Вашият сигнал Връзка с Флагман

Развитието е ключът, на който залагаме в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”

Развитието е ключът, на който залагаме в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” Академичните ни програми са максимално съобразени с тенденциите в туристическия сектор, каза доц. Магдалена Миткова
Ключови думи: бургас, доц. магдалена миткова, ректор, университет проф. д-р асен златаров, хотел парк, развитие, туризъм


- Доц. Миткова, когато Ви избраха за ректор през 2015 г., мнозина може би очакваха да бъдете обикновен продължител на работата на старото ръководство, която не беше блестяща, но Вие успяхте да се еманципирате. Как го постигнахте, какви усилия Ви костваше това?

- Екипът, който имам отговорността и удоволствието да оглавявам, от първия ден се придържа към златното правило – да гледа напред, а не назад. Ние имаме своята програма, своите цели, мотивация и приоритети и правим всичко по силите си Университетът ни да поддържа ниво като водещо висше училище, да има ясна физиономия и сериозен научен капацитет и потенциал. Развитието е ключът, на който залагаме във всяка насока, в която работим – както в чисто научен аспект, така и като работа със студентите и тяхното адаптиране в рамките на обучението към пазара, който ги очаква извън сигурните стени на аулите и лабораториите.

- Как успявате да управлявате университет такива традиции и огромна материална база. Как виждате например бъдещето на хотел „Парк”, който има уникална локация в Бургас и може да се превърне в предпочитано място за туристите през лятото?

- Университетът ни наистина е с традиции и голяма материална база и управлявам не сама, а с помощта на екипа си, на деканите на факултетите и директорите на колежите. Проблемите обсъждаме на разширен ректорски съвет и се стремим да стигнем до консенсус. Трудно ни е, защото парите за ремонти, които отпуска бюджетът, са малко и трябва да степенуваме според нуждите. Има непредвидени ремонти,  но се справяме. Хотел „Парк“ е строен в друго време и според сегашните стандарти отговаря на една звезда. Наистина е с уникална локация. Всяка година обновяваме поне по един етаж. Работим по маркетинговата стратегия за развитието му, но поради липсата на достатъчно средства нещата се случват бавно.

- Според Вас, какви нови специалности трябва да бъдат предложени в Университета – според интереса на студентите или според възможността за реализация след това?

- Проблемът с реализацията на кадрите в последните години е изключително актуален и касае като цяло училищното и университетското обучение у нас. Опитите да се търсят решения „на парче“ доказано не водят до полезни резултати – както за младите хора, така и за бизнеса. Затова смятам, че излизането от тежката криза с осигуряването на квалифицирани и специализирани кадри за бизнеса, трябва да се преърне в основна тема на всички нива на държавното и местно управление. Проблемът е повсеместен и на решаването му трябва да се гледа мащабно и дългосрочно. Ние имаме идеи и планове да поставим темата във фокуса на общественото внимание до намиране на работещ модел за обучение и кариерно развитие на младите българи – такъв, който да ги остави тук – в България, и реалният сектор да работи с качествени кадри, обучени във висшите училища на България, в които, уверявам Ви, работят невероятно кадърни, знаещи и можещи хора.

- Правили ли сте пълна финансова ревизия на университета при предишните ръководства, има ли открити нарушения?

- Аз не съм ревизор, а ръководител на висше училище. Ние сме държавен университет и като такъв подлежим на ежегодна проверка по всички изисквания и правила за контрол от специализираните държавни структури.

- Какви проекти изпълнява университет „Проф. д-р Асен Златаров” в момента?

- В момента работим по два проекта по програма „Еразмус+“ и подготвяме проект за регионален център по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

- Работодателите се оплакват от липсата на подготвени кадри в туризма, как преодолявате тази бариера?

- Подготовката на кадрите е процес, в който ние, за съжаление, участваме само в теоретичната му част. Академичните програми са максимално съобразени с тенденциите в туристическия сектор. Адаптираме курса на обучение към потребностите на бизнеса, но той от своя страна трябва да се включи по-активно в практическата подготовка на бъдещите си кадри, докато те са още на студетската скамейка. Добре подготвени специалисти са тези, които паралелно надграждат върху теорията практически умения.

- Колко са студентите в момента в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и каква част от тях са чужденци?

- В момента в университета се обучават около 4000 студенти, частта на чужденците е малка – 20 души.

- Ако на Ваш роднина му предстои да следва, как бихте го агитирали да започне в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”?

- Бих споменала качествения преподавателски състав, добрите битови условия за студентите – общежития и студентски столове, условията за спорт за преподаватели и студенти, а  не на последно място и това,че Бургас е най-добрият град за живеене.

- Ако трябва да направите сравнение с плюс и минус между БСУ и университет „Проф. д-р Асен Златаров”, с какво Вашият университет е по-атрактивен?

- На всички кандидат-студенти мога да кажа с чиста съвест и открито сърце: „Добре дошли сте при нас.” Нашият колектив е добре балансиран от млади и по-опитни кадри, които работят със студентите с много отдаденост. Програмите ни са модерни и съобразени с най-актуалните тенденции във всяка от областите, в които предлагаме обучение и подготовка на младите хора. Таксите ни са достъпни, а политиката ни – достатъчно гъвкава, за да се съобразява с възможностите и потребностите на студентите ни.
Настъпи времето на 2 зодии – от 1 май ги очаква безпрецедентна трансформация Преходна енергия ви събужда да разкриете истинските си желания и да ги изразите без извинение Търговци с мрачна прогноза, задава се нов удар по джоба Бизнес климатът в услугите се влошава, в промишлеността има оптимизъм
Служители на БЧК са тримата загинали в катастрофата край Монтана Таксиметров автомобил, движил се в посока Враца, прави обратен завой към Монтана и е ударен от сметоизвозващ камион на Общинското предприятие в Монтана Имах малко останал козунак и спретнах тази вкусна торта с ягоди Няма сложни съставки, не изисква печене, нито много време в кухнята - готова е за нула време
7 пъти духал Димо Алексиев на дрегера Признал пред ченгетата, че пил просеко в „Черешката на тортата“ Важно: Това са най-търсените професии и умения у нас През 2025 г. пазарът на труда в Европа и България претърпява сериозни трансформации
Взех няколко топчета черен пипер и ги хвърлих в прането в пералнята, резултатът беше изумителен С няколко трика ще ви облекчим в много отношения и спестим пари и време Толкова проста тайна прави тази баница най-апетитната Заливката й придава тази сочност и пухкавост
Вчера започна ерата на изобилието за 3 зодиакални знака Астрологичният транзит на Луната в квадратура със Сатурн активира вътрешната ни сила Пълнени пилешки рулца Фантазе на фурна: Всички са във възторг от рецептата! Приготвянето е лесно и бързо
Хасково завря заради убийството на 18-годишната Маги, протестиращи нахлуха в полицията "Ако министъра ми поиска оставката, ще я подам", заяви директорът на ОДМВР Иван Расоков Никога не слагайте тези неща в хладилника, ще съжалявате жестоко В следващите редове ще ви посочим 5 вида последствия, които могат да ви излязат солено