ЕК се произнесе каква ще бъде съдбата на дюнерите
Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе предложено от ЕК, членовете на Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните решиха да изчакат резултатите от текущото проучване на Европейския орган за безопасност на храните за възможните отрицателни ефекти на тези добавки. Решението на комисията на ЕП ще трябва да бъде гласувано в пленарна зала и ако бъде одобрено, сегашното положение ще остане непроменено, т.е. фосфатните добавки няма да могат да се използват в замразеното месо за дюнери, заяви още Ван ден Бруке.
Членовете на Комисията на ЕП по обществено здраве и безопасност на храните изразиха сериозни опасения относно въздействието върху здравето на фосфатите, използвани като хранителни добавки. Те се противопоставиха на предложението на ЕК да позволи използването на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (вкл. и за дюнери), независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче месо.
Ако ЕП подкрепи в пленарна зала възражението на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните с абсолютно мнозинство (376 гласа), то предложението ще бъде блокирано и ЕК ще трябва да преработи законодателното предложение. Правилата на ЕС по принцип не разрешават употребата на фосфатни добавки в месни заготовки.
Въпреки това, поради големият брой изключения от тези правила, фосфатните добавки все повече се използват в замразеното месо, за да запазят вкуса и да задържат водата. Резолюцията ще бъде гласувана от ЕП по време на пленарната сесия от 11 до 14 декември в Страсбург.
Добави Коментар