Кошмар по Черноморието! Хотели предлагат гювеч от стари кюфтета, мият мръвките от яхнията, за да ги използват отново!
Така неизядените салати се превръщат в миш-маш на обяд, Кус-кусът за закуска се използва вместо ориз с пълнени чушки. В баките с крем супи са претворени всички остатъци от картофи, боб и каквото там има под ръка.
Набляга се предимно на картофите и тестените влюда, които имитират разнообразен асортимент. Картофените шедьоври извират отвсякъде - пържени картофки, салата от варени картофи, крокети, картофени кюфтета, огретен. За вечеря отново картофът спасява положението - пиле с картофи, постна яхния с картофи, картофи, запечени с яйца.
Българските хотели предлагат и нечувани никъде по света гозби. Готвачите забъркват каквото имат под ръка и така от тенджерите им излизат невероятни комбинации като ориз с картофи или бял боб с картофи.
За разкош се добавят и парченца карначета, но само ако са останали от закуската. Готвачи разказват за истински ужасии в кухните на луксозни хотели.
"Нищо не се хвърля, има си правило, че всичко останало се готви още два пъти. Преди години работех в хотел, чийто собственик ни караше да измиваме мръвките от яхнията и да ги готвим отново. И ако не успеем да приготвим ново ястие, ни глобяваше. Глоби имаше и за изхвърлената храна, която няма начин повече да сготвим, защото се е развалила. Чувал съм колеги, че в някои по-мизерни хотели ги карали да мият остатъците от чиниите, от които туристите са яли. Но не знам дали е истина, защото лично аз такова нещо не съм вижда", твърди готвач с дълъг стаж по родните курорти.
В бранша на кулинарите се носи мълвата, че отскоро хотелиерите са измислили нов начин да пестят от храна. Тарикатите издавали депеша да се готви недопечено и безвкусно, без сол и подправки, така че и най-ящните и непретенциозни туристи да не могат да ядат гозбите им.
Други хотелиери пък прилагат невероятни селски хитрини, за да пестят не само от храната, но и от кафето. Ободрителната сутрешна напитка официално е включена в така наречения ол инклузив, но на практика туристите са принудени да си я плащат. Номерът е, че кафето е достъпно само в определени часове - от 12:00 до 15:00 и след 22:00 часа вечерта! Точно тогава обаче на никого не му се пие кафе, затова и безплатната уж напитка си остава спестена. Кафето се харчи най-вече сутрин и след обедната почивка. Точно тогава обаче ол инклузивът случайно не го предлага.
В същото време всички барчета от ранни зори предлагат всевъзможни алкохолни коктейли. В 22:00 часа раздаването приключва, а на човек му се допива. Никой не го спира, само че коктейлите вече са срещу заплащане. Кошмарът с ол инклузива продължава и по Северното Черноморие.
"В 5-звездния хотел, в който бяхме отседнали край Варна с нагласата да си прекараме добре почивката, бяхме тотално разочаровани", коментира семейна двойка гости, възползвали се от офертите за ранното море. "Всеки ресторант в комплекса предлагаше едно или най-много две предястия, едно основно и един десерт. Всичко друго се поръчваше на място и се заплащаше отделно. Така разбрахме, че не бива да се опитваме да правим разлика между нашенски 5 звезди и ведомствена почивна станция от соцвремената", разказват препатилите туристи.
15
Коментара по темата
15.
Вълчев
11.07.2017 21:12:26
За такава статия в друта държава ще ви одерат и сухожилията по черепа. Там държавата е ищеца, а вие си търсете свидетели, доказателства и вещи лица.
14.
Do / 1
02.07.2017 13:59:57
Ami v negoviat xotel v Malko Tarnovo sastoto za da vlezete ma daseima plastate 1o leva bez kasov bon predi tri dena biax me tam palno samo s cigani daje I cervitiorkata ciganka
13.
Льолю
02.07.2017 07:08:10
Туризмът страда от същите болежки като всяка една стока в България. Както сиренето,доматите,черешите минават през няколко "ръце" докато стигнат до пазара,по същия начин са и туристическите услуги.И всеки един се мъчи да изстиска максимална печалба.
Депутата Хикс си е купил(построил)хотел.За да не се свързва името му с него и да не го "дъвчат"го отдава на подставено лице.От своя страна лицето наема някой баламурник жадуващ за бързи пари да управлява бизнеса.Всички по веригата чакат големите пари.потърпевшите са туристите и и пряко заетите работещи във въпросния хотел.
Депутата Хикс си е купил(построил)хотел.За да не се свързва името му с него и да не го "дъвчат"го отдава на подставено лице.От своя страна лицето наема някой баламурник жадуващ за бързи пари да управлява бизнеса.Всички по веригата чакат големите пари.потърпевшите са туристите и и пряко заетите работещи във въпросния хотел.
12.
До11
02.07.2017 06:33:53
Ти да не мислиш,че в Турция и Гърция е по-различно!И най-малка идея си нямаш колко боклуци са изяли капризните туристи като теб...и на добра цена.Такива цветисти истории съм слушал от хора работили там,Запушват им устите с малко пари и я се обадят,я са гризнали дръвцето.Имам съседи работили почти 10 години в този бранш в Гърция.Есента се върнаха и това което чувам от тях няма нищо общо с лъскавия имидж на туризма там.Просто и това го правят по-професионално от нас.
11.
до 5. Хотелиер
02.07.2017 02:32:21
Ами вдигни си цените бе, шматка!Нали се сещаш, че един път, като се преебат хората с кинти да дойдат при теб и за другия сезон ще им видиш налъмите -Турция и Гърция са на един х..й разстояние.
10.
Лили Иванова до хотелиер
02.07.2017 00:06:28
99% от хотелите са направени със съмнителни пари.100% от собствениците на старите хотели,също са ги закупили по незнайни за българите начини. Депутати и всички членове на разни комисии и други подобни институции ебаха мамата на държавата. А на теб хотелиерче мръсно някой като Буги Барабата да те опъни,че аз няма с к'во! Никога ол инклузив,никога.
9.
Факт
01.07.2017 20:50:32
Туризма по българското Черноморие е една голяма трагедия, казвам го както работещ така и за почиващ, по 4 и 5 звездни хотели, които всъщност не отговарят и на дори 1-2 звезди.
8.
da
01.07.2017 19:34:54
По добре така отколкото да се изхвърлят тонове храна.Давайте само така ,аз ви подкрепям!
7.
Тъй тъй
01.07.2017 18:54:57
Кви 90 дни - 30 дена силни има другото е ташак.
6.
Вярно
01.07.2017 18:51:02
Виждал съм кава стока зарежда един човек за ол инклузива - най кефнатите зеленчуци, предполагам само каква му е и другата стока.
5.
Хотелиер
01.07.2017 18:48:38
Защо, да не ви еба майката проста???За тези цени и за шибания сезон,който е 90 дни толкова.От 20 години държавата спи и съсипва туризма,няма никаква стратегия за развитие,после хотелиерите виновни.Който няма бизнес сере лайна по форумите и се прави на многознайко.
4.
Така им се пада
01.07.2017 18:41:52
Хукнаха по Ол Инклузив ,глезихме ги едно време в малките хотелчета - гозбите на баба ,палачинките на мама ,10 годишна ракийка под хасмата, домашни домати и краставички,ама не Ганю помисли че ще одари кюравото ще яде и пие на корем - ха ха ха ,да ама Не.
3.
Льолю
01.07.2017 17:56:24
От "Ол инклузив"(баси думата)за 30-50лв. какво се очаква?
2.
Scrooge
01.07.2017 17:46:15
Pee Vinkela i e s mahmurluk ot Julya
1.
ПОМИЯ
01.07.2017 17:34:04
Къде е сега вицепремиера от СКАТ да напише някой компетентен бисер в ТУЙТЪР