Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Важно за Великден! Ето как да познаете доброто агнешко месо

Ключови думи:
Който не обича агнешко, може да празнува Великден и без това месо, но все пак е хубаво да си вземете нещичко, дори и малко да е. Според мен трябва да спазваме традициите. Това каза пред БГНЕС Мерал Люледжи, собственик на месарница за телешко и агнешко месо. Най-добре е месото да бъде заклано ден преди готвенето.

Масово обаче хората прибягват към магазините, освен ако не отглеждате няко младо агне в двора. Ако нямаме време за покупка на месото в деня на неговото приготвяне, то е добре и да не подраняваме много. За да е хубаво и прясно месото, най-добре е да го купим максимум три-четири дни преди Великден.

Месарницата на Люледжи отваря врати през лятото на 2014 година и предлага агнешко и телешко место, а мястото е разположено в центъра на София и е наистина различно от традиционните обекти с найлонови ресни на вратите – пространство - съчетало модерния интериор с плешките телешко и агнешко на куки. И най-важното месото тук никога не е замразявано. Агнешкото в духа на традицията е неизменна част от трапезата за Великден на голяма част от българите.

На този празник у нас е прието да се яде такова месо, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне. Мерал Люледжи е категорична, че клиентът може да различни и на пръв поглед хубавото от лошото месо, особено за агнешкото. „Ако то е много изсушено, ако е малко като прозрачно веднага си личи. Хубавото агнешко е пухкавко, розовко много по-различно и като цвят и като структура”, споделя тя. Самото месо е малко по-различно и Мерал казва, че понеже го обича може и всеки ден да го яде, макар да признава, че има и малко по-мазни части.

Обикновено агнешкото на нашата трапеза е печено и Мерал Люледжи признава, че така приготвено е най-добро. Но хората вече започнали да го правят на грил като котлетите, да се маринова и пак да се запича на грил. Някои правят кюфтета от това месо. Все пак специалистите съветват, ако сте голямо семейство и правите печено агнешко за Великден, най-добре да си купите бутче, което има повече месце. Агнешките котлети също вече са много популярни и е хубава идея, може и да се изпече с розмарин и зехтин на фурна или дори да скара.

За тазгодишния Великден цената на килограм агнешко надхвърля 10 лева. Обикновено то може да се намери между 10 и 16 лв. Според Мерал агнешко под 10 лева е или много рано замразено или клано не в кладница – някъде под стълбите, както се казва, или дълбоко замразено и от партида от преди много време.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Разкри любимата си поза Какво харесва плеймейтката Златка Райкова  ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД с ново регионално застрахователно представителство "Орлов мост" в гр. София
Белгия ще депортира мигрантите от Афганистан Планът ще влезе в действие още през февруари, като първо ще бъдат върнати извършилите престъпления Страшен екшън: Жена издра по врата полицай по време на проверка Пострадалият униформен е освидетелстван и по случая се води разследване под надзора на прокуратурата
Купуваме закуски от вечерта за следващия ден заради намаления Баницата води на пържолата с 5 лева Много важна информация за грипната епидемия в този град Отпадат въведените противоепидемични мерки в лечебните и социалните заведения
Рецептата за тези солени тригуни е на свекърва ми и си я пазя като зеницата на окото Рецептата за тези солени тригуни е на свекърва ми и си я пазя като зеницата на окото Жестока трагедия! 22-годишен шофьор се заби в стълб, загина 14-годишната й спътничка Шофьорът е в изключително тежко състояние
Мед с виагра залива пазара Веществото съдържа смес от мед и лекарство, подобно на виаграта, и се продава на черния пазар в някои нощни магазини за по няколко евро Доц. Атанас Мангъров каза какво да правим, за да се предпазим от грипа Началната остра фаза е около 4-5 дни, но някой път продължава до 7-8 дни
Рецепта за домашен шоколад за 20 минути, с който децата ще бъдат във възторг Много лесно се приготвя Българската полиция e "блокирала спасяването" на трима мигранти, които по-късно замръзнаха до смърт NNK и CRB призоваха за "независимо, официално разследване"