Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Гърци и румънци на пазар, изкупуват гроздето ни

Ключови думи: търговия, пазар, гърция, румъния, грозде, цена,

Търговци от Гърция и Румъния изкупуват българското грозде тази година. Прекупвачите пристигат с големи бусове и масово предлагат по 50-60 евроцента за килограм грозде, пише "Труд", като се позовава на производители от Пловдивския регион.

Въпреки сравнително ниската цена местните хора предпочитат да продадат продукцията си на търговците от Букурещ, Гюргево и Брашов и на представителите на големите търговски вериги, за да си спестят транспортни разходи до борсите в Първенец и Огняново.

Бялото десертно грозде в Пазарджишка област тази година се продава между 1,30 и 2 лв. за кг, като според производителите причината за по-високата цена в сравнение с реколта 2016 е измръзването на част от десертните сортове като болгар и брестовица в районите на селата Карабунар, Виноградец, Калугерово, където освен винени се отглеждат и десертни сортове лозя.

В района на Благоевград пък пристигат бусове с гръцка регистрация. "Мерло и каберне вървят по 0,70 до 0,80 лв. за кг., а болгар – 1 лв. за кг. По-голяма част от реколтата е спазарена и изкупена направо от масивите, а производителите са доволни от цените.

Това, което не е продадено, ще заменят за други продукти с производители на картофи, боб или дърва за огрев. Така се подсигуряват за зимата.

Подобни са и цените в района на Монтана и Лом – от 0,80 лева до 1, 20 лв. за кг. На импровизираните пазари до самите лозя в Ломско килограм мерло или каберне може да се купи за лев и дори гроздето да бъде смляно на място и насипано направо в бидоните на любителите на домашно вино.

Според стопаните тази година гроздето е с по-висока захарност, която достигна 25-26%.

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат и винопроизводителите в Пловдивска област. Според бранша всички сортове са с отлични показатели, а това вещае повече продажби.

"Цялостното реколтата е много добра – и за белите, и за червените сортове. Това се дължи на големите амплитуди в момента между ден и нощ. Когато имаме такива големи амплитуди, се получават екзотични аромати в белите вина", обясни управителят на една от винарските изби в Брестовица Димитър Кючуков.
1
Коментара по темата
1.
:(
07.10.2017 16:31:21
хубавите прасета ябълките ги ядат
  Добави Коментар
Шок за Новак Джокович Падна от 293-ия в АТП Радост за пенсионерите в... Кипър
Без венчавки до Йордановден Духовете на мъртвите обикалят през Мръсните дни, изключения се правят за гурбетчии или военни пред мисия Най-обичаната и вкусна яхния, кой не е ял Класическа рецепта, която сме приготвяли десетки пъти и пак ще ги приготвяме - пиле с грах и моркови
Затвориха Босфора, издирват брат и сестра, паднали в морето преди месец Не се съобщава докога ще бъде забранено преминаването на кораби през пролива Сложи си силикон Направих операцията в Турция при един страхотен лекар, при когото се оперират още много българки, разказа Дени от Игри на волята
Пиян тийнейджър удари дъното След доклад на случая в Районната прокуратура - Пловдив, срещу младежа е започнато бързо производство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс Изпратихме най-топлата година, но лошото предстои Климатичните промени са прекрасна салфетка, с която можем да избършем собствените си глупости, коментира проф. Георги Рачев
Той беше любовта на живота й Дългогодишната им връзка, изпълнена с отдаденост, трудности и истинска романтика, е сред най-запомнящите се любовни истории в шоубизнеса Чифликчийските сарми на баба Йова с кисело зеле – не сте яли толкова добри Как да ги приготвите
Дупка в закона спасява пияни шофьори Атакуват с жалби съда, очакват се решения на ВКС Рязко свали килограми и си сложи силикон Направих операцията в Турция, призна си Денислава от „Игри на волята“ Денислава