Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Никога не дръжте тези храни в хладилника!

Ключови думи:
Повечето хора смятат, че най-добрият начин да запазят дадени храни свежи за по-дълго, е като ги сложат в хладилника. Това обаче не важи за някои от най-разпространените продукти в нашата кухня. Някои от тях се развалят по-бързо, други губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени. Например бананите. Поставянето на зрели банани в хладилника може да помогне за задържането им в това състояние за няколко дни. Ако обаче плодът бъде сложен в хладилник, докато все още е зелен и твърд, то тогава те изобщо няма да узреят, дори и след като бъдат извадени от него. Тогава и обвивката им ще стане тъмна, пише "Дейли Мирър", цитиран от vesti.bg.

Бананите са тропически плодове и нямат естествена защита срещу студа в стените на своите клетки.

Вместо това студът причинява разкъсването на тези стени, което води до "изтичане" извън клетките на храносмилателните ензими. Това именно причинява и потъмняването на кожата на плодовете.

Другите храни са:

Кафе - кафените зърна поемат миризмата на останалите продукти в хладилника. Дръжте го в кутия или буркан, на сухо и прохладно място.

Домати - В хладилника те могат да загубят цвета си. За да избегнете неприятния момент, в който трябва да ги изхвърлите, защото са се развалили, избягвайте да се запасявате с голямо количество. 

Картофи - Ако стоят на много студено, те променят вкусовите си качества. Освен това е препоръчително да ги съхранявате в хартиена торба или в торба от плат, а не в найлонов плик.

Лук - Ако лукът не е обелен, той се нуждае от хладно, проветриво и сухо място. Трябва да се съхранява в хладилник само ако е купен обелен и нарязан. Дори тогава обаче трябва да настроим хладилника на ниска влажност, за да остане лукът сух. 

Мед - не е нужно медът да се съхранява на студено място, в противен случай той се захаросва и се консумира трудно.

Чесън - ако стои в хладилник или в найлонов плик, чесънът може да мухляса. Най-добрият начин за съхранението му е като се държи на стайна температура на тъмно и сухо място.

Кексчета - ако в тях има сметана или шоколад, разбира се, трябва да стоят в хладилника, в противен случай, те ще имат по-добри вкусови качества, ако ги съхранявате в кутия на стайна температура.

Хляб - съхраняван на студено, хлябът може наистина да се запази пресен за по-дълго, но самото прибиране в хладилника прави точно обратното.

Хладните температури, в сравнение със стайните, засилват кристализирането на нишестето, което увеличава и процеса, който прави хляба твърд и остарял. Авокадо - ниските температури пречат на узряването му. Ако искате да го консумирате по-бързо, съхранявайте го в торба на стайна температура.

1
Коментара по темата
1.
Таня
14.08.2017 09:21:46
За хляба не съм съгласна. Единствено е необходимо да се сложи в торбичка, за да не изсъхне и да не се втвърди. След това издържа 2-3 пъти по-дълго
  Добави Коментар
Чудовищна лавина погуби трима души Трагедия в Италия Земетресение в България За щастие, трусът е слаб
Нова класация: Българите с голям скок в размера на мъжкото достойнство! Нашенци са... Еквадорците вече са лидери, според проучване Каква е зимната ситуация в София? 22 снегопочистващи машини са на линия в понеделник сутринта
"Левски" ликува в "Арена Бургас" "Сините" взеха Купата Валежите да не ни успокояват, идва режим на водата, предупреждава министър Водният режим, замърсеният въздух и липсата на реформи поставят България пред екологични предизвикателства, които изискват спешни действия и устойчиви решения
Тя е истинско чудо, на 55 изглежда по-млада от дебюта си преди 25 години Ивана е истинско доказателство, че с правилния подход към естетичните процедури, постоянство и грижа за себе си, може не само да се съхрани красотата, но и да се подобри Ричард Алибегов - символът на българския ресторантьорски „подем“ или на икономическите абсурди Едно е сигурно – Ричард Алибегов е майстор в привличането на вниманието, но дали неговите идеи имат дългосрочен икономически ефект или са просто поредният популистки ход?
Камиони блокират пътища с износени гуми Над 500 машини чистят снега от републиканските пътища Кои звезди изгубиха домовете си при пожарите в Лос Анджелис Десетки в Холивуд плачат
Патриарх Даниил: Тръмп е гласът на разума, връща нормалността В днешно време много души са обезпокоени, каза Негово светейшество Разкрити нови детайли по случая с простреляния полицай Оставил е предсмъртно писмо