Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как храната уврежда мозъка ни

Ключови думи: храна, мозък, проучване
Въглехидратите, било то и бавните, са „тихи убийци“ на мозъка. Те увеличават опасността от деменция, депресия, епилепсия и главоболие, смята американски невролог, цитиран от в. „Дейли мейл“. Д-р Дейвид Пърлмутър препоръчва храната ни да е като на предшествениците ни – с повече месо и мазнини.

„Произходът на мозъчните заболявания в много случаи е предимно хранителен“ – пише д-р Пърлмутър в новата си книга „Зърнен мозък: Изненадващата истина за пшеницата, въглехидратите и захарта – тихите убийци на мозъка“.

Решението според него е да се върнем към мазнините, които трябва да съставят до 75 процента от храната ни. Въглехидратите трябва да са само 5 процента, а протеините да се запазят на сегашното ниво от 20 процента.

Всъщност човешките гени са еволюирали преди хилядолетия, за да се справят с мазна храна без въглехидрати. Въпреки това ние ядем точно на обратния принцип. Затова д-р Пърлмутър препоръчва безглутенова диета без зърнени храни.

Според него диетата с малко мазнини е отговорна за повечето от съвременните болести.

„Хората получават мозъчно разстройство и очакват някакво бързо вълшебно лечение. Те искат да бъдат лекувани симптомите, без да се стига до проблема, предизвикал заболяването. Всъщност храната и начинът на живот играят огромна роля за човешкото здраве“ – каза д-р Пърлмутър.

От научни изследвания е известно, че храната с много въглехидрати може да увеличи риска от деменция. Възрастните, които наблягат на въглехидратите, например е три пъти по-вероятно да развият леко когнитивно увреждане, което е свързано с по-висок риск от деменция. Най-малко от когнитивно увреждане са застрашени хората, които поемат много „добри“ мазнини, като тези в ядките и полезните мастни киселини. Рискът при повечето протеини (под формата на месо и риба) е по-малък.

„Високият прием на въглехидрати може да е вреден, защото те влияят върху метаболизма на глюкоза и инсулин“ – каза авторът на изследването Роузбъд Робъртс от клиниката „Мейо“.

Друго изследване доказа, че високите нива на захарта е възможно да пречат на мозъка да я използва. Подобно нещо се наблюдава при диабет тип 2. Възможно е те да засягат кръвоносните съдове в мозъка и да допринасят за развитие на бета амилоидни плаки, които са токсични за мозъка и са характерни за хората с Алцхаймер.

Други специалисти изтъкват, че високият процент на мазнини и протеини също е свързан с рискове, основно за сърдечносъдовата система.
1
Коментара по темата
1.
Мечо Кух
20.10.2016 00:37:21
Значи само сланина и бахур .
Ми добре бе .
  Добави Коментар
Свали връхните дрехи Андреа показа отлична кондиция Арестуваха го Проблеми за Ерик Мабиус
Шокираща смърт в Русия Известна жена почина по много нелеп начин Ваксина ще спира рака, преди да се развие в тялото Учените искат да обучат имунната система да разпознава и унищожава опасните клетки
Какъв е характерът ви според кръвната група Хората имат различен характер и кръвната им група играе важна роля за това Изяли сме 13 000 тона фалшиво сирене Количеството е по-голямо от произведеното през 2023 г.
Трагедия във Франция Във френските Алпи Неприятна новина за феновете на "Спайдърмен" Премиерата се отлага, но с малко...
Провал за България В старт на биатлона Още израелски заложници бяха освободени от Ивицата Газа Докато Израел трябва да пусне от затвора стотици палестинци
Украйна с удар по Русия Украински дронове удариха ключова руска петролна помпена станция  МВР със спешна акция, ще задържа вандалите от протеста в София След раняването на 10 полицаи, МВР предприема действия срещу агресията