Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Гърци и румънци на пазар, изкупуват гроздето ни

Ключови думи: търговия, пазар, гърция, румъния, грозде, цена,

Търговци от Гърция и Румъния изкупуват българското грозде тази година. Прекупвачите пристигат с големи бусове и масово предлагат по 50-60 евроцента за килограм грозде, пише "Труд", като се позовава на производители от Пловдивския регион.

Въпреки сравнително ниската цена местните хора предпочитат да продадат продукцията си на търговците от Букурещ, Гюргево и Брашов и на представителите на големите търговски вериги, за да си спестят транспортни разходи до борсите в Първенец и Огняново.

Бялото десертно грозде в Пазарджишка област тази година се продава между 1,30 и 2 лв. за кг, като според производителите причината за по-високата цена в сравнение с реколта 2016 е измръзването на част от десертните сортове като болгар и брестовица в районите на селата Карабунар, Виноградец, Калугерово, където освен винени се отглеждат и десертни сортове лозя.

В района на Благоевград пък пристигат бусове с гръцка регистрация. "Мерло и каберне вървят по 0,70 до 0,80 лв. за кг., а болгар – 1 лв. за кг. По-голяма част от реколтата е спазарена и изкупена направо от масивите, а производителите са доволни от цените.

Това, което не е продадено, ще заменят за други продукти с производители на картофи, боб или дърва за огрев. Така се подсигуряват за зимата.

Подобни са и цените в района на Монтана и Лом – от 0,80 лева до 1, 20 лв. за кг. На импровизираните пазари до самите лозя в Ломско килограм мерло или каберне може да се купи за лев и дори гроздето да бъде смляно на място и насипано направо в бидоните на любителите на домашно вино.

Според стопаните тази година гроздето е с по-висока захарност, която достигна 25-26%.

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат и винопроизводителите в Пловдивска област. Според бранша всички сортове са с отлични показатели, а това вещае повече продажби.

"Цялостното реколтата е много добра – и за белите, и за червените сортове. Това се дължи на големите амплитуди в момента между ден и нощ. Когато имаме такива големи амплитуди, се получават екзотични аромати в белите вина", обясни управителят на една от винарските изби в Брестовица Димитър Кючуков.
1
Коментара по темата
1.
:(
07.10.2017 16:31:21
хубавите прасета ябълките ги ядат
  Добави Коментар
Политическа бомба: Зеленски е готов за нова среща с Тръмп, но... Твърди се, че украинският лидер има изискване САЩ и Канада с остри действия, замесена е и трета страна Започва ли икономическа война?
Какво време ни очаква днес Ето прогнозата Сподели, че е унижавана В младежките години 
Папата получи два пристъпа на остра дихателна недостатъчност Ето какво съобщават от Ватикана Администрацията на Тръмп с показателен ход Ето какво съобщи ББС
Те са най-добрите в "Ергенът"... Относно готвенето Сигнал до Флагман.бг: Голяма опасност ни дебне на пътя Бургас-Малко Търново Изсъхнали дървета може да паднат върху коли
Свлече се като прострелян Виктор Русинов се превива от смях в "Ергенът", падна дори на земята Зловеща катастрофа в страната Един човек загина, има и ранени
Тя даде страхотен пример Млада българка със заявка да се превърне в световна хегемонка Зеленски с тревожен коментар за войната Президентът на Украйна: Краят й е много далеч