

Според нея най-здравословен е хлябът, който е приготвен от пълнозърнесто, лимецово или ръжено брашно, направен с вода и квас без мая.

"Белият хляб води до покачване на кръвната захар при редовна консумация. Прекалената консумация на бял хляб може да доведе до натрупване на излишна телесна маса, което пък от своя страна може да доведе до отключване на сериозни заболявания", категорична бе Данаилова.

Молекулярният биолог д-р Сергей Иванов обаче не се съгласи с това, че хлябът, независимо бял или черен, е причина за заболявания.

"Няма никакви изследвания, че хлябът води до ракови заболявания. Това са абсолютни легенди", твърди д-р Иванов.

Биологът обаче бе категоричен и по друг въпрос: "Ние не знаем какво се съдържа в хляба на официално регистрираните и на нерегистрираните производители", каза той. По думите му у нас няма действаща програма за контрол и методи за изследвания.

Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав. Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително.

Николай Кайджиев, който е собственик на пекарна само от няколко месеца пък каза, че е трябвало да се регистрира към Агенцията по храните и не знае как други търговци избягват това.

Кайджиев каза също, че вредата на глутена в хляба е мит, защото той вреди само на хора, които имат дефекти и заболявания в своята имунна система.
1
Коментара по темата
1.
Бях
27.03.2018 20:14:55
Докато бях в швеция там хляба струваше 2 евро което е доста за хляб там (може би за мен за тях сигурно не е нищо),но хлябът е 1200 и си мерише на квас и си личи че е качествен тука е някаква гъба
  Добави Коментар
Мама ме научи: Вече не купувам масло. Свинската мас винаги е в хладилника ми Вижте как да си я приготвите вкъщи Хотелиери с групови дела срещу Booking Платформата ги лишава от право да продават на желани от тях цени
Намереният мъртъв в Огоста Весимир Илиянов е бил убит На този етап няма повече информация около хода на разследването Тати носи, мама меси: БГ младежите най-мързеливи в ЕС Официално само 6,5 на сто от учещите се хващат да бачкат
"Капките" се завръщат! Геро ще води шоуто Пица за 1000 лв.: Как майстор от Бургас впечатли Италия При гарнирането използвал магарешки кашкавал
Кирил Петков към Бойко Борисов: При избора България или Пеевски, вие избрахте Пеевски! Зависимостта в политиката се оказа най-големия порок! Това написа съпредседател на "Продължаваме промяната" Кметът Николай Димитров обяви начало на реконструкцията на важен пътен участък в Несебър Дейностите включват цялостно изграждане на тротоарни алеи и ремонт и преасфалтиране на пътното платно
Направи голям трансфер Божинов получи признание в Италия Те бяха близки приятелки, а днес са кисели, с фалшиви усмивки и напълно се игнорират Мегaн Маркъл билa „ядoсaнa“ зaрaди шoутo нa Виктoрия Бекъм, тъй кaтo през следвaщaтa гoдинa и тя ще стaртирa кулинaрнa пoредицa в стрийминг плaтфoрмaтa
Получиха си парите Със сериозно закъснение... Перфектното шкембе Това ястие е кулинарна наслада