Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

За празника на тиквата в Севлиево направиха 288-метров тиквеник

Ключови думи:
За 13-а поредна година в Севлиево се провеждат четиридневни есенни празници на тиквата. Те започнаха на 12 октомври и продължават до днес. Тазгодишното издание е под наслов „Фиеста по тиквено време“.

Програмата включва творчески ателиета за деца, изложби, спектакли, танцова фиеста с ритми от различни страни, арт-ателиета по фламенко, латинотанци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти и пр., шествия, концерти. Тази година за първи път има и благотворителна томбола, средствата от която ще бъдат дарени за закупуване на храна, дрехи и обувки на деца и младежи в неравностойно положение.


Днес празникът продължава с пъстро „Тиквено парти“, очаквано от любителите на кулинарните изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника ще опитат от над 280-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвят всяка година.

Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от около 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е достатъчен, за да го разположим, каза Иванка Александрова, един от майсторите на кулинарното изкушение.

В приготвянето участват четири ресторанта, разпределени по задачи. За него са използвани 63 кг кори, 120 кг хубави тикви, 21 кг захар, 12 кг пудра захар, 16 кг орехи, 22 л олио, половин килограм канела и 0,2 кг ванилия. И много любов, сподели тя.

За хубав тиквеник тиквата трябва да е добре узряла и да е сладка. Може да е цигулка или бяла тиква. Недобре узрялата тиква може да се компенсира с повечко захар и канела, посъветва тя.

В Севлиево приготвят и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във варов разтвор за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп. Слага се и индрише.


0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тъжна вест във футбола Почина национал на Габон Направи обръщение към българското общество Рамазанов иска да носи още спортна слава на България, той е един от тримата ни настоящи олимпийски шампиони
Сръбският парламент избра ново правителство Депутатите взеха решение да гласуват поименно Сподели, че никога няма да... Лилиън е порн* модел
Лекар е обвинен за смъртта на 15 пациенти В Берлин Нафтата подписа с... Диагонал от чужбина се присъединява към "Нефтохимик"
Пускат нападателя на Дебора под парична гаранция Пловдивският районен съд промени постоянната мярка за неотклонение на подсъдимия Невероятен скандал в България В борбата
86-годишен крие боен пистолет и граната Мъжът нахлу в офис и се закани на персонала с убийство "Бомба" в имението с розите Ергените хванаха бас, който не изглежда от най-джентълменските
Направи разтърсващо признание Бил е жертва на тормоз като дете Британският върховен съд най-после разумно: Трансджендър жените да не се третират като жени Петимата съдии по делото взеха единодушно решение