Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво се случва с тялото ви, след като ядете шоколад

Ключови думи: шоколад, тяло, кръвна захар, консумация на шоколад, флагман
В миналото ацтеките и маите смятали шоколада за лечебен и повишаващ фертилността на жените. В наши дни сладкото изкушение е продукт на една от най-печелившите индустрии в света, пише profit.bg
За никого не е тайна, че пристрастеността ни към шоколада е ефект от биохимичните реакции, които настъпват в тялото ни, след като сме хапнали дори и само едно блокче от него. Какви са те?

Шоколадът е два основни вида

Съществуват два основни вида шоколад – млечен и тъмен. В млечния се добавят захар и мляко, докато тъмният се прави само от какаова маса и какаово масло.  Имайте предвид, че белият шоколад всъщност не е шоколад - той е създаден с помощта на различни масла и не съдържа какао.

Млечен шоколад

Една порция подобен тип шоколад съдържа приблизително 230 калории, 23 гр захар, 13 гр мазнини - 8 от които са наситени, и 75 гр натрий. Благодарение на високото му съдържание на захар, веднага ще усетите сладостта на езика си. Онова, което няма да почувствате веднага, е покачването на кръвната ви захар – което, според експертите, може да отнеме от 5 до 15 минути.

Тъмен шоколад

Тук не се съдържат големи количества захар, така че ефектът върху нивото на кръвната захар не е толкова осезателен. В 85 процента тъмен шоколад има приблизително 210 калории, 18 гр мазнини - 11 от които са наситени, както и 3 гр захар.

Промени

Когато ядете един от двата различни вида шоколад, незабавно усещате сладост или горчивина. Смята се обаче, че колкото и да са различни тези вкусове, и двата водят до чувство на комфорт и удовлетворение. След 5 до 15 минути захарта в млечния шоколад, която е прост въглехидрат, се превръща в глюкоза и бърз източник на енергия.

В зависимост от нивото на активност през следващия час, покачването на кръвната захар означава и покачване на нивата на енергия. Трябва да знаете обаче, че когато нивото на глюкозата падне, и нивото на енергията ви ще се срине.

Последствия

Спадът на нивото на кръвната захар предизвиква чувство на летаргия, след като сте хапнали млечен шоколад и ефектът му се е изчерпал. Ако ядете тъмен шоколад обаче, обикновено чувството ви за глад отшумява поради по-високото съдържание на мазнини. Въпреки че учените все още спорят, смята се, че консумацията на шоколад ни кара да се чувстваме така, сякаш сме влюбени. Според изследванията това усещане може да се дължи на наличието на естествени ензими в какао, които предизвикват повишаване на допамина – хормон, който влияе на настроението ни.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Уилям поема трона от Чарлз III? Макар мнозина да очакват, че младият и харизматичен принц скоро ще се възкачи на престола, реалността изглежда съвсем различна Дърво падна и премаза автомобил в София Автомобилът е със сериозни материални щети
Над 800 случая на морбили в САЩ, огнища има в 24 щата Епидемията скоро може да излезе извън контрол Дъжд, гръмотевици и сняг връхлитат България в събота, а за Възкресение... Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София – около 9°
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне