По какво се познава доброто шампанско?
Големият размер на мехурчетата рязко подобрява вкусовите качества на напитката. Веднага след като пенливият еликсир се налее в чашата, той започва да формира малки балончета в шестоъгълни конфигурации.
При размер на мехурчетата от 3,4 милиметра се образува аерозол над повърхността на течността, който силно стимулира обонянието и вкуса. Той рязко изостря всички скрити компоненти на шампанското.
Според екипа на проф. Лиже Белер малките мехурчета носели много по-малко информация на човешките рецептори, поради тази причина те са само мит за това, че характеризират най-добрите пенливи вина.
Около 1 милион мехурчета се оформят в една стандартна чаша с шампанско. Те се образуват вследствие разтварянето на въглеродния двуокис, който се образува във виното вследствие на вторичната ферментация, на което е подложено. Добави Коментар