×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутатите от ГЕРБ обмислят стратегия за Странджа, за да върнат жителите и туристите в района


Депутатите от ГЕРБ обмислят стратегия за Странджа, за да върнат жителите и туристите в района
Депутатите от ГЕРБ насочиха вниманието днес към проблемите на Странджа, кметът на Малко Търново Илиян Янчев и на Приморско Димитър Германов поставиха остро въпросите, които спъват развитието на района
15 Април 2014, Вторник, 07:43 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако държавата не вземе мерки, обезлюдяването ще е пълно, бъдещето ще е плачевно, каза градоначалникът на Малко Търново Илиян Янчев

Странджа има нужда от цялостен план за развитие, който да върне в красивата планина местните жители, както и туристите. В противен случай обезлюдяването ще е пълно, има райони с много лоша или изобщо без инфраструктура, на някои места няма дори интернет и елементарни условия за живот и развитие на туризъм. Тази тревожна реалност дебатираха днес кметове на общини от Странджа и Сакар на кръгла маса, организирана от ГЕРБ в Бургас. Депутатите от партията подеха инициативата за решаването на дългогодишните проблеми на тези райони. В разговора участваха народният представител и водач на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев, бургаските депутати Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Снежина Маджарова, Семир Абу Мелих, Иван Вълков, кметовете на Приморско Димитър Германов, на Малко Търново Илиян Янчев, на Елхово Петър Киров, представители на неправителствени организации.
„За Странджа чуваме обикновено, когато има проблеми – например за ОУП-а на Царево, за обезлюдяването, за изсичането на горите и други. Можем да вземем инструмените в свои ръце, които да доведат до по-добро състояние на района”, каза депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева.
„Нормативната уредба на европейско ниво дава възможности за развитие. Една от драмите, които трябва да се дискутират е евентуалния сблъсък между опазването на околната среда и развитието. Аз смятам, че такова противоречие не съществува”, каза Томислав Дончев.
Според кмета на Приморско Димитър Германов общините, които се намират в този район, не трябва да работят на парче. „Необходимо е цялостно развитие на региона. На всички общини са необходими ОУП-ове, както и План за развитието на Странджа. Стъпвайки на тази база, можем да мислим за цялостна концепция за развитие.”, каза градоначалникът.
Кметът на Малко Търново Илиян Янчев беше категоричен, че е нужно вниманието към Странджа да бъде заострено и изброи редица проблеми, които ежедневно прогонват хората от там. „Ако не се вземат мерки, бъдещето на Странджа ще е плачевно. Не трябва да се действа хаотично, необходимо е държавата да помага, а не да пречи”, каза той и посочи конкретни примери, когато инициативата на местната власт е била спирана от централното управление. Янчев подчерта и необходимостта от инфраструктура.
„Младите търсят Бургас. Искам обаче да попитам и защо не можем да си взаимодействаме с парк „Странджа”?. Берат се билки и гъби, които после се пакетират в Перник и така, вместо на опаковката да пише Община Малко Търново, има други надписи. Проблемите ни са огромни. По всякакъв начин този район се тика надолу. Бургазлии трябва да открият Странджа, че е красива.”, каза Янчев.
Кръглата маса от ГЕРБ всъщност е първата подобна инициатива, която директно насочва вниманието към проблемите на Странджа и Сакар.
“Една от възможностите за потенциала на развитието е да се мисли конкретно за региона „Странджа-Сакар”. Нормативната база на ЕС е на ниво, което може да предложи по-фокусирано финансиране за даден регион, а не това да се извършва само на ниво „община”. Докато все още нямаме одобрено Споразумение за партньорство, което очертава рамката за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове в България през периода до 2020 г., имаме шансовете да променим нещата в региона на Странджа. Това ще е възможно, ако в следващите няколко месеца се създаде документ-стратегия, чрез които всички заинтересовани страни да постигнат консенсус и да очертаят най-важните предложения и стъпки за бъдещото развитие. Ние се учим от грешките си по отношение на предишния програмен период и сега всичко е във наши ръце. Науката за регионалното развитие не предлага готова формула, а чрез поредица от стъпки ще се стигне до добри резултати", каза Томислав Дончев.
Присъстващите се обединиха около необходимостта от ясна концепция с участието на всички заинтересовани страни, мотивацията на човешкия фактор, подкрепа на административния капацитет, създаването на бранд „Странджа”, по-добро взаимодействие местна и централна власт, както и решаване на проблемите, свързани ловните и горски стопанства, инфраструктурата, социалната и образователната сфера.



33
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
33
Коментара по темата
33.
Адидас
07.05.2014 21:14:32
0
1
Спасението на Странджа е -животновьдството КРАВИ и телета на всякьде де що има пасбища .
32.
Минчев
27.04.2014 08:38:29
0
2
Бе, пишете на български, бе!! Човек може да ви помисли за мангали!!
31.
Р. С.
27.04.2014 08:36:56
0
0
Всичко опира до образованието, ниско-образовани, ниска-култура, не осъзнават какво правят, а и не се замислят, без ценностна система какво друго да очакваме.Днес съм най-положителния човек на света!
Харесвам Ви "на куп",каквито ще да сте!
30.
Иван
24.04.2014 10:27:51
1
3
Ееееехххх!? Да можех да дойда в Странджа-Сакар, но за сега не мога. 13 години живея в София. Който е бил в този град за повече време, знае за какво става въпрос. Не ми трябва нито Интернет, нито супер инфраструктура. Просто да си отпочина след дългогодишен труд. За младите е по-сложно. Наистина трудно ще останат в малки населени места, но не е невъзможно. Повярвайте ми, че един селскостопански производител от село живее много по-добре от един служител от средно ниво в София или друг голям град. Въпросът е да го осъзнаеш. Да, ще кажете МОЛ, туй-онуй! Прост пример: Млад човек от с. Ясна поляна /моите уважения към селото и жителите/ ще отиде много по-бързо до МОЛ в Бургас, отколкото аз, тук в София. И не е само това.
29.
бургас
23.04.2014 14:21:26
0
4
Не си мислете 4е ще върнете млади те който са се махна ли от града . За това нещо трябваше да се помисли по рано за запазването на гори те и млади те . Вси4ки избягаха пореди простата при4ина 4е нямаше работа . И каквото и да направят Малко Търново затъва даже и потъва да помислят поне за хората на средна възраст .
28.
Бургас
23.04.2014 11:56:59
0
5
ГОООР ЧИ ВО!!! ГОРЧИВО!!!
Да е честито на младите

Всъщност нищо ново под слънцето!
27.
Йосифова
23.04.2014 10:04:18
0
4
Да те е срам, че си жител на родния си град поради нехайството на институПарите не идват в дисаги, а от международни проектициите.Огромната част от нацията иска рестарт в политиката.
26.
Ужас
19.04.2014 19:31:00
2
12
Илиян и Бориклечков с втори мандат, от ГЕРБ май, май...
Жалкия и изстрадал български народ пак ще бъде омотан, НАГЛО от професионални лъжци и крадци като Янчев, Дяков , Браяновси, Боримечков, Иванов, Златаров, Градев/а и тем подобна псевдо-поличическа сволоч,готова да прегази всякакви морални норми и съвест само и само да се добере до властта.
Хора спрете да вярвате на обещания за светло бъдеще, вярвайте на делата им!
Не може 6 дни от седмицата ти да обикаляш страната и цяла Европа за сметка на малкотърновци и после да казваш, че няма пари за нищо. Не може Браяновски да взема заплата от 4 места и нокой да не му потърси сметка за алчността. Не може Дяков да реже безогледно горите и да изнася дървесина нелегално и никой да не го спре! Примери много за местна наглост, айде пак си ги изберете и после пак ревете!
25.
Aytoski huligan
18.04.2014 14:47:38
0
10
А тези капутчета от ГЕРБ защо не направиха нищо когато можеха да направят нещо(когато бяха на власт),а сега се изхвърлят като чикия на пясък ъъъъъъъ?
24.
Питащ
18.04.2014 10:13:37
0
3
http://e-burgas.com/archives/69356
23.
Как?
17.04.2014 14:06:50
2
8
17- Питащ е прав за съжаление.
Само че истината е още по-отчайваща.
Съществуването на М.Търново като община в сегашния и вид е напълно излишно.
В нея не се създава никаква стойност и тя не добавя нищо към активите на държавата.
Някой да посочи поне един краен продукт, който се произвежда в района и има пазар в страната /за чужбина не смеем и да мислим/?
Съвсем ясно е че в такива отдалечени гранични общини не работи практиката за избор на кмет поради неспособността на местното население да прецени реално подготовката и качествата на кандидатите за управление на територии и общности, за дефиниране и постепенно решаване на проблемите. Така се стига до абсурдната ситуация- някой да спечели изборите с програма в която обещава да подобри инфраструктурата, да намали безработицата и миграцията, да създаде благоприятна среда за привличане на инвеститори и т.н. и т.н., а малко след това да се жалва в Брюксел че някой друг не решава задачите заложени в собствената му предизборна програма.
Решението за такива региони е може би в назначаване чрез конкурс от държавата на общински мениджър със съответна подготовка и опит и с конкретни поставени цели който да носи отговорност за постигането им в определени срокове.
Всичко останало е безвремие и упадък- изминалите 20 години го доказват.
22.
no name
17.04.2014 09:43:11
2
1
Аз мисля че това е много хубаво което мисли да направи трябва да има хора и туристи.Браво!
21.
mva
16.04.2014 17:02:02
3
4
Аз не знам какво разбира г-н Германов от Странджа , но е факт 4е за 3 години, Господин кмета не направи нищо за новия квартал на Приморско. Няма улици, няма ул. осветление, циганите са си все още там , нищо, абсолютно нищо!!!

"В противен случай обезлюдяването ще е пълно, има райони с много лоша или изобщо без инфраструктура, на някои места няма дори интернет и елементарни условия за живот и развитие на туризъм"

Г-н Кмете, та това е на входа на Приморско, не го ли виждате всеки ден???
20.
клара
16.04.2014 16:11:59
13
7
само ГЕРБ +++++++++
19.
местен
16.04.2014 15:08:20
0
10
Симпатяги комунисти,няма да се върне Байтошевото време!Неразбрахте ли?Картинката в градчето е наистина плачевна,младите хора избягаха,старите хора измират и се раждат повечето ромчета.В много общини положението е същото,жална МАЙКА БЪЛГАРИЯ!ЦИГАНИСТАН стана ,защото преди другарите а сега техните синове опоскаха България,пък заемите ще ги плащат баламурниците.
18.
ДО ПИТАЩ
16.04.2014 14:55:20
7
2
ами за това се правят тези срещи, за да се търси алтернатива и начин
господата управляващи НЕ да мислят как да УПОРОЧАВАТ, а как да СЪЗДАВАТ
17.
Питащ
16.04.2014 14:24:43
2
13
Ако ситуацията с обезлюдяването на община Малко Търново не бъде овладяна и продължава със същите темпове, само след около 10-15 години градчето няма да е общински център.
16.
българин
16.04.2014 14:02:15
8
5
Радвам се, че има депутати като вас дето мислят за хората, УСПЕХ ГЕРБ
15.
до Иван
16.04.2014 14:01:27
4
4
Ами хубаво щеше да е и щеше да стане миналата година! Сега те съветвам да не пътуваш изобщо, защото път на места почти няма, ама комунистите се занимават с "важни неща" като да теглят заеми и да раздават на бабите
14.
Sonia
16.04.2014 13:50:14
18
6
Депутатите от ГЕРБ са страхотни, браво гербери- така се работи, винаги съм ви харесвала, активни и трезво мислещи сте.Не могат да се сравняват с вас комунистите, те могат само за техен интерес да работят, ако може да се употреби изобщо думата работят.
13.
До 10
16.04.2014 12:06:02
10
23
Екопътеките са маркирани от дирекцията на парка нарочно по такъв начин, че да се изгубиш! Ха познайте сега кой бивш местен ръководен кадър на ГЕРБ и възпитаник на АОНСУ, щатен служител в Районния комитет на БКП, уволнен преди няколко месеца има пряка вина за това? Качеството на екопътеката край с. Младежко е изключително ниско и опасно за посетителите! Туристическите центрове като правило не работят през почивните дни, а обслужването в тях е на обидно елементарно ниво.
12.
Иван
16.04.2014 11:39:39
0
11
Не съм пътувал по пътя за Малко Търново от .....30 години. Е. реди пет-шест години пробвах, но издържах до село Изгрев и се върнах в Царево, където бях на море. Хубаво ще е да се ремонтира пътят.
11.
???
16.04.2014 11:01:31
5
11
А пътя Царево - Малко Търново, дали ви е известно, че беше приоритетна точка в плана за действие на ГЕРБ още миналата година април??? Ама комунистите няма да го започнат никога, колкото и да е наложащ! Обещания хората слушат от години
10.
до 2
16.04.2014 10:36:55
9
13
Какво направиха ли? Защо не я спасиха ли? - ОБЛАГОРОДИХА Я ! Ти май не си идвал в Странджа! За постове, написани наизуст - БЛАГОДАРЯ!
Нови пътища имаме и щяхме да имаме и още ако не бяха дошли гадните комунисти... Ами туристическите центрове? Еко пътеките? Май за тях незнаете
9.
почти местен
16.04.2014 09:34:03
7
11
Елементарна ПР акция на гербаджиите! Основните проблеми на района - продължаваща мангализация в интерес на кметовете, безогледна гола сеч и избиване на дивеча, липса на работа!
8.
mesten
16.04.2014 09:33:34
13
11
ГЕРБ поне направиха пътища в Странджа. Припомням - пътя Бургас - Малко Търново, пътя Царево - Ахтопол - Синеморец - Резово. Какво направиха комунягите и какво правят сега?
7.
Свидетел на пораженията
15.04.2014 21:23:24
8
20
Преди вас ГЕРБ активист, депутати , кметове или други измекяри, Странджа беше по-жива, дишаща, работеща. Задушихте я ВИЕ. За собствен интерес- сеч на гора, избиване на дивеч, крадене на разработен туризъм, задушаване на рибарството. ВИЕ СТЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИЗРОДИ, ИМАЛИ ПРАВО ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С ТЕЗИ ИЗКОННИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ.
6.
до 2
15.04.2014 20:47:14
3
13
Не можеш да си представиш , колко си прав по темата !!!
5.
Дядо Митю
15.04.2014 20:17:54
8
16
ЩО ЗАТРИХТЕ БОЛНИЦИТЕ В МАЛКИТЕ ГРАДЧЕТА , БЕ ОХЛЮВИ
4.
Индже
15.04.2014 19:36:04
9
24
Това е шайка некомпетентни крадливи палячовци.Името на един специалист не видях.Т.е. това не е новина ,а сбирка от типа КАК и КАКВО можем да лапнем .......
Жалки сте.
3.
....................
15.04.2014 18:41:15
2
9
Samo cigani ima v Malko Tarnovo da se maxnat mangalite lansirani ot ob6inata i da neim se razre6i da glasuvat na preizda6tie mangovci da vidim togava
2.
До гербаджиите от стрнджанец
15.04.2014 17:40:35
12
37
Като бяхте на власт четири години ,що не я спасихте Странджата ами сега я спасявате,,това си е чиста предизборна сбирка с мотив ДА СПАСИМ СТРАНДЖА--ТАРИКАТИ
1.
горския
15.04.2014 17:33:45
4
22
.......скоро там няма да останат хора. И гори също.
Сече се напоразия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори