Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Появиха сe нови аргументи в спора има ли вкус водата

Ключови думи: вода, проучване, вкус
Американски учени установиха, че езикът може да усеща и шести вкус - на водата, съобщи Сайънс алърт. В езика на бозайниците има рецептори, които реагират точно на обикновената вода. Това са рецепторите за кисело. Спорът за вкуса на водата води началото си още от Аристотел, който през 330 г. пр. н. е. заявява, че тя няма собствен вкус, а отразява предишните усещания.

Тази теория се подновява в началото на 20-и век, като дори според някои изследвания слюнката има повече вкус от водата, пише Дарик. 

В най-ново време експерименти показаха, че специфични части на мозъка реагират на водата. Така се появи идеята, че вероятно тя има някакъв вкус, който може да бъде уловен от мозъка, ако не от езика. Някои учени обаче оборват тази теория. Екипът на Юки Ока от Калифорнийския технологичен институт е работил с мишки.

Учените измерили електрическите реакции на вкусовите рецепторни клетки на езика към чистата вода и други обикновени вкусови дразнители. Както очаквали, нервите реагирали на петте основни вкуса - сладко, кисело, горчиво, солено и умами. Учените обаче регистрирали и сигнал за вода.

След това специалистите деактивирали различните вкусови клетки и установили, че усещането на водата е неделимо от рецепторите за кисело. Ако киселите рецептори бъдат изключени, реакцията за вода блокирала напълно.  

Когато стимулирали рецепторите за кисело със светлинни сигнали, мишките дори помислили, че това е вода и започнали да лижат светлинното петно, за да утолят жаждата си.


1
Коментара по темата
1.
,,,,
04.06.2017 10:55:29
Ха ха ,дори и дестилираната вода има вкус ,и водата от различните водоизточници има различен вкус, който се определя от много неща и човек трябва да е с увредени вкусови рецептори за да не разбере какво пие!
  Добави Коментар
Направих това с банята у дома, а всички си мислят, че е след основен ремонт Как да обновите и освежите банята у дома, но без да правите основен ремонт Валя ми даде рецептата за най-вкусния тутманик, вече не купуваме нито хляб, нито питка Разчупвате зачервената коричка, а вътре пласт след пласт пухкаво тесто, сред което се крие вкусно краве сиренце, да не говорим как само ухае божествено на масло
Италианско село предлага къщи за 1 евро на американци, разочаровани от преизбирането на Тръмп Село Ололай отдавна се опитва да привлече външни хора С тези таблетки орхидеята постоянно ще цъфти Достатъчно е да се тори само веднъж месечно, така че цветето да има достатъчно хранителни вещества, необходими за развитие и цъфтеж
Тръмп предлага бивш финансов мениджър на Джордж Сорос за министър на финансите Бесънт ще донесе нова златна ера на САЩ, коментира новоизбраният президент на САЩ Зеленски: Украйна разработва средства за противовъздушна отбрана За да се противопостави на "новите рискове", възникнали, след като Русия използва нова ракета със среден обсег в 33-ия месец от войната
След като опитате тази сочна сиропирана ябълкова баница, ще забравите и за баклавата, и за щрудела Непременно трябва да опитате тази рецепта Кървав екшън в Макдоландс Нападателят е произвел четири изстрела
Числото 23 носи на 4 зодии успехи с парите От признaние и нoви възмoжнoсти дo дългooчaквaни нaгрaди – рaзберете кoи сa знaците, зa кoитo пaрите ще дoйдaт кaтo зaслуженa нaгрaдa зa техния труд и oтдaденoст Чукна 24 и разкри какво става с нея Рождения си ден Мирела посрещна в родната Варна с най-близките си приятели
Правителството одобри допълнителни 125 млн. лв. в подкрепа на земеделските производители Министерството на земеделието и храните нотифицира две схеми за държавна помощ за земеделските производители за второто полугодие Тази погача е за начинаещи – толкова е вкусна и лесна, че я пека всяка събота Всички ще си мислят, че сте истински професионалист в месенето и плетенето на тесто