Шефът на Кауфланд България никога не би дал на децата си храни, които продава
„Баничките ни, например, не се правят с палмово масло, но съдържат консерванти. Никой още не знае до каква степен това е небезопасно за здравето, особено за здравето на децата“, казва Спасов.
„Миналата седмица прекратихме търговските си отношения с известен български производител на млечни продукти. Направените от нас лабораторни анализи на неговите сирена показаха, че в тях се влага палмово масло. Мога да уверя клиентите на „Кауфланд“, че няма абсолютно никаква разлика между качеството и съставките в собствените ни търговски марки, които продаваме в Германия и в България“, декларира Спасов.
Публикуваме пълния текст на фичъра на Дойче веле, озаглавен "Знаем ли каква все пак е истината за храните?". Автор на материала е Николай Цеков от Българската редакция на медията:
Произведен в Румъния дезинфектант за помещения за кокошки-носачки с токсична съставка, която прониква в снесените яйца, се оказа на трапезата на българските потребители. Замърсеният с опасния химикал половин тон яйчен прах, внесен от Германия, беше блокиран от Агенцията за безопасност на храните (БАБХ), но по традиция чиновниците отказаха да съобщят имената на фирмите, които са го използвали за производството на сладолед и майонеза. „Представете си, че някой ресторант е напълнил фризерите си с небезопасен сладолед. Мълчанието на агенцията означава, че той ще продължи да бъде предлаган на клиентите месеци наред“, коментира ситуацията шефът на асоциацията „Активни потребители“ Богомил Николов. Организацията стана известна с резултатите от лабораторни анализи на популярни сред българите храни като кисело мляко, сирене, масло, кашкавал, лютеница и други. Те показаха, че редица български производители използват евтини заместители на традиционните суровини за производството им, без да упоменават това в етикетите. Това не попречи на някои от тях да обвиняват в същото известни западни производители на храни и напитки.
Както беше и след Чернобил
Богомил Николов вижда в укриването на информация за опасни продукти и техните производители рефлекс, който държавните институции са запазили от времената на комунизма. „Също както по времето на Чернобил, и сега в България смятат, че криенето на информация е полезно за гражданите. В свободните общества е точно обратното – говоренето за проблемите е задължителна част от тяхното решаване“, смята шефът на „Активни потребители“. Той припомня пресния скандал с разликите в съдържанието и в качеството на съставките на хранителни, хигиенни и козметични продукти, които някои мултинационални компании произвеждат за Източна Европа. „В Словакия и други бивши соцдържави местните агенции за контрол върху качеството на потребителските стоки посочиха не само по-евтините заместители и по-ниските проценти на основните компоненти, но и публично назоваха компаниите, които си позволяват да обиждат по този начин източноевропейците, доверили се на продуктите им.
Българската агенция обаче отново предпочете мълчанието. В България производители и търговци, които залагат на ниското качество и ниските цени като средство за трупане на печалби все още имат всички шансове да са задържат на пазара и да преуспяват“, обобщава наблюденията си Богомил Николов.
Шефът на „Кауфланд-България“ Димитър Спасов е съгласен с някои от изводите на „Активни потребители“. „Миналата седмица прекратихме търговските си отношения с известен български производител на млечни продукти. Направените от нас лабораторни анализи на неговите сирена показаха, че в тях се влага палмово масло. Мога да уверя клиентите на „Кауфланд“, че няма абсолютно никаква разлика между качеството и съставките в собствените ни търговски марки, които продаваме в Германия и в България“, декларира Спасов. Мениджърът все пак признава, че в поверената му търговска верига се продават храни, които той никога не би дал на децата си. „Баничките ни, например, не се правят с палмово масло, но съдържат консерванти. Никой още не знае до каква степен това е небезопасно за здравето, особено за здравето на децата“, откровен е шефът на „Кауфланд-България“.
„Поне вече нямаме умрели от хранителни натравяния“
Шефът на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов посочва друга заплаха за здравето на българските потребители. Според него, внасяните от Турция, Йордания и Египет плодове и зеленчуци се обработват с опасни пестициди и консерванти, за да могат да издържат дългото им транспортиране до България и Централна Европа. „Тактиката на производителите и износителите на изток е да обработват продукцията си с химикали, чийто карантинен срок изтича около дните, в които те пристигат на външните граници на Евросъюза. Работеща в Пловдив германска фитолаборатория чрез анализ на смлени пресни плодове и зеленчуци отчита, че през този карантинен период използваните силни пестициди и консерванти са успели да замърсят отвътре продуктите с недопустимо високи концентрации. В никакъв случай българите не трябва да правят сладко от кори на портокали или лимони. Най-добре е да купуват продукти, произведени до 200 километра от мястото на пазаруване“, препоръчва Трифонов.
Той е на мнение, че Агенцията по безопасността на храните е ефикасна единствено когато има подадени сигнали за опасен внос, какъвто беше случаят с яйчения прах от Германия. Но все още няма никакви пречки пред вносители на небезопасни пресни храни подозрително лесно да се сдобиват със сертификати за качество на границата и да подбиват с дъмпинг производството на пресни храни в България. Дъмпинг има и от страна на производители от страни като Полша, които внасят в България произвежданите целогодишно само в оранжерии домати като „суровина за преработка“, въпреки, че те се продават като пресни зеленчуци. Така хем избягват да плащат ДДС по правилата на Единния европейски пазар, хем подбиват със съмнителната си цена от 60 стотинки за килограм българското производство на истински „слънчеви“ домати“, изтъква шефът на Националния съюз на градинарите.
Богомил Николов от „Активни потребители“ е на мнение, че като цяло свързаната с безопасността на храните ситуация в България все пак бележи осезаемо подобрение през последните години. „Поне вече нямаме масови хранителни отравяния, които до съвсем неотдавна вземаха и човешки жертви“, смекчава Богомил Николов тревогите на българските консуматори.
12
Коментара по темата
12.
кофтак
05.09.2017 15:42:01
за съжалние госпооин спасов има кинта, а ние ко иами? стинки!
11.
Хм
04.09.2017 12:18:52
Булгар е глупав и алчен затова сам си копае гроба.Пазарете още от веригите,изнасяйте си парите сами навън.Не разбрахте ли че за големите се произвежда друго с по ниско качество затова и е по евтнко :) Гъз глава затрива!
10.
Kaufland
03.09.2017 11:18:53
Вие пък какво се възмощавате от кауфланд.Качеството което ви се продава отговаря на качеството на самите вас. Обаче пък погледнете го и от добрата страна, като умрете от консервантите трупът ви ще се разложи по бавно. ;) enjoy
9.
фффф
03.09.2017 10:21:38
напротив, едно време хората са вършели всичко на ръка, имали са дворове за копаене, животни за гледане, ниви за оране, сеене и въпреки всички са месели хляб на ръка и са готвели, а сега само се оправдавате, че сте много заети, а дремите във фейсбук и по кръчмите
8.
до 4
03.09.2017 10:12:20
Съгласна съм,че една сготвена гозба у дома излиза по-евтино от купените пакети.Но,бабата,за която говориш се прибираше едно време от работа в 4,30 следобяд.Сега времената са забързани.Хората се прибират към 7-8.Често се обръща внимание и на уроците на учениците,ако има такива домакинството и времето става кът..А,че има мързеливи мъже и жени също е вярно.
7.
До 6
03.09.2017 09:43:20
Значи по тая логика оневиняваме алчния убиец и преследваме производителя и доставчик на оръжие.
6.
Оф
03.09.2017 09:01:14
Проблема не е в търговците, а в производителите и вносителите.
5.
5
03.09.2017 08:58:33
Нека шофьора на хладилния камион да драсне няколко реда за месото ВНОС . За това как вместо за екарисаж му бият печати ГОДНО. И после промоция !!!!
4.
4
02.09.2017 23:41:01
да, и мързеланите пълнят количките с полуфабрикати като готови банички, кроасани, чипсове, готови салати и манджи в кутии, щото е много трудно да сготвиш качествена храна на семейството си. реват, че нямат пари, а на касите нареждат боклуци, които при това са и скъпи. баба ви все готови банички е яла. докато има кой да ги купува ще ги продават.
3.
И.В.
02.09.2017 21:48:02
Айде ся до седмица-две ще го уволнят сигурно
2.
Неа
02.09.2017 20:15:10
До 200 км , сиреч само от България !
1.
Кибик
02.09.2017 18:27:32
Богомил Николов казал това, той казал онова, все неща за които се съмняваме като потребители. Ами вземете се в ръце, заведете едно дело и осъдете тези отровители на народа от Агенцията по безопасността на храните. Предполагам, че ще се намерят свестни адвокати които не желаят да ги тровят и ще Ви помогнат. Нали тоталитаризма свърши и сега е демокрация, закона е над всички.