Шоколадов прах за смъркане? И той е вреден за здравето
Специален шоколадов прах, който е предназначен за смъркане, излезе на пазара с уверения, че е бърз и законен стимулант, но на практика е установено, че причинява редица здравословни проблеми, съобщава британския "Дейли мейл".
Странното шоколадово изделие "Коко локо" е предназначено за директно приложение в носната кухина, но докторите предупреждават, че продуктът може да доведе до инфекции на синусите, хронично хъркане и опасно ниско кръвно налягане.
"Прахът не трябва да се вдишва или да се слага в носа в никакъв случай. Това ще доведе до инфекции, запушване и проблеми със синусите. Тъй като този продукт съдържа захар, най-вероятно е той да образува отлагания, които ще блокират назалните канали и ще попречат на синусите да изпълняват функциите си, което ще навреди и на белите дробове", съобщи доктор Джордан Джоузефсън, специалист уши, нос, гърло в болница "Ленокс хил" в Ню Йорк.
Продуктът е създаден от 29-годишният предприемач Ник Андърсън, който притежава компания в Орландо. Прахът е достъпен срещу 19,99 щатски долара на уебсайта на фирмата, където пише, че той дава приток на ендорфини, серотин, еуфорична енергия и концентрация на клиента. Действието му продължава от 30 минути до час.
Търговци на дребно, включително и Амазон, започнаха да предлагат шоколадовия прах, макар и доста предпазливо.
Шоколадът на прах се използва като разрешен от закона стимулант от 2005 г., когато белгийски шоколатиер популяризира идеята. Доминик Персон създаде устройство през 2007 г., което позволява на хората да вдишват шоколадов прах в движение и го занесе на парти на групата "Ролинг стоунс".
Напоследък манията обхваща европейските клубове, като някои го предлагат вместо алкохол, или забранените кокаин или екстази.
Защитниците на модната тенденция казват, че суровото какао, което може да се приеме под формата на напитка, хапче или прах, е много по-силно, отколкото се мислеше досега. Шоколадовият прах предоставя на купонясващите по-здравословен начин да се омаят. Той увеличава притока на ендорфини и има високо съдържание на магнезий, който отпуска мускулите.
Основната му съставка е какао на прах, което е богато на хранителни вещества и е с ниско съдържание на мастни киселини и захари. То обаче съдържа съставки, характерни за енергийните напитки. Сред тях са гинко билоба, гуарана и женшен. Макар и естествени, в големи количества те причиняват сериозни здравословни проблеми. Друга негова съставка е тауринът - аминокиселина, която регулира минералите в кръвта. В голямо количество обаче може да свали опасно кръвното налягане.
"Носовете ни вече страдат достатъчно от замърсяването, което не можем да контролираме. Да смъркаш шоколад е просто лоша идея. Едно от предимствата е това, че не приемаш калории, както когато изядеш парченце шоколад. Но всичко, което сложиш в носа си, ще стигне до стомаха ти, затова защо просто не се насладите на едно блокче шоколад или чаша шоколадово мляко", посъветва д-р Джордан Джоузефсън, цитиран от БТА.
Добави Коментар