Внимание! Откриха поредна храна-убиец!
Сервират се обикновено за закуска с пудра захар или друго сладко, както и със сирене и добавки по избор. Има много рецепти, като основната разлика между тях е в набухвателя и млякото.
Българинът по принцип обича пържените храни, но мекиците, спомен още от детството, са на първо място. И е така, защото обикновено те стават по-мазнички, в смисъл-хрупкавата коричка, получена при пърженето, влудява сетивата. Но точно там се крие опасността.
Когато се пържат мекиците, загрятата мазнина достига до температури от порядъка на 200-270° С. При тях, както в продуктите, така и в самата мазнина настъпват изменения. Получава се реакцията на липидна пероксидация, т.е. във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2.
Така започва отделяне на паразитни молекули с висока енергия- свободни радикали. Когато бъдат погълнати, тези радикали играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм, като така смущават естествените физиологични процеси, протичащи в тях.
В някои клетки е възможно да мутират и да възникне рак. Най- често това става при лигавицата на стомаха. Разбира се не при всеки, но опасността е реална.
По принцип клетките имат защитни системи, обезвреждащи свободни радикали, но всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът би бил фатален.
За да се предпазите, би било разумно да ограничите приема на мекици и подобни пържени закуски. Друг съвет е за подмяната на олио веднага след първото пържене и ако е възможно то да е от растителни мазнини.
5
Коментара по темата
5.
Jazlynn
14.05.2016 10:02:11
Another remark. The data shows that the MWP was warmer than today, that the Woman warm period was warmer still, that the Minoan warm period was warmer still, and that the Holocene climatic optimum was warmer still. Why is it called u20;optim2m․ if warmth is supposed to kill us all.A rethoric question. You don’t have to answer. http://jcpetwczdzf.com [url=http://aceyuvxlnt.com]aceyuvxlnt[/url] [link=http://eknghpaxj.com]eknghpaxj[/link]
4.
Lillah
09.05.2016 20:59:42
The hosnety of your posting shines through
3.
Мекица
02.05.2016 13:52:08
Що не го духате авторите на статията !!"
2.
_nib_
02.05.2016 13:00:21
Абе върти се,суче се и работата отива там че искат да изкарат ГМО-то най-полезната храна.
1.
Цели поколения
02.05.2016 12:51:36
израснаха с мекиците на бабите и майките си, да не би сега да мрат като мухи? Преди 30-тина години в магазините нямаше кой знае какво разнообразие от закуски и те редовно се приготвяха в къщи. Наистина много често - особено в събота или неделя, това бяха мекици. Освен това се ядяха хлаб, козунаци, домашни пити също от втасало тесто. Ако бяха толкова вредни, защо сега младите са по-болни от нас, 50-60-годишните? Какви ли не глупости се мъчат да сътворяват някои сайтове, само и само да се правят на интересни. Вярно е това за мазнините, но да не представят картината толкова черна, а могат да се ограничат с напомнянето мекици да се употребяват по-рядко. И по-скоро да бият тъпана как обществото да се справи със замърсените въздух и вода и собено за контрол над храните - такъв никъде никакъв го няма! Органите не си вършат работата и са подкупни - това е за сметка на здравето на всички ни.