Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво е общото между сармите и Алеко Константинов?

Ключови думи:
И великите личности, както всички останали, си имат кулинарни предпочитания. Широкоизвестен е прословутият пържен сандвич с фъстъчено масло и банани на Елвис Пресли, но какво знаем за любимите гозби на известните българи от старо време?

Алеко Константинов, например, е един от най-европейски изглеждащите, мислещите и пишещите българи през 19 век. Любимото му ястие, обаче, е свързано по-скоро с Ориента. Той най-много е обичал сарми с лист от кисело зеле. И то не от дребните, а големи колкото юмрук. И не с кайма, а с кълцано месо.

С любопитни случки от живота на други наши писатели, политици и стари граждани, свързани с кулинарни подвизи или неблагополучия, с интересни и важни факти за произхода на храни и обичаи, с богата галерия от образи, книгата "Гозбите на старите българи"  предлага на вниманието на читателите един необичаен ракурс към миналото ни. Тя ще бъде представена в Бургас на 13 февруари, понеделник, от 18 часа в Културен център "Морско казино", със съдействието на Община Бургас.

Любимите рецепти на известни с гастрономическите си умения и пристрастия хора и българи от старо време, сред които Алеко Константинов, Петко Р. Славейков,  Султана Рачо Петрова, Иван Вазов, Чудомир, Фани Попова-Мутафова, Елин Пелин, Емилиян Станев и още много други, са намерили място в изданието.
Мнозина от нашите писатели и политици се оказват любители на хубавата трапеза. Техните писма, дневници, спомени и бележници, достигнали до нас, пазят любопитни подробности за техните предпочитания в храненето. Използвани са и факти, открити в стари кулинарни книги, вестници, исторически четива, домакински списания и писателски архиви. Някои от тях днес изглеждат наивни и дори предизвикват усмивки, но са изключително интересно свидетелство за времето си. А за съвременния български читател остава изкушението да сервира на масата си основно блюдо или сладкиш, каквито са приготвяли известни личности от близкото и далечното ни минало.

Съставители на книгата са литературоведът Румяна Пенчева и философът Мирела Константинова. Художник е Калин Николов, използвани са и рисунки на Гео Милев, Илия Бешков, Александър Божинов, Александър Добринов и др. Изящният том е дело на ИК "Бард".


0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Студено и ветровито в петък Предстоят сериозни минусови температури Зимната обстановка - все още има селища без ток Близо метър достигна снежната покривка по високите части на планините
Девойките сънуват бъдещия си мъж на Стефановден, а имениците трябва да... На свети Стефан се молят не само кръстените на него около 246 000 българи Българка продава девствеността си От 14-годишна планирала да се занимава с това, изоставена е от родителите си
10 поведения, които подсказват, че имате перфектен съпруг Кои типове поведение показват, че той е идеален за вас Арестуваха танкер по подозрение в саботаж Това е поредният подобен случай в Балтийско море след началото на руското пълномащабно нашествие в Украйна
Пламна искрата на войната на Балканите Арестувани са двама служители на общината в Грачаница Катастрофа затвори пътя към Пампорово Движението е спряно, тъй като организация на обходен маршрут не е възможна
„Ангелска елха” зарадва с подаръци десетки деца на родители, лишени от свобода Патриарх Даниил полага първа копка на нов енорийски център Рекорден брой мигранти са загинали в морето на път за Испания през 2024 г. Това е над 50% повече от миналата година
Адам Броуди разкри тайната на щастливия брак Женен е за актрисата Лейтън Мийстър Финландия разследва чуждестранен кораб след поредно скъсване на подводен кабел През 2022 г. газопроводите "Северен поток" Русия-Германия, минаващи по морското дъно в същите води, бяха взривени