Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да си направим oсетинска бира

Ключови думи: осетинска, бира
Нашият народ има стотици рецепти за бира – колкото са семействата, толкова навярно са и нюансите за приготвянето ѝ. Всеки осетинец е готов да докаже, че най-добрата домашна бира е правела баба му", разказва Георгий Дидаров, началник на пивоварния отдел в завод "Бавария", който прави и традиционно, и осетинско национално пиво.

Георгий е един от малкото мъже-пивовари в Северна Осетия. Повечето занаятчии в този бранш са жени. При това, според осетинската традиция, бирата се прави от най-възрастната жена в семейството. Дидаров разказва, че и той е получил в детството си рецепта от своите баба и мама.

През есента във Владикавказ, столицата на Северна Осетия, се провежда фестивал на националното пиво – "Ирон Багани" или нещо като местния "Октобърфест". Дидаров е един от съдиите в конкурса за най-добър пивовар. В деня, когато се провежда фестивалът, Георгий успява да дегустира 150 вида местна бира.

Снимката е предоставена с любезното съдействие на Bavaria GroupСнимката е предоставена с любезното съдействие на Bavaria Group

Осетинското пиво се отличава силно от традиционното. На първо място, съдържанието на алкохол е по-ниско – само 1,5 градуса, няма пяна, а цветът му е от тъмнокафяв до черен. На второ място, този продукт е ръчно изработен – тук не е нужна никаква технология.

"В днешно време производството във всички пивоварни заводи е автоматизирано", казва Дидаров. "Само осетинското пиво не се прави с помощта на машини. Дори и в завода си го правим по стария начин – кладем огън, поставяме върху него голям меден казан, в който пържим малц... Ухае навсякъде. Спомням си, при нас се провеждаше бизнес конференция – пристигнаха бизнесмени в костюми. Първо излязоха на улицата и останаха учудени, когато видяха огъня, а аз им обясних: "По друг начин нашето пиво не става".

Осетинското пиво като празничен ритуал

Културата на пивоварството у осетинците е много древна. В Нартския епос, който започва да се събира още преди новата ера, има цикъл от разкази от XIII-XIV век, където се разказва за появата на пивото.

Според тази легенда героят на епоса – един от военните вождове – веднъж видял в гората птичка, която клъвнала хмел и паднала на земята жива. Нарт я отнесъл в дома си и разказал за случилото се на жена си Шатане. Жената измислила да смеси хмел със смлян малц и така се появила осетинската бира.

Осетинското пиво е задължителен атрибут при празнуването на религиозните празници в републиката, които се провеждат всеки месец. Осетинците пият националното си пиво около кръгла маса, като по традиция най-възрастният мъж чете молитва върху бирената чаша, отпива и дава на най-младия в групата също да отпие. Най-малкият може да е на 1,5-2 години. След това чашата се завърта около масата и всички отпиват. В Осетия около такава маса се събират само мъжете – жените само донасят угощението. Но в съвременния живот традицията се е смекчила – жените също могат да присъстват на тържеството.

Осетинска бира

Време за приготвяне – 5 часа + 5-7 дни за ферментация



Продукти:

Препечен малц – 5 кг
Питейна вода – 10 л
Хмел – 50 г
Мая – 100 г
Захар – 100 г


Това пиво е екологично чист продукт. Според изконната традиция то се вари в меден съд на огън. Но днес градските хора са се научили да го правят и в желязна тенджера.

Запържете в съда малца до златист цвят, залейте го с топла вода – осетинците често използват изворна вода от планината.

Прехвърлете малцовата каша в плетена кошница, за да се отцеди. Вътре остава само гъстата смес, която трябва да върнете обратно в тенджерата.

Прецедената отвара варете 1-1,5 часа. После добавете хмела и варете още един час.

Добавете мая, разтворена в малка част от отварата, и захар.

Отварата е готова. Прецедете я през сито и я налейте в стъклен съд за ферментация в тъмно, прохладно помещение – например мазето или килера.

Готовото осетинско пиво трябва да се пие охладено, а още по-добре ще е, ако добавите към него малки национални пирожки – със сирене, месо, картофи и цвекло.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Невиждана киша удря София, по Черноморието е по-спокойно В проходите "Петрохан", "Витиня" и "Предела" се очаква обстановката да е тежка Горящ камион край Стара Загора затвори магистралите “Тракия” и “Марица” за часове Движението по двата аутобана в посока София е вече възстановено 
Ивайло Мирчев: Трябва да изберем Кирилов, за да спрем Сарафов за главен прокурор Той се противопостави на изключването на Лорер и Божанков от ПГ на ПП-ДБ, въпреки че не подкрепят решението, което е много важно за тях Може да се стигне до интензивна война, ако примирието бъде нарушено, предупреди Нетаняху Ливанската армия обвини Израел, че го е нарушило няколко пъти 
Изтребват овцете в сливенско село заради огнище на шарка  Резултатите са лабораторно потвърдени и животните подлежат на евтаназия 4 причини за разпад на комуникацията в брака Дълготрайните връзки не могат да просъществуват щастливо и качествено без добро общуване между партньорите
Тези дрехи нямат място в пералнята - НЕ ги перете там Вижте какво не бива да слагате в барабана Видяла Ванга след смъртта й Не ме мислете за луда, някаква сила ме спаси в храма на пророчицата, разказва звездата Мими Иванова
Последен шанс за нещо голямо за 4 зодии Последни дни на ноември носят успех за някои представители на зодиака Рецепта за крем супа от печен чесън Много ароматна и вкусна супа за студените дни
Разкри истината за храната в Игри на волята Професионалният акробат Борисенко напусна шоуто и направи своите анализи и равносметки от представянето си в екстремното риалити Шпионския скандал във Великобритания: Двама от българите се признаха за виновни Това стана ясно по време на днешното заседание срещу групата в централния наказателен съд в Лондон