Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

За празника на тиквата в Севлиево направиха 288-метров тиквеник

Ключови думи:
За 13-а поредна година в Севлиево се провеждат четиридневни есенни празници на тиквата. Те започнаха на 12 октомври и продължават до днес. Тазгодишното издание е под наслов „Фиеста по тиквено време“.

Програмата включва творчески ателиета за деца, изложби, спектакли, танцова фиеста с ритми от различни страни, арт-ателиета по фламенко, латинотанци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти и пр., шествия, концерти. Тази година за първи път има и благотворителна томбола, средствата от която ще бъдат дарени за закупуване на храна, дрехи и обувки на деца и младежи в неравностойно положение.


Днес празникът продължава с пъстро „Тиквено парти“, очаквано от любителите на кулинарните изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника ще опитат от над 280-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвят всяка година.

Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от около 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е достатъчен, за да го разположим, каза Иванка Александрова, един от майсторите на кулинарното изкушение.

В приготвянето участват четири ресторанта, разпределени по задачи. За него са използвани 63 кг кори, 120 кг хубави тикви, 21 кг захар, 12 кг пудра захар, 16 кг орехи, 22 л олио, половин килограм канела и 0,2 кг ванилия. И много любов, сподели тя.

За хубав тиквеник тиквата трябва да е добре узряла и да е сладка. Може да е цигулка или бяла тиква. Недобре узрялата тиква може да се компенсира с повечко захар и канела, посъветва тя.

В Севлиево приготвят и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във варов разтвор за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп. Слага се и индрише.


0
Коментара по темата
  Добави Коментар
"Дай ми 50 лева, за да ям" Олимпийски медалист от Париж 2024 не може да се прехранва сам, защото... Зловредни имейли заливат електронните ни пощи Мнимите изпращачи се представят за търговци, куриерски служби, администратори на пощата 
Какво се случва с Димо Алексиев зад решетките? Твърдят, че... Алексиев дели килия с още трима, няма привилегии Голям шеф в банка и работещ в телевизия изнудвани с голи гей снимки Две от момчетата си правели регистрации в гей приложения като grindr и примамвали хора оттам в хотели в София, общо пострадалите са петима
72-годишен пиян шофьор блъсна 10-годишно дете Момчето е изскочило внезапно на пътното платно Избяга в Париж Самоличността на придружителя ѝ е дълбока тайна
Празнува с новия мъж в луксозен хотел Синоптик: Идва много сняг! Седмицата започва със слънчево време, очакват се валежи в края ѝ
Всяка орхидея има нужда от този домашен еликсир! За да накарате цъфтящите орхидеи да цъфтят възможно най-дълго, опитайте тези методи Трима са арестувани след бруталния побой в столичен мол Трима мургави плюели по клиентите и персонала, а след забележка се нахвърлили с боксове и ритници върху служител
Отиваш на хотел, крадат ти парите 250 евро изчезнаха мистериозно от хотелска стая Кървав екшън на футболен мач В края на мача е възникнал скандал между феновете и страничния съдия