Проф. Байкова: Сиренето с трансглутаминаза алергизира децата, много вреден е и млечният продукт
Ключови думи:
Байкова, диетолог, сирене, мляко, ензим, трансглутаминаза, Димитър Зоров, Богомил Николов,
Заради ензима трансглутаминаза, който се влага за производството на сирене, то не може да зрее. Не е спазена технологията за производство със съответен брой дни, в който трябва да зрее. Така се образуват едни дипептиди, които алергизират съвременния човек и най-вече децата. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ специалистът по здравословно хранене проф. Донка Байкова.
„Цената е първият ориентир. Няма как, ако не се вложат 6-7 литра краве мляко, да се образува един кг сирене, ако няма допълнителни съставки. Затова, за да произведат евтин продукт, производителите добавят различни неразрешени продукти като ензима трансглутаминаза. Беше съобщено, че от 3 литра мляко се получава 1 кг. сирене. В него обаче няма достатъчно белтък и е с голямо количество вода. Това е среда за развитие на всякакъв род микроорганизми“, предупреди диетологът.
„В сиренето, направено само с 3 литра мляко за килограм, няма калций и аминокиселини. На този продукт не му стигаха растителните мазнини, които са много вредни за здравето ни, а сега му добавят съставки, които не го правят сирене“, каза още проф. Байкова.
В „Здравей, България“ по Нова телевизия пък председателят на „Активни потребители” Богомил Николов каза, че повече от половината сирена съдържат над 60% вода. Изследване на асоциацията разкри, че три четвърти от сиренето на българския пазар не отговаря на написаното на етикета.
Експертите установиха, че за продажба се предлага недобре узряло сирене, сирене с големи количества вода или такова, в което има чужди мазнини като например палмово масло.
„Това е много вредно и лъжливо сирене. На етикета пише "сирене", но всъщност не става дума за млечен продукт, а за нещо вегетарианско", категоричен бе председателят на "Активни потребители" Богомил Николов, като призна, че за самия него е трудно да различи като вкус "истинското" сирене от некачественото.
Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров пък уточни, че производители добавят ензима трансглутаминаза, които абсорбират водата и я карат да се "втвърди", а благодарение на ароматизатори и оцветители сиренето придобива подходящия вкус и цвят.
4
Коментара по темата
4.
Яла Златка патка
18.05.2016 20:09:40
И вко излиза? Че ако изстъргвам сиренясалия на мъжа ми ще ям по-здравословна храна отколкото от магазина?
Еми аз съм на далавера, за вас не знам.
Еми аз съм на далавера, за вас не знам.
3.
сори
18.05.2016 15:14:27
Купувам
2.
НИЩО ЧЕ СЪМ ОТ ГРАДА
18.05.2016 15:10:48
ОТ5-6л. КРАВЕ МЛЯКО И ОТ 3-4л. ОВЧЕ МЛЯКО СЕ ПОЛУЧАВА ПО 1кг. СИРЕНЕ. ГАРАНТИРАМ. ПРИ ИЗКУПНА ЦЕНА НА КРАВЕТО МЛЯКО ОТ 50-80 ст. ТО 1кг. СИРЕНЕ ИЗЛИЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5 лв. НА МАНДРИТЕ (ВКЛЮЧВАМ И МАЯТА) ОТАМ НАТАТЪКА ОСТАНАЛОТО СА НАДЦЕНКИ И ТЯХНИ КАЛКУЛАЦИИ. МИТ Е ЧЕ СИРЕНЕ ПОД 10 лв. НЕ Е ИСТИНСКО. ПРОСТО НЯМА КОНТРОЛ И НЯКОЙ ИСКА МНОГО БЪРЗО НА ГЪРБА НА НАРОДА ДА ЗАБОГАТЕЕ. А ВСЕКИ МОЖЕ ДА СМЕТНЕ КОЛКО ИЗЛИЗА ОВЧЕТО СИРЕНЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ МЛЯКОТО СИ ГО КОПУВАШ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ.(6.50лв.).
1.
нормален
18.05.2016 11:43:31
АМИ НАПЪЛНЕТЕ ХАЗНАТА от ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ...от БЕНЗИНЧИИТЕ...ОТ...ОТ....
МАЙ много (ВСИЧКИ !!!!)...станаха
ИЗМАНИЦИТЕ в ТЕРИТОРИЯТА наречена БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!
МАЙ много (ВСИЧКИ !!!!)...станаха
ИЗМАНИЦИТЕ в ТЕРИТОРИЯТА наречена БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!