Пробутват ни майонези без яйца, водещ предлага да се казва Еонеза
В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца. Това показват данни от изследване на Асоциация "Активни потребители". При 9 проби пък е регистрирано водно съдържание над 60%. В „Тази сутрин“ по бТВ Богомил Николов от „Активни потребители” поясни, че липсата на яйца е констатирана, след като експерти проверили няколко марки майонеза заради подозрения, че олиото се заменя с по-евтина мазнина. Добре, че тези опасния не се потвърдиха, добавя той и уточни, че класическата рецепта за
Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).
В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза още Богомил Николов.
Липсата на яйца в майонезата и наличието на много Е-та бе причината водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян да предложи продуктът вече да се казва Еонеза. Добави Коментар