Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Уасаби – за здраво сърце и добро храносмилане

Ключови думи:

То има силен пикантен вкус, а без него сушито не е същото. Уасаби – кореноплоден зеленчук, който е част от японската кухня, известен още като японски хрян. Предлага се под формата на паста, която е завършек на суши или сашими, но може да го комбинирате с печена риба, меса, да го добавяте в супи, сосове, защото е много полезен за здравето.

Уасаби е чудесно допълнение към вашата диета или ежедневно хранене, ако сте любители на пикантните подправки. То е богато на фибри, протеини, минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк, които са необходими елементи за доброто здраве.

Консумацията на уасаби осигурява и добри количества витамин С, фолиева киселина, витамин А и витамин В6. Подправката съдържа и мощни антиоксиданти и е с ниско съдържание на холестерол. Това естествено подсилва имунната система.

За здраво сърце

Уасаби има хипохолестеролемични свойства, които помагат за понижаване на високите нива на холестерола в човешкото тяло, възпрепятстват образуването на кръвни съсиреци, което намалява риска от инсулти и инфаркти, сърдечни заболявания.

При артрит

Уасаби е чудесно допълнение към храната за тези, които страдат от артрит, тъй като спомага за намаляване отока на ставите. Това се случва благодарение на мощните антиоксидантни изотиоцианатни съединения, които намаляват възпалението на ставите, сухожилията и мускулите. Проучванията показват, че уасаби може да намали и риска от появата на остеопороза.

Облекчава дишането

По време на настинки уасаби е едно от най-добрите допълнения към храната за подобряване на дишането. Консумацията му може да бъде една добра естествена защита срещу някои патогени на дихателните пътища. Уасаби съдържа алил, който може активно да инхибира патогените на респираторния тракт като тези, които причиняват грип и пневмония.

Миризмата и усещането при консумацията на уасаби са толкова силни, че само за няколко минути синусите ви са прочистени. Освен това подправката се бори активно срещу различни видове бактерии.

За добро храносмилане

Уасаби може да подобри храносмилането ви, като подобри и метаболизма ви, помагайки на организма да усвои максимално хранителните вещества от приетата храна.

Ето защо, ако спазвате диета, добавете към нея уасаби, освен ако пикантните подправки не дразнят стомаха ви.

Въпреки редицата ползи за здравето от уасаби, трябва да знаете, че ако прекалите с неговата консумация може да навредите на здравето на черния ви дроб. Не са изключени и алергии към подправката.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Показа тяло за милиони Ратайковски е в отлична кондиция Шашна всички Говори с извънземни и смята, че има хора, които се хранят "само със слънце"
Знае 3 чужди езика Петко Панайотов от ЦСКА е талантлив не само във футбола Вижте как ученици от Люляково едва не разплакаха от радост класната си Подариха й разкошен букет и я развълнуваха с покана за бал, на която нямаше как да отговори, освен с „разбира се“
111-годишна посочи, че е в добра форма, защото... "Не пие алкохол, не пуши, чете книги и похапва шоколад" Стана леля Страхотна новина за Крисия
Уточниха дали е имало жесток бой в съблекалнята От "Левски" категорично отрекоха  Земетресение от 4,8 по Рихтер близо до България Гръцки остров се люшна
Дете със спешна нужда от трансплантация летя до Германия със "Спартан" На борда с малкия пациент са били неговите родители, медицински екип от СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и медицинска реанимационна сестра от ВМА 50-годишен българин счупи дрегера В София
Тръмп разкри, че има угроза от ужасно клане На фронта е страшно При работа на смени: Възнаграждението за положен нощен труд включва ли се при изчисляване на размера на обезщетението при пенсиониране? Често се случва – работодател, дали от незнание или нарочно да се опитва да ощети свой служител