Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Има ли нитрати в салатата и кога са опасни?

Ключови думи:
Най-често количеството на нитратите е по-високо при листните зеленчуци. В списъка на „опасните” влизат марули, салата айсберг, рукола и спанак – затова трябва да сме изключително внимателни, когато купуваме от тях за трапезата.

При последните изследвания на Агенцията по храните от 80 проби наднормено съдържание на нитрати откриват само в една проба спанак, показа проучване на Нова тв. От проверените от началото на годината на границата над 15 хиляди пратки с плодове и зеленчуци пестициди са открити в 33 пратки – основно вносни лимони, нар и пипер. Според експерти обаче при много по-ниски от разрешените нива се достига до вредни ефекти за здравето ни, като анемия, стомашни проблеми и дори отравяния. Още по-големи са рисковете при децата, за които допустимото съдържание на нитрати е много по-малко.

„По-голямото количество се натрупва, когато се обработват земеделските площи с минерални торове, когато не се спазват добрите земеделски практики – може да има натрупване на нитрати”, обясни инж. Елка Темелчева от Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол в БАБХ. Повече нитрати се трупали през зимата, когато производителите използвали и повече химикали в оранжериите. На борсата край Първомай и търговци, и производители са категорични, че нитрати в салатата няма. Не толкова сигурни обаче са купувачите. Според производителите торовете, с които се третират вносните зеленчуците, са различни от нашите и затова нитратите в тях са с пъти повече. Един от зеленчукопроизводителите обаче смята, че пътят на салатата от оранжерията до сергиите на пазара е непредсказуем.

„Всичко е под пределно допустимите концентрации. Проблемът е, когато нитратите преминат в нитрити – те са вещество, което при висока температура възпрепятстват движението на кислорода в кръвта”, обясни инж. Теумелчева. При 80 изследвани проби през миналата година инспекторите откриват свръх съдържание на нитрати в една – със спанак. Доказано е, че нитратите не са токсични. При определени условия те се редуцират в нитрити, които всъщност са опасните. Това става при висока температура, съхраняване на продуктите в найлонови торбички и други.

Нитритите са опасни, защото се свързват с хемоглобина и пречат той да пренася кислород. Настъпва тъканен глад за кислород, което е болестно състояние, особено опасно за малките деца. Още по-опасно е когато тези нитрити реагират с амините от храната. Експертите съветват да белим кората на зеленчуците или да премахваме най-горните листа, преди да правим салата, защото там се натрупват най-много нитрати. Затова е добре да накисваме салатата преди да стигне до трапезата. На пазара потребителят трудно се ориентира коя салата е българска и коя внос. Често дори зеленчуци от Турция, Гърция и Македония са предлагани като родни, тъй като се търсели повече.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ще дърпа ушите на охраната си? Куриозна случка с Дуа Липа Скандалът с него продължава Коцето е обект на критики 
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат" Леко стряскащ въпрос предвид ситуацията в България ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа Най-известната треньорка в Русия във възторг от 47-мия президент на САЩ заради решението му да бие шута на трансджендърите от спорта
Отиде на гости и веднага извади... Аръков е ексцентричен човек Махат тирето От ЦСКА с любопитно обръщение
Те не могат да пият Алкохол Земетресение в съседна страна Трус люшна румънци
Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Коментира визията на Мелания Тръмп Илиана Раева със суперлативи
Професор го "уби" Тим Коулсън с тежки думи за Неси ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година