Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Фантастичната бабина печена лютеница!

Ключови думи: лютеница, бабина лютеница, домашна лютеница, рецепта, флагман
Помните ли как някога помагахме на бабите да бъркат лютеницата в голямата тава на двора? А най-сладкото беше да отопим тавата с топъл бял хляб...  Е, ако споменът ви е накарал да слюноотделяте обилно, запрятайте ръкави и си пригответе това бабино чудо вкъщи!
Необходими продукти:

700-800 гр. узрели домати
500 гр. червени чушки
1-3 люти чушки (ако искате пикантна)
1 голяма глава червен лук
2-3 супени лъжици зехтин
едра морска сол
сухи подправки по желание (става страхотно с провансалска смес)

Освен това:

1 супена лъжица зехтин или олио
3-4 скилидки чесън
1 супена лъжица прясно ситно нарязан магданоз
няколко листа пресен босилек (това е по желание)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и подсушете зеленчуците.
Доматите разполовете и извадете семките с лъжица.
Чушките нарежете на четвъртинки, почистете семената и заедно с доматите ги поставете в голяма тава.
Същата процедура се повтаря и с лютите чушлета, ако ще ползвате.
Лукът се нарязва на четвъртини и се белят само външните листа.
Зеленчуците залейте със зехтин, сол, подправки.
Особено добре ще стане, ако сложите и малко майорана, риган и други подобни.
Смесете хубаво и гледайте доматите да са обърнати с отрязаната страна надолу.
Печете на 220 градуса 20 минути. (Може да използвате опцията грил + вентилатор, ако имате такава). Ако нямате, печете само на грил.
Когато кората на доматите потъмнее, вече знаете, че зеленчуците са готови за изваждане от фурната.

Смилане:

Когато се охладят зеленчуците, смелете ги в блендер на толкова ситно, колкото предпочитате.
Преди това обелете люспата на доматите и чушките - става лесно.
Поставете и беления чесън, и смелете и него.
В голяма тенджера поставете лъжица зехтин и ситно нарязан чесън.
Включете на тих огън да се запържи и щом замирише страхотно, добавете зеленчуците. (Чесънът трябва да остане бял).
Разбъркайте, затворете с капак и оставете да ври на средна температура, като от време на време разбърквате.
След 20-тина минути ще видите сами, че сместа е вече готова.
Махнете капака и разбъркайте хубаво. Проверете на сол и добавете при необходимост.
Лютеницата е напълно готова, когато няма никаква течност на дъното.
Прибавете лъжица нарязан магданоз, няколко листа босилек и разбъркайте.
След това грабвайте хлебчето или насипете в буркани, ако искате да запазите вкуса за зимата!
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ще дърпа ушите на охраната си? Куриозна случка с Дуа Липа Скандалът с него продължава Коцето е обект на критики 
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат" Леко стряскащ въпрос предвид ситуацията в България ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа Най-известната треньорка в Русия във възторг от 47-мия президент на САЩ заради решението му да бие шута на трансджендърите от спорта
Отиде на гости и веднага извади... Аръков е ексцентричен човек Махат тирето От ЦСКА с любопитно обръщение
Те не могат да пият Алкохол Земетресение в съседна страна Трус люшна румънци
Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Коментира визията на Мелания Тръмп Илиана Раева със суперлативи
Професор го "уби" Тим Коулсън с тежки думи за Неси ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година