Ивайло Жеглов, организатор на Третият винен фестивал в Бургас: Тази година ще представим в Бургас рекорден брой производители и вина
- Много големи! Имаме рекорден брой изби и представени вина и съответно очакваме рекорден брой посетители. Тази година при нас участват над 15 изби, които за 1ви път ще представят вината си пред бургаска публика!
- Колко са винопроизводителите и търговците, които са заявили участие до сега?
-Над 50 изби и вносители ще представят над 300 вида вина.
- Какви вина освен българските ще могат да дегустират безплатно посетителите на фестивала?
- Освен българските традиционни винопроизводители, четирима вносители ще представят вина от Италия, Франция, Аржентина, Чили, Нова Зеландия, Португалия и др.
- Какви майсторски класове с дегустации ще се проведат в рамките на фестивала?
- Майсторски класове и дегустации ще водят български и чуждестранни експерти по темите: "Вината на Мелнишкия регион", "Винарската анимация - в избата и в ресторанта", "Българска премиера на интернет платформата Wine & Food Society, "Wine Education Trust в България", "Златните вина на България - дегустация на български вина, медалисти от световни конкурси", "Грузинските вина", "Оранжевите вина" и др.
- Подготвяте и шоу програма готвене на живо /live cooking/ на различни ястия, на каква кухня залагате?
- Основно на гурме кухня. Тази година ще се опитаме да организираме гурме хранителна зона на която да се продават различни тапаси според вината които ще се дегустират. Ще има мини блек ангъс бъргъри, португалски рибни тапаси, прошуто, френски сирена и много други кулинарни предизвикателства. Шеф Машков ще предложи и уникални телешки ребра и сьомга приготвени по Sous Vide технология. Шеф Радичев ще представи и много разнообразни хапки с трюфели и манатарки!
- Какви други изненади могат да очакват посетителите в Бургас?
- Предвиждаме много награди за изложителите, които се регистрират на информацията. Посетителите ще могат да участват в конкурса на потребителите. За първи път в България ще се предложат за дегустация и така нашумелите оранжеви вина! Няма да издаваме всичко, но очаквайте едно истинско приключение за любителите на виното и хубавата храна.
- Вашата фирма е организатор на това изложение. Какви други събития сте правили?
- Повече от 18 години организираме изложения и събития. Балкански Ракиен фестивал София, Чивас гурме салон, изложения за туризма, яхтени изложения във Варна, Мото Салон София и много други. Партнирали сме на Асоциацията на Автомобилните Производители в организирането на Международните Автомобилните салони в София от 1999 година.
- Тази година основната тема на фестивала е вино от сорт Шардоне. Вие с каква храна бихте комбинирали едно добро Шардоне?
- С хубав черноморски пържен калкан в началото на сезона, чернокопче или филенца скорпид през лятото, с паламуд или лефер на скара за по-хладните септемврийски вечери.