Проф. Байкова: Храните за българския пазар са с нискокачествени суровини (ВИДЕО)
В България съществуват двойни стандарти за хранителните продукти. Те се произвеждат с повече нискокачествени суровини и Е-та за нашия пазар, отколкото за износ, а това не бива да се случва. Трябва да уважаваме повече потребителите. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ експертът по здравословно хранене проф. Донка Байкова.
Заедно с Богомил Николов от „Активни потребители“ тя участва в експеримент. Двамата познаха кой шоколад е за износ и кой за България. Не откриха обаче разлика при колбасите.
Водещата на „Чети етикета“ Биляна Гавазова каза, че единият е купен от Германия, а другият- от родния пазар. Двата шоколада обаче се различават по цвят.
Проф. Байкова обясни, че българският е с по-малко какао и по-различни мазнини. Те полепват по лигавицата, добави тя.
Преди дни започнаха проверките за двойни стандарти в качеството на храните у нас и в Западна Европа. Ще се изследват шоколади, безалкохолни напитки, млечни, месни продукти и детски храни.
България се присъедини към искането на Чехия, Словакия, Унгария и Полша да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Като недопустима дискриминация беше определена практиката за влагане на повече сол, мазнини и изкуствени подсладители в продуктите за държавите от Източна Европа.
Експерти от Агенцията по храните ще пътуват за Германия и Австрия, където ще вземат 32 проби от продукти, които се продават и у нас.
„Показателите, по които ще бъдат изследвани тези продукти са определяне съдържанието на протеин, мазнини, водното съдържание, съдържанието на натриев хлорид и мастно киселинния състав. Сравняваме етикета със съдържанието – и най-вече дали има подвеждане на потребителите”, каза гл. ас. Гинка Калинова.
Цялото изследване включва няколко основни показатели, които отнемат няколко дни и в крайна сметка трябва да удостоверят съвсем точно какво ядем – менте или оригинал.