Никога не приемайте тези 7 храни и напитки на гладно
1. Студени напитки След 7-8 часовия нощен сън, организмът се нуждае от течности, тъй като за това време от тялото се е изпарила доста влага. Да се пие сутрин може и дори трябва, тъй като чаша вода ще „събуди” стомаха преди приема на закуската. Но не бива съдържанието на чашата да е прекалено студено, тъй като това може да предизвика раздразнение. А при хора с някакви хронични заболявания на стомашно-чревния тракт – дори и обостряне на страданието. Освен това студените напитки свиват кръвоносните съдове на стомаха и влошават локалното кръвообръщение, което може да влоши процесите на преработване на храната. Дори и в много горещи дни, пийте вода със стайна температура. Също така не бива да се пие на един дъх, а на малки глътки през кратки интервали.
2. Топли тестени закуски Те съдържат дрожди, които способстват образуването на газове в стомаха, което води до неприятни усещания за подуване и тежест.
3. Кафе За мнозина, денят просто не може да започне без чаша кафе и …само това, без нищо друго. Почитателите на закуската “чаша кафе на гладно” трябва да знаят, че кофеинът дразни стомашната лигавица, вследствие на което се повишава секрецията на стомашен сок. И тогава, ако нищо друго не стигне до стомаха освен кафето, то стомашната киселина започва да разяжда лигавицата и като нищо някой ден, без да усетите, ще се сдобиете с гастрит.
4. Сладко Приемете за желязно правило да не употребявате сладки храни на гладно. Това ще ви предпази от сериозни нарушения в метаболизма, включително и от захарен диабет. Когато ударна доза захар попадне в стомаха, действа като сигнал „Тревога” на задстомашната жлеза. Тя минава в усилен режим на работа и произвежда завишени количества инсулин, за да нормализира нивото на кръвната захар. В резултат на този процес не след дълго човек започва да чувства слабост и апатия. Продължителната употреба на сладости на гладно нарушава работата на задстомашната жлеза, което повлиява негативно на основната й функция да произвежда необходимите количества инсулин.
5. Кисело мляко, айран Приети на гладен стомах, те не са вредни, а безполезни. Основната им ценност е полезната микрофлора, млечнокиселитие бактерии. Когато закусвате само кисело мляко или чаша айран, полезните бактерии попадат в агресивна киселинна среда и загиват без да изпълнят предназначението си.
6. Цитрусови плодове Любителите на фрешовете от портокал или грейпфрут на гладно спешно трябва да променят хранителния си режим, защото това е най-краткият път към гастрита, категорични са специалистите. Особено внимателни в това отношение трябва да бъдат хората с повишена киселинност на стомаха и или с хроничен гастрит.
7. Круши, фурми В тях се съдържа голямо количество груба целулоза, която може да травмира лигавицата на стомаха и червата, а също и да забави функционирането им. /jenata.bg Добави Коментар