Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Докъде се докарахме: Така тъпчат кренвиршите с гадости, че ни разболяват от диабет

Ключови думи:
Консумацията на кренвирши, майонеза, лютеница и други „индустриални храни” мое да ни докара диабет заради захарите, наблъскани в тях. Причината е, че масово в хранителните продукти се влага нишесте, прости захари и/или глюкозофруктозен сироп. Това заяви Сергей Иванов, директор на Центъра по биология на храните, цитиран от „Телеграф”.

Така съдържанието на захари в майонезата например може понякога да достигне количество, това като във вафлите. Иванов посочи обаче, че за да се стигне до диабет, човек буквално трябва всеки ден да яде подобни храни. В най-рисковата група попадат младите хора, които консумират ежедневно кренвирши и лютеница.

Част от въглехидратите, например модифицираните нишестета, са трудно смилаеми и могат да доведат до здравословни проблеми при някои хора.
Нишестето се използва и при производството на лютеница е установено, че в буркан, в който е с тегло 500 грама, има 10% захари, което се равнява на 10 чаени лъжици захар.

Нишестето, което е основна съставка в хранителната индустрия, обикновено се използва и за задържане на повече вода в продуктите. Така в кренвиршите водното съдържание започва от 50% и стига до 80%. Също така най-често при производството им вместо месо се влагат остатъци от прасета, крави, пилета и т.н., както и пера от пернатите или нокти и рога, които минават през специална машина за пресоване, която ги превръща в пюре.

Иванов посочи още, че нишестето се ползва и за производство на готови салати като снежанка, руска салата, тиквички с кисело мляко. За да се постигне ниска цена, обикновено в салата с майонеза или цедено кисело мляко влагат нишесте, вода и растителна мазнина.
2
Коментара по темата
2.
Georgi
27.10.2016 12:46:00
мое да ни докара диабет ?!?!?!?! Ti s krakata si li pishesh ?
1.
захарин
27.10.2016 12:21:30
Доказано е, че не простата захар докарва диабет, а заместителите на захарта-захарин, сорбитол.захарина дори разваля зъбите.
  Добави Коментар
Тя празнува днес Има рожден ден Водачът на червените в София се отказа от битката за лидер на БСП Благодарение на принципите и на нашите леви политики разбихме мита, че столицата е "синя крепост", каза Иван Таков
Носи часовник за 740 000 долара Брейди не си знае парите Иска огромна заплата Кареасо май няма да се разбере с ЦСКА
Министърът на туризма и Националният борд по туризъм обсъдиха предизвикателствата пред бранша На срещата бе обсъден и въпросът за туристическия гаранционен фонд, който ще осигури допълнителна стабилност за бизнеса и ще създаде механизми за защита както на туристите, така и на туроператорите Слагам това в тестото и питката става мека като памук Преди да приготвите тестото, първо извадете всички съставки предварително, така че да се затоплят до стайна температура
Разберете кога е най-добре да използвате течен прах за пране За разлика от праха за пране, компонентите на течния перилен препарат моментално се разтварят във вода с всякаква температура Такова чудо не сте опитвали! Баница-Акордеон - нула усилие, впечатляващ резултат Тази рецепта е толкова проста, че дори начинаещите в кухнята могат да я приготвят без усилие
Това е най-безопасният начин за размразяване на продукти Важно е да знаете, че не бива да опитвате да ускорите процеса на повишаване на температурата Ледена Луна преобръща живота на 4 зодии през февруари Животът на тези хора може да се обърне буквално на 180 градуса
Украинският парламент разреши закупуването на двата реактора от АЕЦ "Белене" Разрешението е само за закупуване на оборудването, а не за започване на строителство Той се оказа в основата на успехите на Карлос Насар Въпреки тежката контузия, която заплашваше участието му, олимпийският шампион от Париж се бори с всички сили, за да се върне на подиума между 13 и 21 април