Проф. Байкова: Качествените храни ще спасят децата (ВИДЕО)
Малки количества и качествени храни - това ще спаси нашите деца, заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ експертът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова.
„От пазара трябва да избягваме т.нар. джънк фудс - вкусни, атрактивни на външен вид, засищащи, но с нищожна хранителна плътност. С Наредба №37 за хранене на децата в детските заведения отдавна сме забранили присъствието на тези бързи боклучави храни в обектите за оглеждане на деца - детски градини и училища. Въпреки това те са широко достъпни и евтини, децата ги харесват“, каза проф.Байкова.
Тя призова към "взаимна отговорност на производители, родители и цялата общественост за здравето на нашите деца".
„Солта, лошите мазнини, т.нар. хидрогенирани и частично хидрогенирани храни, евтините имитиращи продукти, богатите на сол храни, които правят чувствителни съдовете, повишават кръвното налягане и в резултат задържаме течности. Така развиваме свръхтегло“, обясни специалистът по хранене и диететика.