Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Експерт шокира: 30% от козунаците са без производител

В пика на празника сивата икономика да бълва козунаци, зад които не стоят добрите производствени практики
Ключови думи:
30% от козунаците, смея да твърдя, че са без обозначен производител. Това каза Мариана Кукушева - председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес, пише агенция "Фокус".

„Това е голям проблем, защото козунакът е една храна, която има много богат състав. В него влиза бялото пшенично брашно, маята, но в същото време яйца или яйчен меланж, животинско масло или растително като олио, задължително захар или в някои случаи подсладители, за да могат хората със здравословни проблеми да имат достъп до специалната за тях храна, фрукти, лимонови корички, задължителният лимонов аромат, който се носи от козунака. В повечето случаи в него присъстват и шоколадови капки, локум, много орехови, бадемови ядки“, коментира Кукушева.

По думите й тази година за пореден път българските хлебари ще предложат на пазара много видове козунаци. „Тук закачката не е какви са видовете – с локум, с ядки или чист традиционен козунак без никакви примеси. Закачката тази година е българските потребители да си вземат козунака на белия бизнес. Съставът трябва да бъде истински и нееднократно вече успяхме чрез вас да обучим българските потребители да различават на пръв поглед още козунака“, допълни тя.

Кукушева посочи, че при козунака периодът на изчакване е достатъчно дълъг. „За сметка на това той расте и структурата му става лека. Вътре се забелязват прочутите козуначени конци, които когато човек ги вкуси имат ефект на разтапящ се захарен памук в устната кухина. В същото време козунакът е много обемен. Големият обем и лекото тегло са едни от категоричните признаци на пръв поглед, че козунакът е произведен по стара рецептура със спазване на всички технологични цикли“, обясни тя. 

Мариана Кукушева бе категорична, че потребителят трябва да търси козунакът, на който е обозначен съответният производител. „Да не бъде просто изделие, произведено за определена търговска верига. Напротив, на изделието трябва да е посочен производителят, защото в този малък периметър от време, в който се произвеждат козунаците, всъщност е възможно покрай сухото, да се промъкне и суровото. Тоест точно в пика на празника, сивата икономика да бълва козунаци, зад които не стоят добрите производствени практики, няма безопасност на изделието, не знаем в какви условия е произведен, не е лоялен производителят към държавния бюджет. Не е лоялен към хората, които работят, те обикновено са без трудови договори“, подчерта още тя.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пране без прах? Възможно е! Оказва сe, чe можeтe eфeктивно да пeрeтe дрeхитe си, като използватe само eстeствeни съставки Бъфет продаде 50% от портфолиото си, да се готвим ли за криза? На обща стойност от близо 150 млрд. долара, серията от продажби е прецедент в кариерата на легендарния финансист
За тези зодии златото е силен талисман В астрологията определени зодиакални знаци се свързват по-силно с този благороден метал, като той служи като техен талисман Европа в глобалната надпревара: Какво е бъдещето на зеления преход в Европейския съюз?
Вместо да си играя да оформям кюфтета, бухам всичко в една форма и пека Нарекох го кекс от кайма, уникален е  Министър Станков ще участва в закрита министерска среща, посветена на диалозите за енергийна свързаност В нея ще се включат представители на Великобритания, Молдова, Унгария, Гърция, Азербайджан, Световната банка, ЕБВР, ЕИБ и ангажираната индустрия
Хитрият козметичен трик на Меган Маркъл, за който никой не предполагаше Звездният гримьор Ники Уолф споделя как да направим устните си по-обемни без да изглеждат изкуствено Ватиканът с последна информация за състоянието на папата Франциск се лекува в римската болница „Джемели“, където беше приет на 14 февруари
Снежната буря се премести в Турция - затвориха Босфора Учебните занятия на учениците и студентите са отменени и днес Две таблетки в барабана и ще забравите за мръсотията Препоръчително е да се прави веднъж на 6 месеца
ГЕРБ издига Дянков за председател на Фискалния съвет Той е единствената кандидатура за шеф на институцията Макрон ще предупреди Тръмп да не проявява слабост пред Путин Очаква се срещата да е в понеделник, за да обсъдят ситуацията в Украйна