Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Българин пази рецептата на една от най-известните торти в света

Ключови думи: торта, гараш, българия
През 1885 година в Русе пристига сладкар – австроунгарецът Коста Гараш. Сладкото изкушение носи неговото име. Историкът Веселина Антонова се рови от години из папките на държавния архив и случайно открива името, разказва Нова телевизия. В края на XIX век в Русе е построен първият за България гранд хотел – „Ислях хане”.

Мебелите, приборите, завесите са специално доставени от Виена и блясъкът на тогавашна Австро-Унгария се пренася в Русе. Когато пристига в Русе, Гараш поема управлението на „Ислях хане”. Негови снимки липсват, но снимки на управлявания от него хотел се пазят и до днес. От една от тях става ясно местоположението му. В центъра на Русе до сградата на резиденцията на Александър Батенберг. Преди около 10 години сградата на първият гранд хотел в България е съборена, а в момента мястото е запустяло и обрасло от храсти.

Оказва се, че някогашният блясък отдавна е изчезнал. Диана Коларова изучава рода на Гараш от над 10 години. Убедена е, че точно в тази сграда сладкарят забърква сладкото изкушение. В салоните на хотела княз Александър Батенберг посреща крале. Именно за един от тези приеми Гараш създава „Гараш”. След това я пренася в София в един от най-луксозните хотели за онова време – „Пахах”. Около 1900 година Коста Гараш се премества в София, за да поеме управлението на хотела. На партера се е намирала и сладкарницата, където столичани са можели да опитат парче „Гараш”.   

Шеф Атанасов пази автентичната рецепта за тортата. При нея особеността е, че няма брашно. Емил атанасов и Годеслав Сотиров са пазителите на шифъра на Гараш. Обиколили са кухните на най-добрите ресторанти в цяла Европа. Според шеф Атанасов рецептата не трябва да бъде променяна.


2
Коментара по темата
2.
Garash
17.06.2017 21:03:02
Lubimata mi !
1.
Поля
17.06.2017 20:04:09
Сега се сещам торта гараш е сахар торта . Известна австрийска тортата . Бяха ми я прехвалилаи там но ми беше познат вкус от детството . Гараш ха ха
  Добави Коментар
За тъщи: От кои зодии излизат най-добрите зетьове Ето кои са те  Машинист от влака, блъснал кола край Кресна - с положителна проба за упойващи вещества Предстои извършването на химичен анализ
Клипът за шофиране с 308 км/ч е зле монтиран фалшификат, казва експерт Вижда се ясно, че скоростта на автомобила се увеличава от 140-200 км/ч до над 300 км/ч, а на горната картина лампите се движат една след друга без промяна, обяснява той Тежък удар на еврото! Какво става на пазара Единната валута прави рязък завой
Ошишка се с корем и огромна задница, какво става Тита изглежда покъртително, феновете й се притесняват Варна ще е домакин на уникална изложба за книговезане и скрапбукинг Националната изложба "Наследство в корици" ще отвори врати в галерия "Арт салон Радио Варна", където посетителите ще могат да се докоснат до едно от най-фините изкуства – книговезането и скрапбукинга
Певицата Вая: Не съм шофирала с 300 км/ч, аз съм страхлива Свалих видеото от платформа за клипчета, не бих карала с бясна скорост, защото съм страхлив шофьор, посочва фолкаджийката Просто изсипете какаото в топла вода и турската рецепта за сладки е готова Приготвят се много бързо
23-годишен заплаши с убийство баща си, арестуваха го Нападението е станало в Горна Оряховица  Нова мода в имотите и защо панелките поскъпват Годишният растеж на индекса на цените на жилищата (ИЦЖ) се ускори до 16.5%
Лунен календар за март 2025 г: Внимавайте какво правите на тези дати Има точно определено време, в което трябва и не трябва да посетите фризьора Никога не правете това с нови дрехи, за да не привлечете неприятности и беди в живота си Ако имате нови дрехи, които никога не сте носили, тогава не се препоръчва да ги продавате или давате на други хора