Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Байкова попиля всички: Защо българчетата да ядат кроасани с по 11 Е-та – искаме да ги правят като френските!

Ключови думи: храни, кроасани, дирекция, храни
Най-добрият контрольор е потребителят. Ако той е добре информиран, чрез избора си може да въздейства най-добре на пазара. Това каза Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”, пред БНТ по повод информацията, че храните, които се внасят в Източна Европа, са с по-лошо качество от тези, които се продават в Западна Европа. Според диетолога проф. Донка Байкова това е рисково.

„По-високите мазнини означават, че са сложили по-голям процент сланина за сметка на по-малкия процент добро месо, макар и едносортово. Мазнината е носител на вкуса. Ако сложат частично хидрогенирано палмово, намалят какаовото масло, изобщо ще има различие във вкуса”, обясни тя. „Подкрепяме този призив на Вишеградската четворка, защото те са активни – това са Полша, Унгария, Чехия, Словакия, сега се присъединяваме ние, Хърватска, Румъния, Естония, и казваме, отдавна пледираме за това: кроасаните в България да са със състава на тези във Франция, а не с много Е-та.

Защото в момента вкусът може да бъде достигнат с най-различни овкусители, ароматизатори, оцветители”, добави тя. „Обясняват ни за различията в състава, че ние имаме вкусови предпочитания към промяна на рецептурния състав и с това Европейската комисия, експертите, ги оправдават тези производители на храни. Но ние не сме съгласни. Ние искаме щом купуване дадена марка шоколад или колбас и той е наистина италиански, френски и пр., да бъде точно такъв, какъвто се продава на техния вътрешен пазар”, заяви диетологът.

„Ние сме си виновни в голяма степен, защото ние произвеждаме за нашия пазар кифлички с лоши показатели, с не толкова здравословни съставки, в частност кроасаните, за нашия вътрешен пазар – с 11 Е-та, а за Франция, представете си, с натурални рецептурни съставки – с краве масло и там няма Е-та. Ние казваме: защо нашите деца ще ядат такива печива, а френските, примерно, различни?”, добави тя. Според Богомил Николов от асоциация „Активни потребители”, че ниските цени в Източна Европа са само един от факторите за това в тези страни да се внасят по-нискокачествени продукти. Той призна, че нашите регулиращи органи не са толкова ефективни, колкото тези на Запад. Николов смята, че проблемът с различното качество трудно ще се преодолее със законодателни промени и регулации. „По-скоро това трябва да става с такъв топ изследване, като това в Словакия. Това трябва да става рутинна практика. Така се е случило в западните държави още от 50-те-60-те години. Непрестанно тестване и публикуване на качеството”, посочи той.

Качеството на храните и хранителните продукти, които се предлагат на българския пазар, включително и в големите вериги магазини се контролира от Българската агенция по безопасност на храните. „България участва наравно с всички други държави членки в единния европейски пазар и прилага пряко законодателството на ЕС.

В България се прилага освен общото национално и европейско законодателство и нашите утвърдени стандарти”, каза д-р Кремена Стоева – началник-отдел в „Дирекция Контрол на храните“ в Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/.

2
Коментара по темата
2.
mdaaa
07.03.2017 09:06:59
По руската телевизия върви предаване за качествата на храните, които се предлагат по магазините. Знаете ли кое е интересното - че авторите на филма твърдят, че не са спонсорирани от частни спонсори, а само от националната обществена телевизия и по такъв начин не защитават интересите на този или онзи производител, а само на купувача, на консуматора. И още нещо важно - НАЗОВАВАТ ИМЕНАТА НА ФИРМИТЕ, ЧИИТО ПРОДУКТИ НЕ ОТГОВАРЯТ НА СТАНДАРТИТЕ ИЛИ СА ДАЛЕЧ ОТ ПОНЯТИЕТО ЗА КАЧЕСТВЕНА ПРОДУКЦИЯ. Кога ли и при нас ще назоваваме имената на фирмите и магазините, а няма да се страхуваме, че ще ни съдят за обида и клевета?
1.
Кибик
06.03.2017 20:46:55
"В България се прилага освен общото национално и европейско законодателство и нашите утвърдени стандарти”, каза д-р Кремена Стоева – началник-отдел в „Дирекция Контрол на храните“ в Българската агенция за безопасност на храните"
Толкова ли съм тъп, или чета най голямата чиновническа простотия? Какво следва от произнесената тирада. Вървиш по улицата и виждаш "търкалящи" се деца, които нямат никаква вина за наднорменото си тегло. Заради чиновници - безхаберници като тая,братята европейци и нашите алчни производители ни хранят като "свине" с боклуци без санкция от корумпетата от БАБХ. Като няма държава, има държава на Мафията.
  Добави Коментар
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне
Путин смълча света, издаде грандиозния си план Президентът на Руската федерация подчерта, че Русия и Китай имат "големи планове - интересни, амбициозни и грандиозни" Няма да повярвате какво ще прави Ще пише роман
Превъртяха футбола През 2011 г. Бодьо/Глимт удря дъното – изпада във финансов колапс, играе във втора дивизия и функционира с условия, характерни за аматьорския футбол, а днес са на полуфинал в ЕКТ Мозъкът започва да работи с пълна сила между 60 и 80-годишна възраст Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила