Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Забравете, че ядете витамини, ако напълните тавата със зеленчуци

Най-добре е да консумираме плодовете сурови, но не всеки ги обича така
Ключови думи:

Плодовете и зеленчуците са безценен източник на енергия за организма. Най-пълноценни и хранителни са сурови. Готвенето отнема от здравословната им сила, но е неизбежно, особено при зърнените храни, бобовите, месото, рибата.

Как да запазите обработената храна максимално жива

Температурата убива витамините. Водата, въздухът, мазнината, притоплянето и времето, прекарано в хладилника след приготвяне на храната, също. Но се отразяват по различен начин на отделните полезни вещества и елементи.

Минералите в храните са относително устойчиви на термична обработка. Тяхното съдържание по правило остава почти непроменено в сурово и сготвено състояние. Отнася се за калция, фосфора, магнезия, желязото, цинка, натрия. Калият обаче е изключение. Макар и незасегнат от температурата, се отделя при контакт с водата в бульона и соса на ястията. Затова не се лишавайте от тях в чинията, намерете им приложение под формата на основа за заливки, приготвяне на пюрета или гозби с ориз.

Витамините за разлика от минералите са силно чувствителни при готвене. Колкото по-бързо ги сготвите и изядете, толкова по-добре.

Витамините А и E не обичат мазнината. Черният дроб, богат на тези вещества, печете на скара или на фурна с много малко мазнина и го пазете от екстремните температури. Избягвайте да го слагате в тигана с два пръста олио. Същото се отнася за листните зеленчуци. Задушавайте ги за кратко и пестете мазнината. Чупливите нокти и сухата ви кожа ще бъдат благодарни.

Рибата няма претенции към температурата на обработка, но съдържащият се в нея витамин D също не може да оцелее, полят обилно с мазнина. Печете рибата на скара и приемът ви на безценното за костите и зъбите органично вещество е гарантиран.

Витамините от група В са чувствителни към продължителния контакт с водата и високите температури на готвене. Отделят се в бульона при варенето на месото, картофите, доматите, лещата. Съдържат се в големи количества в хляба и тестените изделия благодарение на маята. За да използвате рационално количествата от комплексния витамин, избягвайте да препичате домашния хляб, извадете го от фурната още щом коричката започне да покафенява. И не забравяйте за водата – не киснете обелените картофи и овесените ядки продължително.

Не съкращавайте времето за готвене на месото, за да избегнете загубата на ценния витамин В12. Добре сготвеното месо може би съдържа по-малко количество от него, но е по-безопасно за консумация.

Оризът също е богат източник на витамин В1 и респективно го губи в контакт с водата. Ако не е изрично отбелязано на опаковката, не измивайте ориза преди готвене. Дори една вода е достатъчна, за да ви лиши от 1/4 от витамина в тази зърнена култура.

Витамин С също не се разбира с водата, с въздуха и с високите температури. За да избегнете загубите при готвене на плодовете и зеленчуците, използвайте минимално количество вода. Ако варите зелето в съотношение 1 към 4 в полза на водата, обърнете пропорциите. По този начин може да запазите близо половината от съдържанието на витамин С в храната. Не белете кореноплодните зеленчуци, ако е възможно. Така до 65% от съдържанието на този витамин ще се запази.

И не забравяйте някои основни правила за максимално запазване на витамините в храната:

Задушавайте, не варете. Варете, не пържете.

Не режете на дребно. Колкото по-големи са зеленчуците в тенджерата или тигана, толкова по добре. Винаги може да ги нарежете на парчета преди сервиране.

Ако трябва да овкусите с мазнина, направете го преди сервирането.

Добавяйте зеленчуците във вече вряща вода или към края на готвенето, не ги оставайте да се киснат, докато водата на котлона се загрява.

Не притопляйте храната. Старайте се да я консумирате прясно сготвена. Колкото по-често я подгрявате, толкова повече витамини губите.

Съхранявайте пресните плодове и зеленчуци в хладилник, но не повече от 3-4 дни. А сготвените не повече от 24 часа. След този период те губят близо 1/4 от съдържащия се в тях витамин С, а след два дни – близо половината. /сп. "Рецепти за здраве"
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
6 знака, че той не държи на вас Пише ви съобщения, но не намира време да се видите 6 причини, заради които винаги ще сте шаферка, но не ѝ булка Избирате грешния човек отново и отново
Ето кои са най-желаните жени според зодията Жените Близнаци са майстори на комуникацията и притежават бърз ум, който може да очарова всеки, когото срещнат Рецепта за кюфтенца в сладко-кисел сос - Нику Данго Вкусно предложение от японската кухня
9 грешки, които вегетарианците допускат Най-типичните грешки, които хората допускат при този вид хранене Проговори за развода Блондинката отново влезе в разговор с последователите си в Инстаграм, като един от въпросите бе "Вярно ли се развеждате с Карен"
Този месец мечтите стават реалност за тези 5 зодии Те ще почувстват, че са на седмото небе, ако действат решително и уверено Съдът на ЕС наложи ограничения върху използването на лични данни от социалните мрежи Използването на данни за целенасочена реклама "без ограничения във времето и без разграничения на вида на данните" представлява нарушение
Внимание, шофьори! ВиК ремонт затваря временно участък от улица в жк "Възраждане" Призовават се всички шофьори да спазват временната организация Мачканата баница по тази рецепта направо се топи в устата Отвън е с тънка хрупкава коричка, а отвътре е мека и сочна
С този метод сваляме 10 кг без гладуване За да отслабнете, основният принцип е, че трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате Барак Обама ще води кампания за Камала Харис Обама и съпругата му Мишел подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за президент още през юли