Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво е общото между сармите и Алеко Константинов?

Ключови думи:
И великите личности, както всички останали, си имат кулинарни предпочитания. Широкоизвестен е прословутият пържен сандвич с фъстъчено масло и банани на Елвис Пресли, но какво знаем за любимите гозби на известните българи от старо време?

Алеко Константинов, например, е един от най-европейски изглеждащите, мислещите и пишещите българи през 19 век. Любимото му ястие, обаче, е свързано по-скоро с Ориента. Той най-много е обичал сарми с лист от кисело зеле. И то не от дребните, а големи колкото юмрук. И не с кайма, а с кълцано месо.

С любопитни случки от живота на други наши писатели, политици и стари граждани, свързани с кулинарни подвизи или неблагополучия, с интересни и важни факти за произхода на храни и обичаи, с богата галерия от образи, книгата "Гозбите на старите българи"  предлага на вниманието на читателите един необичаен ракурс към миналото ни. Тя ще бъде представена в Бургас на 13 февруари, понеделник, от 18 часа в Културен център "Морско казино", със съдействието на Община Бургас.

Любимите рецепти на известни с гастрономическите си умения и пристрастия хора и българи от старо време, сред които Алеко Константинов, Петко Р. Славейков,  Султана Рачо Петрова, Иван Вазов, Чудомир, Фани Попова-Мутафова, Елин Пелин, Емилиян Станев и още много други, са намерили място в изданието.
Мнозина от нашите писатели и политици се оказват любители на хубавата трапеза. Техните писма, дневници, спомени и бележници, достигнали до нас, пазят любопитни подробности за техните предпочитания в храненето. Използвани са и факти, открити в стари кулинарни книги, вестници, исторически четива, домакински списания и писателски архиви. Някои от тях днес изглеждат наивни и дори предизвикват усмивки, но са изключително интересно свидетелство за времето си. А за съвременния български читател остава изкушението да сервира на масата си основно блюдо или сладкиш, каквито са приготвяли известни личности от близкото и далечното ни минало.

Съставители на книгата са литературоведът Румяна Пенчева и философът Мирела Константинова. Художник е Калин Николов, използвани са и рисунки на Гео Милев, Илия Бешков, Александър Божинов, Александър Добринов и др. Изящният том е дело на ИК "Бард".


0
Коментара по темата
  Добави Коментар
НСО с мерки в София за годишнината от гибелта на Васил Левски Възпоменателната церемония пред Паметника на Апостола е с начало 18:00 ч. Ще догонваме цените на имотите в Европа Купуват най-хубавите имоти още в строеж
Красимир Гаврилов, минен инженер: България може да използва своите въглища за добив на редкоземни метали Овни, през март покажете силните качества на характера си Трябва да сте гъвкави и да се адаптирате към бързо променящите се обстоятелства
Баща и син са сред загиналите при ужаса край Видин Пловдивчанин, живеещ и работещ от години в Германия, поканил 11-те мъже да се присъединят към него и да поработят зад граница Големи звезди с благотворителен концерт в Бургас в помощ на млад мъж Тони Димитрова, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Руслан Мъйнов и Стефан Илчев ще се качат на сцената на НХК за Радослав
Кандидатира се за шеф на БФС Опозицията ще се пробва да бутне Гонзо през тази година  Знаете ли за този "таен" бутон на пералнята? Може да ви спести 62% от сметката за ток Производители съобщават, че всички перални машини имат опция на контролния панел, която помага за пестенето на енергия
Фатален пожар в България Мъж на 72 години загина при зловещ инцидент в Пловдив В София пропищяха от... Агресивен съсед и майката на мъжа
Каза страшни думи Проф. Рачев: Идват ледени дни, ще се образува така нареченият черен лед! Температурите падат до минус 22 градуса Обясни за Синер Новак Джокович защити Яник, въпреки че му е конкурент в Тура