Празнуваме Деня на виното и любовта
На 14 февруари всеки може да намери повод за празник. В българската традиция датата се свързва с Трифон Зарезан. Това е ден, в който се почита светецът мъченик, а лозето се зарязва в последните дни на зимата. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г., когато е обявен за професионален ден на лозаря.
Православната църква почита Успението на Константин-Кирил Философ, съобщава БНТ. По западен образец днес празнуваме и празника на влюбените Свети Валентин. По традиция днес се изпращат картички, бонбони, сърца и цветя.
Традицията повелява рано сутринта стопанката да омеси хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение. Добави Коментар