Докъде се докарахме: Правим туршии с бензин
Масово търговските вериги не правят разграничение между оцета и имитиращите го продукти. Поставят и двата вида на общ рафт и под категория „оцет”, показа проверка за асоциацията в хипермаркетите, пише „Телеграф”. Според тях над 90% от производителите на имитации умишлено заблуждават, че продуктите им са подходящи за консервиране. Това става чрез снимки на зимнина и надпис „за консервиране” на етикета.
„С изображения на туршии, зеленчуци, салати, ябълки, грозде и детски лица, както и с надписи „винен вкус”, „винен аромат", и „аромат ябълка” , синтетичните продукти, в които няма и грам естествена суровина, а само вода и Е-та, заблуждават потребителите”, предупреждиха от „Активни потребители”. Заради 50 стотинки по-малко хората рискуват да им се развали цялата зимнина, казва шефът на асоциацията Богомил Николов.
Той препоръча да не купуваме оцетни заместители за овкусяване и консервиране или кисели подправки за подкиселяване и консервиране на храна. Потребителите трябва да са наясно, че върху опаковката на истинския оцет в магазините трябва да пише „оцет”, за да са сигурни, че взимат именно това, а не имитация, направена от вода и Е-та (химикали). Добави Коментар