Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

„Снежанка“ без мляко и „Руска“ без яйца - какво съдържат готовите салати?

Ключови думи:
Традиционните рецепти на „Руска салата” и „Снежанка” са добре известни на всички. Индустриалните им варианти обаче все повече се отдалечават от оригиналите, според асоциация „Активни потребители”. То анализира състава на индустриално приготвени и пакетирани салати. За разлика от други тестове, в сегашния не са извършени лабораторни анализи. Цялата информация е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите декларират. В проучването са включени 13 марки „Руска салата” и 14 марки „Снежанка“, закупени от четири търговски вериги през декември, посочва NOVA.

Оказва се, че само 3 от 14 салати „Снежанка” съдържат кисело мляко, а в поверените марки „Руска салата” няма яйца, но има поне по три консерванта.

„Руска салата“

Освен традиционните съставки (колбас, зеленчуци и майонеза) индустриално произведените и пакетирани салата изобилстват от технологични добавки:

1. Добавени въглехидрати – без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 добавени източника на въглехидрати.

2. Нетрадиционни суровини - освен вече споменатото нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13 марки) се влагат и свински протеин и/или колаген.

3. Консерванти – готовата „Руска салата” съдържа средно по 3 консерванта. Калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в 3 от 13 има по-малко от три консерванта.

4. Други технологични добавки - азиатската добавка глутамат и фосфатни соли присъстват в 11 от 13 марки. Не са забравени и оцветителите. От 13 марки, само в една не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен. В две търговски марки е добавен силиций, което представлява фин пясък или пепел.

„Снежанка“

Кисело мляко има само в 3 от 14 марки. Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана, обясняват от „Активни потребители”.

1. Добавени въглехидрати - една готова „Снежанка“ съдържа средно 3 допълнителни източника на въглехидрати – захар, царевично нишесте, гума гуар и гума касантан.

2. Нетрадиционни суровини - отсъствието на основна суровина като киселото мляко е компенсирано с множество необичайни съставки - нишесте, сухо мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина, майонеза и дори желатин.

3. Консерванти - влагането на консерванти е умерено. Средно по едно съединение, обикновено това е сорбинова киселина.

4. Други технологични добавки - от неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

Повечето нетрадиционни компоненти не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни добавки и химикали. Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Казано по друг начин - влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.

От „Активни потребители” правят и друг извод. От 27 търговски марки салати, включени в изследването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. На практика в големите търговски вериги конкуренцията в предлагането на индустриални салати е минимална. С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология.
1
Коментара по темата
1.
Динко и Перата швестери HD
24.12.2017 21:06:25
Без млякото и роснака в салатата
  Добави Коментар
Вижте кой има имен ден! Почитаме велик българин Празнуват Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра и Наум Светът е изправен пред глобална катастрофа, питейната вода намалява Bъпpeĸи чe Зeмятa e пoĸpитa cъc 70 % вoдa, caмo 1% oт нeя e гoднa зa пиeнe
Забраниха на Роби Уилямс да се състезава за "Оскар" Крал ли е култовият музикант, питат се почитателите на седмото изкуство Доналд Тръмп с удар по ЛГБТ, обеща да спре „транссексуалния делириум“ Ще сложа край на сексуалното осакатяване на деца и ще изключа транссексуалните от армията и от училищата, закани се той
ЦРУ се меси във войната в Украйна Очаква се обаче Бърнс да се оттегли от поста шеф на ЦРУ след встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп Принцеса Кейт става кралица скоро Тайни знаци я издадоха
Украйна заменя пехотата с ултрамодерна техника Володимир Дегтярев съобщава за нападение на украинските отбранителни сили срещу позициите на руските войски край Липци, разположено северно от Харков Белгия се готви за война Брюксел издаде насоки към населението си за войни и бедствия
Не правете секс на дивана, защото... Лекар предупреди за сериозни рискове Пазете се от токсични приятели, които могат да съсипят връзката ви Неподходящи изказвания за връзката или партньора ви е първият червен флаг
4-те зодии, които имат ангелски души Ето кои са те  Тези вкусни лодки с месо ще ви станат любимо ястие Всеки знае рецептата