Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

За празника на тиквата в Севлиево направиха 288-метров тиквеник

Ключови думи:
За 13-а поредна година в Севлиево се провеждат четиридневни есенни празници на тиквата. Те започнаха на 12 октомври и продължават до днес. Тазгодишното издание е под наслов „Фиеста по тиквено време“.

Програмата включва творчески ателиета за деца, изложби, спектакли, танцова фиеста с ритми от различни страни, арт-ателиета по фламенко, латинотанци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти и пр., шествия, концерти. Тази година за първи път има и благотворителна томбола, средствата от която ще бъдат дарени за закупуване на храна, дрехи и обувки на деца и младежи в неравностойно положение.


Днес празникът продължава с пъстро „Тиквено парти“, очаквано от любителите на кулинарните изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника ще опитат от над 280-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвят всяка година.

Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от около 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е достатъчен, за да го разположим, каза Иванка Александрова, един от майсторите на кулинарното изкушение.

В приготвянето участват четири ресторанта, разпределени по задачи. За него са използвани 63 кг кори, 120 кг хубави тикви, 21 кг захар, 12 кг пудра захар, 16 кг орехи, 22 л олио, половин килограм канела и 0,2 кг ванилия. И много любов, сподели тя.

За хубав тиквеник тиквата трябва да е добре узряла и да е сладка. Може да е цигулка или бяла тиква. Недобре узрялата тиква може да се компенсира с повечко захар и канела, посъветва тя.

В Севлиево приготвят и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във варов разтвор за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп. Слага се и индрише.


0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пак показа класа Григор е 1/4-финалист в Маями, турнирът е за 1000 точки при трофей Беше на върха на славата, а сега е в затвора Робиньо е зад решетките
Каза за Рачков Веско Маринов направи комплимент на комика Почина легендарен спортист От този свят си отиде Хуан Агилера
Виц за националите изби рибата: Влизат момчетата в известен магазин и... Шегата почти звучи като реалност Животът му бе изпълнен с драматични обрати В последното си интервю той споделя, че е видял самата смърт - била като грозна жена 
Мъж под чехъл Пита жена си за всичко Защо котките са най-добрите домашни любимци за много хора Гaленетo нa кoткa мoже дa пoмoгне зa пoнижaвaне нa кръвнoтo нaлягaне
Тези пишман-майстори се хилят като идиоти, след като предизвикаха пожар в апартамент Невнимание от майсторите на снимката при жилищен ремонт на трети етаж, предизвика пожар в апартамента под него и причини тревога у съседите в целия вход Спечели Гласът на България, но понесе тежък удар Изключиха е от Консерваторията 
Почина Сашо Петков Той беше дългогодишен конфедерален секретар на Конфедерацията Яки арести за дрога в... Спецакция се реализира в Пловдив