Проф. Донка Байкова: Спанакът е пълен с нитрати, бланширайте го! (ВИДЕО)
Зелените листни зеленчуци са полезни, но и понякога гастритогенни. Затова е желателно да вземете мерки, тъй като, ако попаднат в стомаха ви, нитратите мога да предизвикат неприятни последици, предупреждава специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова.
„Нитратите се съдържат и в природата. Те са водно разтворими и термолабилни, но не са токсични. Най-големите количества се съдържат в спанака. Затова преди употреба го бланширайте, т.е. една минута го дръжте във вряла вода. Първата вода я изхвърляйте“, съветва проф. Байкова.
„От зелето пък махайте тъмнозелените листа и коренчовата част. Марулите киснете в леген с вода половин час с една лъжица сол или сода. Същото се отнася за лука и за чесъна“, добавя тя.
Всички леко изгнили листа от салатата ги махайте, защото нитритите са рискови за здравето, предупреждава специалистът.
Страните, от които внасяме плодове и зеленчуци, са по-рискови за нас и контролът от Българската агенция по безопасност на храните е засилен, добавя тя.
„Поне три дни разпускайте с вегетарианска храна. Добре е 2 седмици да сте на такава здравословна диета“, каза още проф. Байкова.
3
Коментара по темата
3.
3
08.05.2017 13:16:20
Не и когато си го отгледал сам в собствената си градина.
2.
Ивко
08.05.2017 11:07:11
Вместо да учите хората да ядът вносните боклуци от турция и гърция ,научете ги да си сеят и гледат сами.Нашата земя е богата чернозем ,ражда без торове ....
1.
Дедо ви
08.05.2017 11:01:11
Добре бе ,защо в мойта градинка сея марули за разсад септември-разсаждам октомври- и ям от 01.април огромни марули без торове нитрати препарати и др.?!