Живеят ли веганите по-дълго?
Проучването е на учени от Централната болница на Масачузетс, които следили здравето и данните за диетата на повече от 130 000 души в течение на 30 години. Те открили, че 3% повишение в калориите от растителен произход намалява риска от смъртност с 10% и с цели 12% що се отнася за риска от смърт от сърдечни заболявания.
От друга страна повишаването на животинските протеини в храната с 10% води до 2% по-висок риск от смърт и 8 процента повече за сърдечните заболявания. Заместването на яйцата с растителните им еквиваленти води до 19% намаляване на смъртността.
Рискът е най-изразен сред хората, които имат и други нездравословни характеристики като пушене, пиене на алкохол или затлъстяване. Въпреки това резултатите трябва да се интерпретират внимателно, защото и други, по-комплексни фактори могат да влияят на показателите, предупреждават изследователите. Например веганите са по-млади от средната възраст на населението и това има непосредствено значение що се отнася до риска от смъртност.
Главният учен д-р Минянг Сонг казва: „Въпреки всичко проучванията ни подкрепят значението на хранителния режим за дългосрочните последствия за здравето. Нашите наблюдения предполагат, че хората трябва да помислят за повече растителни храни, риба и пилешко месо в менюто си, защото те са по-добрият избор."
3
Коментара по темата
3.
Do 2
06.10.2016 12:21:01
mne mnogo da ti izkaram cheineto prez vrata leshtav kaje kade i koga
2.
Желязко
06.10.2016 11:34:32
до 1.а кура? Кура как ,ще ядеш?
1.
taka e
06.10.2016 11:28:34
Mesoto e mnogo mnogo vredno choveshkiq organizam ne e brigoren za qdene na meso ot sledvashtata godina i az spiram vsqkakvo meso samo riba bez purjena i shte go spra ne samo zashtoto e mnogo vredno no i sam protiv ybivaneto na jivotni